promo signPROMO ČLANAK

Obiteljsko zdravlje - 2. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sretno roditeljstvo: Dojenje za najbolji početak svakog mališana

Uz sve lijepe trenutke koje donosi, roditeljstvo podrazumijeva i odgovornost s kojom dolaze i nove odluke, a među njima je i ona koja se odnosi na hranjenje djeteta, odnosno dojenje

Philips Avent_dojenje i roditeljstvo

Trudnoća je jedno od najdragocjenijih iskustava u životu svake majke, važna prekretnica iza koje dolazi sasvim novo razdoblje – doba roditeljstva.

Odjednom sitnice više nisu važne, prioriteti se mijenjaju i pojavljuju se nove brige, jer središte svega postaje malo biće koje iznad svega treba ljubav, nježnost i sigurnost.

Roditeljstvo donosi brojna pitanja i nedoumice

Uz sve lijepe trenutke koje donosi, roditeljstvo podrazumijeva i odgovornost s kojom dolaze i nove odluke. Najveća i najznačajnija među njima je odluka o hranjenju djeteta. S njom se susrela i naša glumica Mirna Medaković Stepinac, koja je rodivši blizanke pred sobom imala dvostruki izazov.

Roditeljstvo na kušnji: Ovo su najčešće klopke u koje padaju suvremene majke i očevi

„Sa svih smo strana obasuti informacijama o trudnoći i porodu, no moram primijetiti da se o samom dojenju ne govori dovoljno. Ono sa sobom nosi brojna pitanja i nedoumice i kao velika pobornica dojenja mislim da je iznimno bitno da se na njih odgovori što ranije kako bi majke bile u potpunosti informirane o svemu što dojenje donosi“, izjavila je Mirna.

Mirna Medakovic Stepinac

Foto: privatni album Mirne Medaković Stepinac

Prisjetila se svojih najvećih briga – hoće li imati dovoljno mlijeka, hoće li moći dojiti dvoje djece, kako će se nositi s mastitisom i brojnih drugih, no sve ih je uspjela prevladati i osigurati svojim djevojčicama najbolji početak u prehrani.

„Smatram da se upornost u savladavanju svih prepreka, teškoća i izazova s kojima se majke često susreću na početku dojenja itekako isplati. Jako sam sretna što sam Kaju i Zoru mogla u prvim mjesecima njihova života hraniti isključivo svojim mlijekom. Poznato je da je majčino mlijeko najbolji izbor za dijete, sa svim važnim hranjivim tvarima i zaštitom koju pruža. Tu je i meni neprocjenjivo iskustvo povezivanja i razmjene nježnosti s mojim curama. Sretna sam što sam uspjela prevladati početne teškoće i dojiti, a zahvalna sam Philips Aventu što me u tome pratio svojim brojnim proizvodima“, izjavila je Mirna.

Vrijedna podrška u dojenju

Svjesni važnosti i ljepote svakog trenutka koje roditeljstvo donosi, ali i velikih izazova koji se pred roditeljima nalaze osobito po pitanju prehrane, u Philips Aventu već su više od 30 godina posvećeni pružanju podrške majkama u dojenju.

Zahvaljujući brojnim kliničkim istraživanjima potpuno razumiju izazove prilikom hranjenja djece i stoga je njihova ponuda proizvoda i rješenja usmjerena na savladavanje svih izazova koji čekaju na tom putu. Kroz suradnju sa zdravstvenim stručnjacima, Philips Avent dokazuje kako je uvijek uz majke, pomažući im u tom jedinstvenom razdoblju dojenja i osnažujući ih u ostvarivanju njihovog cilja da svoju djecu u prvih šest mjeseci isključivo doje te da ih doje što duže.

dojenje, majka, beba, majčino mlijeko najbolja hrana za bebe

Najveće blago: Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete

Potpisivanjem Innocenti deklaracije 1990. godine, predstavnici brojnih zemalja svijeta te čelnih organizacija koje se bave očuvanjem zdravlja poput Svjetske...

SAZNAJTE VIŠE

Brojne prednosti

Nadaleko je poznata činjenica da dojenje ima važnu ulogu u postavljanju čvrstih temelja za djetetov zdrav početak. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje majkama da, ako su u mogućnosti, krenu s dojenjem unutar jednog sata od rođenja djeteta te da nastave isključivo dojiti do šestog mjeseca djetetovog života kako bi osigurale optimalan rast, razvoj i zdravlje djeteta.

Osim što je važno za zdravlje i napredak djeteta, dojenje blagotvorno djeluje i na psihičko i fizičko zdravlje majke, pomaže u vraćanju maternice na normalnu veličinu te u skidanju viška masnih naslaga na tijelu. Uz to, smanjuje rizik od raka jajnika, raka dojke i osteoporoze kasnije u životu.

Ne treba pretjerano naglašavati i koliko je dojenje praktično, s obzirom na to da je majčino mlijeko sterilno, uvijek dostupno i savršene temperature, a uz to i besplatno. Nije stoga čudno i da je dojenje čest odabir žena kad je u pitanju prehrana njihovog mališana. No valja imati na umu da je brojnim ženama u počecima potrebna pomoć i podrška partnera, obitelji i prijatelja.

Tu su i neizostavni proizvodi poput ručnih i električnih izdajalica, jastučića za grudi, štitnika za bradavice i drugih iz asortimana Philips Aventa, koji su majkama na raspolaganju, pomažući im u odlučnosti i ustrajnosti da svoje dijete doje što više i dulje.

Philips Avent_dojenje i roditeljstvo

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button