Dječje zdravlje - 12. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

Razmišljate na koju sportsku aktivnost upisati svoje dijete? Otkrivamo najbolji izbor sporta za prvašiće

Kada djeca krenu u prvi razred, roditelji počnu razmišljati na koji bi ih sport mogli upisati kako bi ih ta sportska aktivnost dodatno potaknula na zdrav život, ali i stjecanje novih prijatelja među vršnjacima

Djeca i sport: sportska aktivnost za polazak u prvi razred

Redovito kretanje preduvjet je zdravog razvoja djeteta, a njegovim polaskom u školu roditelji najčešće počinju intenzivnije razmišljati o izboru sporta za svog mališana.

Kada djeca kreću u prvi razred, mnogi roditelji razmišljaju kako je to odlična prilika za upisivanje na neki sport te se zabavljaju mišlju koja bi sportska aktivnost bila najbolja za njihovog mališana. Također, kada dijete kreće u školu, ima mnogo novih obaveza kao što su pisanje zadaće i učenje, a nijedna ne uključuje kretanje. Tako se djeca s polaskom u školu kreću još manje nego u vrtićkoj dobi. To je vrijeme kada bi se dijete svakako trebalo uključiti u sportsku aktivnost, ne kako bi postalo profesionalni sportaš, nego da barem djelomično zadovolji potrebu za kretanjem i igrom. No postavlja se pitanje koji sport odabrati za prvašića.

Djeca se sve manje kreću zato ih upišite na sport

U posljednje vrijeme, zbog sve češće pojave razvojnih smetnji, pedijatri učestalo upozoravaju na važnost redovitog i svakodnevnog kretanja djece. Naime, redovito kretanje neophodno je za normalan rast i razvoj svakog mališana. Tu se prije svega misli na kretanje kroz igru, baš onako kako su se djeca uvijek i igrala. S poplavom računala, a pogotovo pametnih telefona, djeca su klasičnu dječju igru koja uključuje trčanje, četveronožno hodanje, skakanje, manipulaciju predmetima i crtanje zamijenila cjelodnevnim sjedenjem, šutnjom i gledanjem u ekran.

Gledanje u ekran ne dopušta dinamičku akomodaciju oka, nema govora, a sjedenje ne uključuje ravnotežu, rotacije ni razvoj stopala. Sve je to iznimno važno, pogotovo u prvim godinama djetetova razvoja. Pokreti šakama i prstima te manipulacija objektima stvaraju sinapse u mozgu. Upravo pokret potiče tjelesni i kognitivni razvoj djeteta.

Kada dijete kreće u školu, ima mnogo novih obaveza kao što su pisanje zadaće i učenje, a nijedna ne uključuje kretanje. Tako se djeca s polaskom u školu kreću još manje nego u vrtićkoj dobi. To je vrijeme kada bi se dijete svakako trebalo uključiti u sportsku aktivnost. Ne kako bi postalo profesionalni sportaš, nego da barem djelomično zadovolji potrebu za kretanjem i igrom. No postavlja se pitanje koji sport odabrati za prvašića.

Problem teških školskih torbi prepoznat je diljem svijeta jer narušava zdravlje učenika, a mjere bi trebali poduzeti i škola i roditelji. Saznajte više

Sportska aktivnost stvara dobre navike

Važno je znati što se uključivanjem djeteta u sport želi i mora postići. Česta je zabluda roditelja da upisom djeteta u sportsku aktivnost počinje njegova uspješna sportska karijera. Zapitajmo se iskreno: koliko će djece doista postati profesionalni sportaši? I treba li im stavljati takav teret na leđa u tako ranoj dobi?

Cilj sportskog treninga u toj dobi treba biti stvaranje navike redovitog vježbanja. Također i poticanje djeteta da zabavnim i primjerenim sadržajima stvori pozitivan stav o kretanju te da zavoli sport. Pritom ga treba naučiti zdravim prehrambenim navikama na razini koju razumije. Uključivanjem u sportsku aktivnost dijete će barem djelomično zadovoljiti potrebu za kretanjem i igrom. Polaskom u školu mališan ne postaje odrasla osoba te se i dalje želi i treba svakodnevno igrati.

