Dječje zdravlje - 23. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Za zimske radosti još nije kasno: savjeti za roditelje mališana

Kako bi vaša djeca uživala u snijegu bez problema i rizika po zdravlje, korisno je pridržavati se nekoliko praktičnih savjeta

utjecaj zime na zdravlje djece

Iako se zima bliži svom kraju, zimske radosti još nisu završile, barem ako je suditi po visinama snijega u Gorskoj Hrvatskoj te najavama novih padalina. Hladnoća i snijeg donose priliku za lijepe trenutke za uživanje u zimskim radostima, ali također mogu donijeti određene probleme. Kako bi ovih potonjih bilo što manje, donosimo nekolicinu korisnih savjeta.

Idete na skijanje? Ovo su “must have” proizvodi koje trebate ponijeti

Odgovarajuća odjeća i obuća

Prije svega se sjetimo dječje pjesme Zima, zima – e, pa šta je, ako je zima, nije lav! Zima, zima – pa neka je, ne boji se ko je zdrav! A šta može zima meni, šta mi može, šta mi smije?“. Doista, ako je dijete zdravo, hladnoća sama po sebi neće uzrokovati bolest. Naravno, pod uvjetom da ne dođe do pothlađivanja. Stoga je važno pobrinuti se da bude dovoljno dobro odjeveno, najbolje u više slojeva odjeće. Ako se odjeća ili obuća promoče, potrebno je osigurati presvlačenje, odnosno preobuvanje.

Izrazitiju neugodnost može donijeti jači vjetar tako da je subjektivni osjećaj hladnoće značajno niži od objektivno izmjerene temperature. Stoga je nepropusni (vjetro- i vodo-nepropusni) vanjski sloj odjeće koristan. K tome suvremeni materijali dopuštaju prolazak vlage iznutra prema van, smanjujući vlažnost kože i unutarnjih slojeva odjeće.

Kreme za zaštitu od sunca

Za sunčanih dana pri boravku na velikim nadmorskim visinama treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 50. Prednost treba davati proizvodima s eko certifikatom, bez kemijskih zaštitnih faktora, nano čestica minerala, konzervansa, umjetnih mirisa i bojila.

Boravak na otvorenom može ubrzati ozdravljenje

Ako djetetu curi nos, povremeno zakašlje, no inače je dobrog općeg stanja i nema povišenu temperaturu, boravak i kretanje na otvorenom u zimskim uvjetima može ubrzati ozdravljenje (pod uvjetom da ne dođe do pothlađivanja, dakle, da je dijete u primjerenoj odjeći i obući). Često roditelji javljaju kako se je dijete prvog dana skijanja jako zakašljalo, izbacilo šaku guste sluzi i da je prehlada nestala. Hladnoća fizikalno podražuje sluznicu dišnih puteva i uzrokuje pojačanu sekreciju sluzi (zato nam na hladnoći curi nos i suze oči). Postojeća gusta sluz u kojoj se koloniziraju bakterije postaje vodenasta, a tjelesna aktivnost ubrzava strujanje zraka u dišnim putevima i potiče eliminaciju sekreta.

Povratkom kući, u uvjete gdje djeca većinu vremena borave u zatvorenim pregrijanim i suhim prostorima uz vrlo malo tjelesnih aktivnosti, stvaraju se idealni uvjeti za ponovnu kolonizaciju (nastanjivanje) bakterija. Ubrzo se javljaju gusti iscjedak iz nosa i drugi znaci infekcije dišnih puteva. Zaključno, djeca trebaju boraviti na otvorenom što više vremena. Tek kada su ekstremni uvjeti (jaki vjetar, vijavica, vrlo niske temperature (tko se još sjeća kada su zadnji puta bile) boravak na otvorenom treba ograničiti.

Cijepljenje protiv gripe i putna ljekarna

Svake godine sezona gripe postiže zamah sredinom siječnja i s povratkom „skijaša“. Stoga se preporučuje na vrijeme se cijepiti protiv gripe (barem dva tjedna prije polaska na put).

Ako planirate put na zimovanje, treba prirediti priručnu ljekarnu u kojoj trebaju biti:

  • sredstva za snižavanje temperature i protiv bolova (paracetamol, ibuprofen),
  • prašak za priređivanje rehidracijske otopine u slučaju povraćanja i proljeva,
  • lijekovi ako dijete ima neku kroničnu bolest te
  • nešto zavojnog materijala (gazice, zavoji, flasteri, dezinficijens za rane).
  • Ako je dijete sklono upalama uha, dobro je ponijeti i kapi za nos (zapravo je najbolje u obliku spreja) koje će pomoći u rješavanju uhobolje.
jacanje imuniteta djeteta

Pedijatar preporučuje: Savjeti za jačanje imuniteta vašeg djeteta

Mališani, koji su krenuli u jaslice ili vrtić, često obolijevaju od infekcija. Odgovor je u prirodnom procesu sazrijevanja imuniteta...

SAZNAJTE VIŠE

I za kraj…

Priredite europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja koja može poslužiti u hitnim slučajevima kada se obratite zdravstvenoj ustanovi u EU.

I konačno, vodite brigu da djeca ne budu bez nadzora odrasle i odgovorne osobe kako bi sve tjelesne aktivnosti bile u skladu s dobi i tjelesnim mogućnostima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button