Dječje zdravlje - 19. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Dječje gliste: Znate li prepoznati simptome ove bolesti?

Zaraza dječjim glistama vrlo je čest problem dječje dobi u čitavom svijetu, no simptomi su u većini slučajeva vrlo blagi, a liječenju se moraju podvrgnuti svi članovi obitelji ili kolektiva

Dječje gliste Znate li prepoznati simptome ove bolesti

Dječje gliste su jedan od najvećih nametnika čovjeka. Uz to, one su i najčešći ljudski nametnici uopće. Ovi paraziti nisu, kao što se to obično misli, karakteristični samo za udaljena i siromašna područja svijeta s niskim higijenskim standardom. One su znatno raširenije i predstavljaju važan zdravstveni problem i u bogatim društvima širom svijeta.

Zaraza dječjim glistama nastaje ako se progutaju zrela jajašca. Iako, kod nekih vrsta zaraza može nastati i prodorom uzročnika kroz kožu. Nakon ulaska u čovjekov organizam, ličinke putuju kroz tijelo do konačnog mjesta prebivanja što je uglavnom tanko ili debelo crijevo. Pri njihovom prolasku dolazi do povećanja broja eozinofilnih krvnih stanica u perifernoj krvi i tkivima jer su te krvne stanice zadužene za uništavanje parazita u čovjekovom organizmu.

Zbog svoje aktivnosti i radoznalosti najčešće se zaraze djeca od jedne i pol do tri godine starosti. Neprestano treba nadzirati dijete jer stavlja u usta svakojake predmete.

Što učiniti kada zakaže vaša dobra probava?

Najčešće vrste dječjih glista

Najčešće gliste kod djece su mala dječja glistaEnterobius vermicularis, velika dječja glistaAscaris lumbricoides i crv vlašnjakTrichuris trichura.

Mala dječja glista

Enterobius vermicularis mala je dječja glista koja izgleda poput bijelog končića. Mogu se vidjeti prostim okom, a duljine je 3 do 10 mm. Često se javlja kod djece i očituje se karakterističnim simptomom – jakim svrbežom u području anusa.

Enterobijaza (zaraza malom dječjom glistom) je raširena u cijelom svijetu bez obzira na klimatske i socioekonomske prilike. Infestacija je osobito česta u većim dječjim kolektivima kao što su dječji vrtići i škole, gdje osim djece mogu biti zaražene i osobe koje s njima borave.

Odrasli crvi žive u crijevima čovjeka. Ženke koje nose jajašca spuštaju se prema anusu. Kroz njega izlaze uglavnom noću, nekoliko sati nakon što je dijete usnulo, i polažu svoja jajašca na kožu. Jaja se polažu u ljepljivu tvar što uz pokrete ženke izaziva jak svrbež. Ženke nakon toga ugibaju.

Čovjek se zarazi ako proguta takva jajašca, a u tankom crijevu će se iz njih razviti ličinke. Razvijene ličinke postaju invazivne za 4 dana. Životni ciklus gliste odvija se unutar čovjeka kroz narednih 2 do 6 tjedana.

Na vrijeme prepoznajte simptome

Bolest koja se razvija nakon infekcije nije teška i ne ostavlja trajne posljedice, ali pravovremeno prepoznavanje simptoma može skratiti njezino trajanje i ukloniti neugodne simptome. Velike gliste su opasnije jer iz tankog crijeva mogu prodrijeti u različite organe te uzrokovati ozbiljne kliničke slike i komplikacije.

 

Lopedium, proljev i salmonela

Opustite se i uživajte u odmoru: akutna pomoć za ljetne probavne smetnje

Iako svi želimo opušteno uživati u ljetu, zdravstvene tegobe, barem one manje, nije uvijek moguće izbjeći. Iako su uglavnom...

SAZNAJTE VIŠE

Odgovarajuća terapija lijekovima

Kod zaraze s bilo kojom dječjom glistom važno je javiti se liječniku i provesti odgovarajuću terapiju lijekovima. U liječenju male dječje gliste se koristi lijek mebendazol jednokratno, što se zbog opasnosti reinfekcije preporuča ponoviti nakon 14 dana.

Zbog brzog i učestalog načina prijenosa preporuča se liječenje svih koji su u čestom doticaju sa zaraženim (razred, obitelj, vrtić). Terapijom se trebaju obuhvatiti i članovi obitelji koji su u stalnom kontaktu sa zaraženim djetetom.

Zbog čestih “epidemija” ovih parazitskih bolesti po vrtićima i školama, ponekad zarazu nije moguće izbjeći. Ipak, osnovno pravilo u borbi protiv svih vrsta infekcija, pa tako i infestacije dječjim glistama, jest osobna higijena, posebice pranje ruku.

Preventivnim djelovanjem i pravilnim zdravstvenim odgojem djece puno se može učiniti u sprječavanju širenja ovakvih zaraza.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button