Dječje zdravlje - 27. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, IN SHAPE, ADIVA Plus sadržaj

Odaberite pravi sport za dijete prema životnoj dobi

Kretanje je iznimno važno, posebno u fazi razvoja. No roditelji se često pitaju koju sportsku aktivnost za dijete izabrati, a pritom nerijetko i griješe

sportska aktivnost za dijete sportovi za djecu

Naše je tijelo stvoreno za kretanje. Pokušajmo samo na trenutak osvijestiti pokrete jednog djeteta koje se najprije počne okretati, potom krene puzati, pa s vremenom ustajati, hodati, trčati. Pokret našem tijelu treba i znamo koliko je vježbanje zapravo bitno. No kada govorimo o izboru aktivnosti za dijete, o vježbanju i sportu, potrebno je povesti računa o djetetovoj dobi.

Energizirana mladež: koliko su zapravo (ne)zdravi energetski napici?

Najveća greška koju roditelji rade jest prerana specijalizacija koja u konačnici rezultira zasićenjem, odnosno kraćom sportskom karijerom djeteta, a naposljetku i ozljedama. Stoga bismo se trebali fokusirati na njegov, odnosno njezin višestrani razvoj. Naša je dužnost kao roditelja da osluškujemo potrebe i želje djeteta te ga u suradnji s trenerom usmjerimo onda kada dođe pravo vrijeme.

Od 5. do 9. godine

Fokus u najranijoj dobi prije svega mora biti na razvijanju sposobnosti kroz igru i to je jedna od stavki po kojoj ćete prepoznati dobrog trenera. On u ovom osnovnom periodu od pete pa do devete godine života prilagođava treninge rastu i razvoju djeteta te je točno upoznat s fazama razvoja pojedinih motoričkih sposobnosti. Upravo bi zato u osnovnu razvojnu fazu trebalo uključiti čim više različitih sportova te kroz igru razvijati brzinu, snagu, izdržljivost, koordinaciju i fleksibilnost.

Gimnastika je odličan izbor u ovoj fazi. Dijete će naučiti kontrolirati svoje tijelo te će razvijati sve sposobnosti koristeći samo težinu vlastitog tijela te eventualno pomagala poput medicinske ili pilates lopte. U ovoj fazi dodatna vanjska opterećenja poput utega djeca bi trebala izbjegavati.

Atletika je također odlična baza jer će dijete naučiti pravilno trčati, bacati, skakati te će time stvoriti odličan temelj za bilo koji sport kojim će se kasnije baviti.

Ako razmišljate o upisu djeteta na plivanje, upišite ga svakako, neće pogriješiti. Plivanje je samo po sebi specifično zbog kretanja tijela u vodi. Dijete će, osim pravilne tehnike plivanja, naučiti i pravilno skakati te razvijati koordinaciju na malo drugačiji način kroz različite okrete u vodi. Vrlo je važno spomenuti da će kod plivanja dijete naučiti i pravilno disati.

U početku neka djeca možda imaju strah od gimnastičkih sprava, strah od vode ili sličnog. Roditelj i trener u tom slučaju moraju biti potpora djetetu, trebaju biti strpljivi, a s vremenom će strah nestati.

Od 9. do 12. godine

U idućoj razvojnoj fazi, od devete do dvanaeste godine, djeca će vrlo vjerojatno izraziti želju za bavljenjem određenim sportom. U sklopu toga usvajat će osnovne sportske vještine te nastaviti i dalje razvijati svoje sposobnosti kroz igru. Štafeta je tako jedna veoma popularna igra koje se svi sigurno sjećamo. Djeca će u ovoj fazi naučiti i nešto o samoj strukturi treninga. Postaju svjesni uvodnog, zagrijavajućeg dijela, uče o važnosti istezanja, opuštanja i oporavka te postaju djelomično i uključeni u proces treninga.

Trener će u ovoj fazi dozvoliti djeci da sami odaberu igru koju žele igrati, dat će svakome da izabere jednu vježbu istezanja. Djeca time uče, osjećaju se važno, uključeno i sretno.

Od 12. do 16. godine

U trećoj fazi razvoja, od dvanaeste do šesnaeste godine, djeca razvijaju vještinu specifičnog sporta. Većina njih je u sustavu natjecanja, stavlja se naglasak na razvoj jakosti. Vrlo je bitno kroz bilo koji sport kojim se dijete bavi obratiti pozornost i na razvoj fleksibilnosti zbog naglog rasta kostiju, tetiva, ligamenata i mišića.

Od 16. godine na dalje

U fazi nakon šesnaeste godine, a zatim i nakon osamnaeste fokus se stavlja na maksimalni razvoj kondicijskih sposobnosti neovisno o sportu kojim se dijete bavi te se trenira za natjecanja.

djeca i dječja igra

Za djecu je najvažniji sport na svijetu – igra!

Djeca predškolske dobi najčešće ne trebaju neku posebnu sportsku aktivnost, jer im dječja igra pruža sve što im je...

SAZNAJTE VIŠE

Djecu uključite čim ranije u neku sportsku aktivnosti ali nemojte pretjerivati sa specijalizacijom. Imajte na umu kao roditelj, ali i kao trener da dijete u osnovnoj fazi razvoja dolazi na trening iz dva razloga – družiti se i igrati. Vremena za sportsku specijalizaciju ima u kasnijim razvojnim fazama stoga ne treba požurivati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button