Žensko zdravlje - 14. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Oporavak nakon poroda i što očekivati

Porod je za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku od njih izgleda drugačije. Nije isto niti oporavlja li se rodilja od vaginalnog poroda ili carskog reza

oporavak nakon poroda babinje puerperij porod carski rez

Babinje je razdoblje nakon poroda tijekom kojeg se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće. Traje otprilike šest do osam tjedana, a za to se vrijeme žena oporavlja od porođaja. Ti prvi tjedni obilježeni su, između ostaloga, cijeljenjem rana, involucijom maternice i preraspodjelom drugih zdjeličnih organa te promjenama dojki i stvaranjem mlijeka, ali i brojnim emotivnim i psihičkim promjenama. Porod je za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku od njih izgleda drugačije.

Organizirajte se za dolazak novog života – od plodnih dana do poroda

Slijedi kratki prikaz prvih tjedana oporavka nakon vaginalnog poroda te nakon carskog reza.

Oporavak nakon vaginalnog poroda

Oporavak nakon poroda odvija se kod svake žene na različit način i različitim tempom. Žene s jednoplodnom trudnoćom koje su kraće rađale te one kojima ovaj porod nije bio prvi, vjerojatno će imati brži i lakši oporavak. Kao vrijeme oporavka službeno se uzima period od šest do osam tjedana nakon porođaja, takozvano babinje ili puerperij, no neki od simptoma u velikom broju slučajeva u potpunosti nestaju tek nekoliko mjeseci ili godinu dana nakon poroda.

Najčešći simptom koji zaostaje dulje vrijeme je bol, posebice bol na mjestu carskog reza. Često se javlja i gubitak kose koji obično prestaje kada se hormoni stabiliziraju. U nastavku teksta opisujemo najčešće simptome i promjene kroz koje prolazi žensko tijelo po tjednima babinja nakon vaginalnog poroda.

Prvi tjedan

Prvi dani nakon porođaja obilježeni su izraženim bolovima te osjetljivošću i crvenilom u i oko vagine i međice. Javlja se obilni krvavi vaginalni iscjedak (lohije) koji je na početku žarkocrvene boje. Tijekom prvih nekoliko dana dojke počinju proizvoditi mlijeko. Prvo mlijeko (kolostrum) žućkasta je i vodenasta tekućina koja sadrži mnogo hranjivih i drugih tvari potrebnih za djetetov imunitet. Mlijeko zatim mijenja svoj sastav, a i dojke se počinju izrazitije mijenjati – postaju veće, otečene i teške, a mogu biti i bolne.

Maternica započinje s procesom involucije – postupno se smanjuje na veličinu prije trudnoće i mijenja svoju funkciju. Taj proces često izaziva bolne grčeve, poput onih za vrijeme menstruacije. Tijekom prvih nekoliko dana, prisutan je osjećaj umora i iscrpljenosti, a česta je i generalizirana bol u cijelome tijelu. Često se javlja i konstipacija (zatvor) te problemi s mokrenjem.

Drugi do peti tjedan

Vaginalni iscjedak u ovom periodu postupno mijenja boju i količinu. Prvo je tamnocrvene boje, slične menstrualnoj krvi te postaje manje obilan. Kako tjedni prolaze, iscjedak iz rodnice postaje žute, a zatim bijelo-sive boje te ga ima sve manje i manje. Šavovi na međici počinju svrbjeti, što je znak uspješnog zacjeljivanja.

Šesti tjedan

Iako se može još ponekad javiti u manjim količinama, vaginalni iscjedak do šestog tjedna uglavnom nestaje. Maternica se vraća u svoju normalnu veličinu prije poroda i bolovi se značajno smanjuju. Bol na mjestu epiziotomije još uvijek može biti prisutna. Nakon šestog tjedna, većina se žena može polako vratiti svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, uključujući kućanske poslove, tjelovježbu i spolne odnose.

Oporavak nakon carskog reza

Kao što je već spomenuto, nakon carskog reza dulje vrijeme zaostaje bol na mjestu reza, no općenito se oporavak odvija drugačije nego u slučaju vaginalnog poroda.

Prvi tjedan

Odmah nakon popuštanja anestezije i lijekova, javlja se bol na mjestu reza. Kateter koji je služio za otjecanje urina za vrijeme anestezije više nije potreban. Rodiljama je potrebna pomoć prilikom ustajanja iz kreveta, odlaska na toalet i održavanje higijene. Potrebna im je pomoć i kod kontakta s djetetom s obzirom na to da rodilje ne bi smjele ništa podizati. Kao i kod vaginalnog poroda, javlja se vaginalni iscjedak i bolni grčevi te započinje proces stvaranja mlijeka. Zbog hormonalnih promjena i lijekova, konstipacija se također vrlo često javlja.

Drugi do peti tjedan

Samostalno kretanje postaje lakše, no umor je još uvijek prisutan. Ni u ovom periodu nije preporučljivo ništa podizati, osim svog novorođenčeta. Šavovi oko reza počinju svrbjeti što je znak da ispravno cijele. Iscjedak iz rodnice se postepeno mijenja kao i nakon vaginalnog poroda.

Uz pripreme su lakši trudnoća i porođaj

Priprema, pozor… rađam! Pripremite se za sve faze porođaja

Što se više približava termin porođaja, prvorotkinje osjećaju sve veći strah. Strah za zdravlje djeteta, strah od bolova, strah...

SAZNAJTE VIŠE

Šesti tjedan

Maternica se vratila na svoju normalnu veličinu. Upravljanje vozilom i dizanje težih predmeta je dozvoljeno, ako oporavak prolazi uredno. Većina žena može se polako vraćati svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, uključujući i spolne odnose. Bol, nelagoda i promijenjen ili izostali osjet na mjestu reza i dalje mogu biti prisutni.

Kako regulirati mokrenje, stolicu, što učiniti kad su bolne dojke, a kada hitno zatražiti medicinsku pomoć, pročitajte u članku na stranici Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button