ADIVA Plus sadržaj - 14. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Doula: emocionalna i praktična podrška prije, tijekom i nakon poroda

Iako nisu dio medicinskog osoblja, doule mogu odigrati važnu ulogu u pripremi trudnice za porod, ublažavanju njezina straha i brige, a kasnije pomoći novopečenoj majci u obavljanju niza zadataka vezanih uz brigu o novorođenčetu

doula

U modernoj ginekologiji i porodništvu, doula postaje sve popularniji pojam za kojim raste interes među budućim majkama. Unatoč tomu, i dalje postoji mala informiranost o tome što je zapravo doula i koja je njezina uloga u trudnoći i pripremi za porod.

Uloga doule

Doula je educirana osoba čija je zadaća pružiti neprofesionalnu, odnosno nemedicinsku, emocionalnu i praktičnu podršku ženi tijekom trudnoće, porođaja i perioda babinja, odnosno u postporođajnom periodu. Ono što treba naglasiti jest kako doula nije pojam istovjetan primalji, niti je doula osoba koja ima medicinske kvalifikacije i završenu medicinsku školu. Unatoč tomu, angažman doule može imati niz dobrobiti za trudnicu.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Doule su educirane kako bi pružile ženi adekvatnu podršku prije, tijekom i nakon poroda. Glavne dvije vrste doule su porođajna i postporođajna (postpartum) doula. Odabir doule ovisi o ženinim potrebama i riječ je o individualnoj odluci koju svaka trudnica mora donijeti sama za sebe.

Porođajna i postporođajna doula

Porođajna doula educirana je da pruži vodstvo i podršku ženi kroz period poroda, odnosno educirana je da pripremi ženu za porod te da smanji strah i brigu oko poroda.

Doula svojim savjetima i iskustvom informira trudnicu o procesu samog poroda, savjetuje ju o tome kako olakšati trudove i porod relaksacijskim tehnikama i slično. Pritom doula ne surađuje samo s trudnicom, već i s njezinim partnerom ili drugom bliskom osobom koja će biti uz trudnicu za vrijeme poroda.

Prije samog poroda, doula trudnicu savjetuje, odgovara na njezina pitanja, brige i nedoumice te joj pruža emocionalnu podršku. Cilj je doule da se trudnica osjeća sigurno i spremno za porod.

Osim porođajnih doula, postoje i postporođajne doule koje imaju istu ulogu, ali u periodu nakon poroda. Doula u postporođajnom periodu pomaže novopečenoj majci u raznim zadacima, koji uključuju:

  • brigu i njegu novorođenčeta – doula savjetuje majku o mijenjanju pelena, higijeni novorođenčeta, tehnikama smirivanja i slično,
  • pomoć pri dojenju – doula majku educira o tehnikama dojenja kako bi dojenje bilo jednostavno i bezbrižno, kako za majku, tako i za novorođenče,
  • pružanje emocionalne i fizičke podrške u periodu nakon poroda – period babinja za majku može biti emocionalno, ali i fizički izazovan, a uloga je doule olakšati majci period tranzicije i omogućiti joj da se s manje stresa i brige upozna s novom ulogom majke.

Pozitivni učinci za trudnice i majke

Angažman doule može imati niz benefita i pozitivnih učinaka za trudnice i majke.

  • Neke studije provedene na trudnicama pokazuju kako prisutnost doule smanjuje traumatska i neugodna iskustva tijekom poroda te smanjuje neke od komplikacija koje mogu nastati tijekom poroda.
  • Osim toga, informiranjem i savjetovanjem trudnice, doule doprinose boljoj komunikaciji trudnice i medicinskog osoblja, što je bitno za kvalitetu poroda.
  • U postporođajnom periodu, prisutnost doule ima pozitivan učinak na dojenje, koje mnogim ženama zbog manjka educiranosti može biti izazovno.
  • Osiguravajući psihološku podršku majci, doule smanjuju rizik pojavljivanja emocionalnih poremećaja, poput postpartalne anksioznosti ili depresije.

Što doule ne rade?

Iako doula obavlja niz zadataka, neke zadatke doule na porodu ne rade. Budući da nije dio medicinskog osoblja, doula ne sudjeluje u medicinskim postupcima tijekom poroda. Njezina je uloga da tijekom poroda osigura fizičku udobnost i emocionalnu podršku.

Iako joj je glavna uloga da vas savjetuje i kroz komunikaciju olakša porod, doula ne donosi odluke umjesto rodilje te nije posrednik između vas i drugog medicinskog osoblja tijekom poroda. 

Kriteriji za odabir doule

U Hrvatskoj doule još uvijek nisu jednako zastupljene kao u nekim drugim zemljama zapadnog svijeta. Unatoč tomu, njihova je popularnost u porastu.

Uz pripreme su lakši trudnoća i porođaj

Priprema, pozor… rađam! Pripremite se za sve faze porođaja

Što se više približava termin porođaja, prvorotkinje osjećaju sve veći strah. Strah za zdravlje djeteta, strah od bolova, strah...

SAZNAJTE VIŠE

Odluka o angažiranju doule je individualna te svaka buduća majka treba za sebe procijeniti treba li joj doula. Odsutnost doule ne umanjuje kvalitetu poroda i ranog postporođajnog razdoblja, no može ga dodatno unaprijediti u slučaju kad majka ima nedoumice i strahove zbog novog iskustva koje porod i majčinstvo donose.

Pri odabiru doule, treba voditi računa da angažirate certificiranu i visoko educiranu doulu kako biste imali što veću korist i osigurali si da porod i period babinja prođu uz što manje prepreka. U obzir treba uzeti i financijski aspekt, odnosno budžet koji imate na raspolaganju.

Jako je važno da između buduće majke i doule postoje kompatibilnost i kvalitetna komunikacija. Stoga je uputno informirati se o douli koju planirate angažirati te se s njome upoznati kako biste iz angažmana ostvarili najviše dobrobiti za sebe i svoje dijete.

Više stručnih savjeta potražite u Poliklinici Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button