Dječje zdravlje - 19. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar

Učinite prvo ljetovanje svog djeteta sigurnim za njegovo zdravlje

Spremate se za prvo ljetovanje svog djeteta? Prijevoz, termin te vremenski i drugi uvjeti putovanja, sve su to detalji na koje trebate misliti.

prvo ljetovanje djeteta, zdravlje, ljetovanje

Ako planirate prvo ljetovanje svog djeteta, znajte da treba izbjegavati izravno izlaganje suncu. Posebno dojenčad treba biti pažljivije zaštićena odjećom, kapicom ili suncobranom. Unatoč tome, dosta ultravioletnih zraka dopire do kože te je treba dodatno zaštititi kremom za sunčanje s visokim faktorom.

Spontana putovanja mogu biti lijepa i uzbudljiva, no svakako nisu najbolji odabir ako planirate prvo ljetovanje svoga djeteta. Radi zaštite djetetova zdravlja donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

Putovanje

U pravilu treba izbjegavati pregrijan automobil pa je na put mudro kretati kasno poslijepodne ili rano ujutro. Treba predvidjeti moguće zastoje u prometu i dulje stajanje na suncu (prometne nesreće, trajekti i sl.), kao i osigurati dovoljno osvježavajućih napitaka i vode. Djecu treba voziti na stražnjem sjedalu i koristiti sigurnosne pojaseve ili kvalitetne i sigurne sjedalice napravljene za tu namjenu. Ako se silom prilika dijete u sjedalici mora voziti na prednjem sjedalu, zračni jastuk treba deaktivirati. Klima-uređaj u autu se može koristiti, no strujanje zraka ne bi trebalo biti usmjereno prema djetetu. Preporučuje se promijeniti filtre za zrak te dezinficirati dovodne kanale zraka pomoću za to predviđenih sprejeva.

Ako putujete zrakoplovom, djetetu treba nešto više tekućine nego obično (kod duljih letova). Ako je dijete prehlađeno, korisno je prije leta ukapati nos nazalnim dekongestivom (efedrin ili sl.) kako bi se izbjegla neugoda promjene tlaka zraka u srednjem uhu. Pri slijetanju dojenje može pomoći u smanjenju neugode zbog povećanja tlaka. Nema donje dobne granice kada se može krenuti na put.

Svojoj djeci često dajete voćne sokove? Pročitajte nekoliko korisnih informacija i savjeta o tome

Sunce, voda, dehidracija

Treba izbjegavati izravno izlaganje suncu, posebno dojenčad treba biti pažljivije zaštićena odjećom, kapicom ili suncobranom. Postoji i odjeća koja ima zaštitne UV faktore. Unatoč tome, dosta ultravioletnih zraka dopire do kože te je treba dodatno zaštiti kremom za sunčanje s visokim faktorom zaštite (15 i više). UV zaštitni faktori trebali bi biti na bazi minerala (titanov dioksid ili cinkov oksid) jer kemijska zaštita može djelovati iritirajuće, naročito u dojenačkoj dobi. Najbolje je izbjegavati boravak na suncu između 11 i 16 sati kada je ono najjače.

Voda za piće može se koristiti ako je iz vodovoda, ali ipak se preporučuje prokuhati je prije upotrebe, posebice ako boravite izvan većih gradskih središta. Voda iz bunara ili cisterne (gusterne) ne smije se upotrebljavati ni nakon iskuhavanja jer sadrži razgradne produkte bakterija. Tada je dobro koristiti pakiranu vodu za piće (negazirane izvorske vode ili vodu za piće u tetrapaku). Prenosivi filtri za vodu uglavnom su slabe učinkovitosti te se ne preporučuju. Tek skupi (i u pravilu neprenosivi) sustavi za pročišćavanje vode pružaju dobru kakvoću vode za piće.

S obzirom na veću propusnost dječje kože tijekom vrućih dana, lakše može doći do dehidracije, naročito ako se u to vrijeme pojavi bolest popraćena vrućicom, povraćanjem ili proljevom. Stoga svakako treba imati pri ruci oralnu rehidracijsku sol (može se pod raznim nazivima nabaviti u svakoj ljekarni) koja se u slučaju potrebe otapa u preporučenoj količini vode. U slučaju proljeva i povraćanja ovu otopinu treba početi primjenjivati prije pojave znakova manjka tekućine (najpouzdaniji je znak suhoća usne šupljine i gusta ljepljiva slina).

S djecom pod suncobranom: Kako pravilno zaštititi dječju kožu od sunca

S djecom pod suncobranom: Kako pravilno zaštititi dječju kožu od sunca

Nježna dječja koža posebno je osjetljiva na utjecaje iz okoline, pa tako i na štetno UV zračenje. Stoga joj...

SAZNAJTE VIŠE

Sol, planktoni i komarci

Ako se dijete kupa u moru, nakon kupanja kožu treba isprati slatkom vodom kako bi se isprala sol. Ako je more plitko, toplo i mutno, vjerojatno sadrži mnogo planktona koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Njih uklanjamo kupanjem u slatkoj vodi uz upotrebu neutralnih sapuna ili šampona.

Komarci su neugodni posjetitelji. Na mjesto uboda može se staviti gel za tu namjenu (Floceta, Kamagel) i preko toga hladan oblog. Kod jakih reakcija treba dati lijek protiv alergije. Ipak, najbolje je zaštititi se primjenom nekih od repelenata (kreme i tekućine koje mirisom odbijaju insekte), tabletama za aparat protiv komaraca koji se uključi u struju, a na otvorenim prostorima korisne su i spirale ili svijeće protiv komaraca koje polako tinjaju i svojim mirisom tjeraju komarce. Za zaštitu dojenčadi repelenti se, umjesto na kožu, mogu staviti na odjeću kako bi se izbjegli mogući škodljivi utjecaji.

Prije puta potražite stručan savjet

Dobro je prije polaska na put informirati se o zdravstvenim ustanovama kojima biste se mogli obratiti u slučaju potrebe. Planirate li putovanje u daleke zemlje, dobro je potražiti savjet u cjepnoj ambulanti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili Ambulanti za putničku medicinu Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Ondje ćete dobiti informacije o epidemiološkoj situaciji i potrebama dodatne zaštite cijepljenjem ili uzimanjem lijekova protiv malarije te o ostalim mjerama predostrožnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button