Uključite li prvašića u trening vrlo će brzo razviti disciplinu, ali i socijalne vještine u interakciji s novim prijateljima sa sportskog terena.

Koji sport odabrati?

U skladu s time, smatramo da bi najbolji odabir sportske aktivnosti za prvašića bio univerzalna sportska škola. Tamo se djeca kroz igru i primjereno njihovoj dobi upoznaju s različitim sportovima. Odnosno, prolaze elemente iz brojnih sportova te su izložena različitim motoričkim podražajima, što je odlično za razvoj koordinacije. Djeca izravno sudjeluju u aktivnostima i sama mogu vidjeti koji im se sport više sviđa te kojem bi se rado više posvetila kada budu starija.

Trening koji objedinjuje sadržaje iz različitih sportova dobar je pokazatelj i treneru. On tako bolje uočava za koji sport dijete ima dobre predispozicije pa ga, kada dođe vrijeme za to, može usmjeriti. Veliki je plus univerzalne sportske škole što nema pritiska zbog natjecanja pa se mališani ne izlažu nepotrebnom stresu. Djeca se međusobno natječu na treningu, ali na njih se ne stavlja teret pravih sportskih natjecanja kao što je to na turnirima ili u ligama.

Prvi sportski koraci djeteta iznimno su važni. Tada ono razvija stav prema kretanju, a postaje i svjesno vlastita tijela. Roditelji bi se prije upisa djeteta u bilo koju sportsku aktivnost trebali raspitati postoji li stručno kineziološko vodstvo.

fizička aktivnost mališana, igra, igra na otvorenom, razvoj

Fizička aktivnost mališana: Igra je preduvjet zdravog razvoja

Fizička aktivnost mališana, a posebno igra na otvorenom, neophodna je kako bi se naša djeca normalno razvijala, stjecala neophodne...

SAZNAJTE VIŠE

Zašto ne prerano u konkretan sport?

Objasnili smo zašto samo jedan sport nije dobra opcija, a odabirom konkretnog sporta u toj dobi dolazi i do prerane specijalizacije. To znači da djeca od prvog treninga uče elemente samo jednog sporta i ostaju zakinuti za golemu količinu motoričkih informacija koje bi dobili iz drugih sportova. Gube i mogućnost razvoja cijelog niza motoričkih sposobnosti. Osim toga, postoji li potencijal djeteta za uspjeh u nekom drugom sportu, treniranjem samo jednog nikada se neće razviti.

Prema istraživanjima provedenim unutar Europske unije, djeca koja prerano počinju trenirati konkretan sport i ulaze u sustav natjecanja uglavnom odustaju od bavljenja sportom do 15. godine (oko 70% ih odustane). Naime, djeca su radoznala i vole promjene pa je razumljivo da im dosadi.

Psiholozi upozoravaju na to da djecu ne bismo trebali uključivati u sustav natjecanja prije dvanaeste godine jer natjecanje za njih predstavlja golem stres. Moraju se pokazati u najboljem svjetlu pred prijateljima iz kluba, trenerom, često i pred preambicioznim roditeljima. Ne zaboravimo da većina djece nikada neće postati profesionalni sportaši i da im pritisak koji stvara natjecanje može pokvariti samopouzdanje, ali i stav prema sportu.

Polazak u školu naporan je i stresan za svako dijete. Ako se tome dodaju i izvanškolske aktivnosti kao što su jezici i glazbena škola, jasno je da su djeca opterećena i da nemaju slobodnog vremena za igru. Sportska aktivnost u toj dobi trebala bi biti rasterećujuća i zabavna, a nikako pod imperativom pobjede. Važno je da dijete kroz sport zavoli kretanje te da stekne naviku vježbanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button