Zanimljivosti i savjeti - 5. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Perfekcionizam kod mladih značajno je porastao u posljednjih 30-ak godina

Pretjerana želja za uspjehom, potreba za natjecanjem i uspoređivanjem s drugima može imati negativan utjecaj na psihološko zdravlje mladih

Perfekcionizam kod mladih

Mlađe generacije pokazuju potrebu da budu savršeni u fizičkom, psihičkom i poslovnom smislu i to u mnogo većoj mjeri u odnosu na prethodne generacije. Kako to utječe na mentalno zdravlje mladih ljudi pokazuje provedeno istraživanje o generacijskim razlikama u perfekcionizmu.

Istraživanje je obuhvatilo čak 41.641 studenta i to iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Za potrebe istraživanja rješavali su test takozvane višedimenzionalne perfekcionističke skale kojim su se mjerile razlike u generacijskim promjenama perfekcionizma, u ovom slučaju od kraja 1980-ih do 2016. godine. Mjerene su tri vrste perfekcionizma:

  • perfekcionizam prema samom sebi odnosno iracionalnu težnju za savršenstvom,
  • društveno orijentiran perfekcionizam i
  • perfekcionizam orijentiran prema drugima koji se ogleda u postavljanju nerealnih standarda drugima.

Kod današnjih studenata zabilježena je znatno veća prisutnost svake vrste perfekcionizma – perfekcionizam prema samome sebi je porastao za 10%, društveno orijentiran perfekcionizam je porastao za 33%, a perfekcionizam orijentiran prema drugima je porastao za 16% u odnosu na starije generacije.

Uzroci perfekcionizma

Mnogo je čimbenika koji utječu na ovu pojavu, a provedeno istraživanje navodi društvene medije kao jedan od najutjecajnijih. Korištenjem društvenih medija kod mladih se iskrivljuje slika o realnosti. Nadalje, potiče ih se na uspoređivanje s drugima, kao i na prikazivanje samih sebe u nerealnom svjetlu, bez mana i nedostataka. Posljedica je nezadovoljstvo vlastitim izgledom i daljnja socijalna izolacija.

Među milenijalcima stvara se natjecateljski duh prilikom uspinjanja po socio-ekonomskoj ljestvici

Uz uspoređivanje s drugima, mladi osjećaju dužnost ostvariti kvalitetno obrazovanje, dobro zarađivati i ostvariti visoke ciljeve u poslovnoj karijeri. Isto tako, studenti su pokazali tendenciju uspoređivanja prosjeka ocjena s vršnjacima, kao i težnju za natjecanjem. Formiraju se „elitističke grupe“ temeljene na intelektualnoj nadmoći.

Ovakav trend kod mladih stvara snažnu potrebu za ostvarivanjem i postizanjem uspjeha u modernom životu, a pred sebe stavljaju nerealna očekivanja za sva područja koja ih očekuju.

Promjene u očekivanjima

Oko polovice maturanata srednjih škola 1976. očekivalo je daljnje obrazovanje, odnosno fakultetsku diplomu, a taj se postotak popeo na više od 80% do 2008. godine. Ipak, broj onih koji i ostvare fakultetsku diplomu je u padu zbog prevelikih očekivanja, pa je tako danas razlika između onih koji očekuju diplomu i onih koji je ostvare skoro udvostručena.

Današnji mladi natječu se jedni s drugima kako bi ostvarili nametnute društvene pritiske za uspjehom

Rezultati istraživanja upućuju na to da mlađe generacije studenata imaju veća očekivanja od sebe i drugih u usporedbi sa starijim generacijama. Vidljiv je također i negativan utjecaj perfekcionizma na psihološko zdravlje studenata, a ogleda se u povećanim razinama depresije, anksioznosti i suicidalnih misli u odnosu na prethodne generacije.

Nužno je zato omekšati natjecateljsku i perfekcionističku atmosferu među studentima i svim mladima kako bi se očuvalo njihovo mentalno zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button