Koža, kosa i nokti - 17. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zašto je važno tuširati se nakon kupanja u moru?

Čini se da u parnici more vs. koža vrijedi narodna izreka: „Ono što je u malim dozama lijek u većima je otrov“

Zašto ne bismo trebali preskakati tuširanje nakon kupanja u moru

Toliko je relaksirajuće i zabavno plivati u moru, baviti se sportovima na vodi ili se samo brčkati u plićaku dok vas zapljuskuju osvježavajući valovi. Ako uvijek brižno i pedantno pazite na svoju kožu i kosu, sigurno želite znati hoće li ih more pretvoriti u pustinju.

Naposljetku, zar ne bi bilo šteta da nakon cjelogodišnje brige i njegovanja kože i kose najfinijim serumima i losionima sav vaš trud propadne zbog nekoliko dana na plaži.

Njega kose ljeti: Trikovi za njegu kovrčave kose u ljetnim mjesecima

Ljekovita strana morske vode

Ljekoviti učinci morske vode na ljepotu i zdravlje dobro su poznati. Ako ste ikada imali prištiće, sigurno su vas lokalci poticali da se idete kupati jer će more „iscijeliti“ vaš ten. Slana voda poznata je po tome da zatvara pore, upija višak i balansira proizvodnju sebuma te uništava bakterije koje uzrokuju akne.

More, ujedno, ublažava vidljivost ožiljaka i pospješuje  zacjeljivanje ranica. Također poput pilinga uklanja odumrle stanice kože. Poboljšava barijeru kože, hidratizira, djeluje detoksikacijski. Također smanjuje otekline te čini čuda za tanku i nevoluminoznu kosu pretvarajući je u zanosne valove.

ljetne infekcije zensko zdravlje

“Ženski problemi” na visokim temperaturama

Tijekom ljetnih mjeseci učestale su vaginalne upale, a najčešći krivac su gljivične infekcije. Donosimo savjete kako se sačuvati od...

SAZNAJTE VIŠE

Što kažu stručnjaci?

Ipak, svakodnevno cjelodnevno kupanje može isušiti kožu pa ona može postati zategnuta i bez sjaja, a kosa dehidrirana i ispucana, što ste možda i sami primijetili. Pomaže li onda ili odmaže sva ta sol našem tenu i loknama?

Stručnjaci se slažu da slana voda u pravoj količini može očistiti pore, balansirati proizvodnju sebuma, ubiti bakterije koje uzrokuju akne i rozaceju. Usto, ujedinjeni su u tvrdnji i da more djeluje eksfolirajuće, što potiče obnovu zdravih stanica. Povrh svega, prava doza morske vode poboljšava hidrataciju vanjskog sloja kože. Ipak, čini se da u parnici more vs. koža vrijedi narodna izreka: „Ono što je u malim dozama lijek u većima je otrov.“ Naime, vrlo je moguće, ističu dermatolozi, da prekomjerno uživanje u morskim avanturama može imati kontraefekt.

Dr. Adam Sheridan, australski dermatolog, objašnjava da slana voda može djelovati hidratizirajuće do jedne mjere. Ako idete na kratko plivanje, sol i svi njezini minerali mogu biti blagotvorni. Ali ako ostanete predugo, slana voda može isušiti kožu i kosu. Isto vrijedi i za njezino eksfolirajuće djelovanje. U prevelikoj dozi može izazvati crvenilo i iritaciju. U kombinaciji s UV zračenjem povećava se vjerojatnost za dehidraciju i iritaciju.

Slana voda može isušiti kožu

I američka dermatološka organizacija The International Dermal Institute navodi da slana voda može isušiti kožu. „Sol u velikim dozama može opustošiti kožu. Osim toga, sol je gotovo nemoguće ukloniti ako peremo kožu sapunom na bazi lužine ili gelom za tuširanje koji se ne pjeni. Čak i nakon tuširanja, čestice soli mogu ostati na koži, apsorbirajući esencijalnu vlagu s kože“, navode američki stručnjaci.

Ipak, ne biste trebali dopustiti da vas te obeshrabrujuće vijesti zadrže na kopnu. Pravilnom njegom tijela, koja uključuje tuširanje nakon svakog plivanja, korištenje gela za tuširanje koji se pjeni, a povremeno i pilinga, kao i njegovanje kože hidratantnim losionima, a kose bogatim maskama, moguće je zaštititi tijelo i dopustiti svojoj unutarnjoj sireni da uživa u morskim radostima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button