Dječje zdravlje - 1. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Četiri savjeta za odabir sigurnih igračaka za djecu

Jednako kako brinete o sigurnosti doma za vašu djecu, brinite i o odabiru igračaka. Ozljede oštrim igračkama su česte, a mogu se prevenirati kupovinom sigurnih igračaka koje su prilagođene dobi djeteta

sigurne igracke za djecu ozljede

Studija objavljenja u Clinical Pediatrics pokazuje da se je stopa ozljeda uzrokovanih igračkama povećala za gotovo 40% u SAD-u, a istraživanje se temeljilo na statistici hitnih službi prikupljenih između 1990. i 2011. godine.

 Ozljede se najčešće događaju kada roditelji biraju neprilagođene igračke koje su često namijenjene starijoj djeci. Uzročnik su i neki proizvođači koji se ne pridržavaju pravilnika o sigurnosti igračaka.

U Hrvatskoj je definiran Pravilnik koji sadrži pravila koja u pogledu sigurnosti moraju ispunjavati igračke u svrhu zaštite zdravlja njihovih potrošača.

U nastavku teksta prenosimo nekoliko savjeta koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira dječjih igračaka u svrhu zaštite zdravlja djeteta.

Igračke birajte u skladu s djetetovom dobi

Glavni čimbenik kojim možete spriječiti ozljedu djeteta igračkom jest odabir igračke prema godinama djeteta. Iako većina igračaka na ambalaži sadrži predloženu dob kojoj je igračka namijenjena, uzmite u obzir i dijete kojem birate igračku. Ako je igračka namijenjena djeci od tri do 10 godina, razmišljajte sadrži li male dijelove koje dijete od tri godine može progutati. Osim toga, razmišljajte je li dijete doraslo toj igrački, odnosno hoće li se znati igrati njome.

Izbjegavajte oštre igračke s letećim dijelovima

Igračke s oštrim krajevima ili rubovima mogu lako ozlijediti djecu pa ih izbjegavajte. Isto tako izbjegavajte igračke koje sadrže luk, strijelu, metke i slične dijelove koji mogu uzrokovati ozljede glave ili očiju. Igračke koje sadrže uže i vrpce također treba izbjegavati kod izbora igračke za mlađe dijete zbog mogućnosti davljenja tijekom igre. 

Pročitajte sve upute i upozorenja s ambalaže

Prije nego što pružite djetetu igračku u ruke, pročitajte sve upute i upozorenja koja su naznačena na ambalaži. Provjerite dobno ograničenje, broj dijelova igračke, oznake kao što je CE koja je jamstvo proizvođača da je ispitao proizvod i ocijenio da ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša.

odgoj djece roditeljstvo savrseni roditelji

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Mnogi roditelji zabrinuti su da, unatoč uloženom trudu u odgoj djece čine greške. No strahu od „nesavršenosti“ ne bi...

SAZNAJTE VIŠE

Pratite dijete dok se igra igračkom

Procijenili ste da je igračka sigurna? Unatoč tome promatrajte dijete tijekom igre. Ponekad su naizgled bezopasni dijelovi najopasniji za dijete. Nakon otvaranja ambalaže, riješite se plastične folije i dijelova kojima je proizvod zaštićen jer ih mališani u igri mogu staviti u usta što može dovesti do gušenja. Pokažite djeci kako se koristi igračka ako primijetite da su zbunjena ili ih krivo koriste. Tako ćete smanjiti rizik od mogućih ozljeda i osigurati funkcionalnost igračke, posebno ako ste investirali u nju.

Odabirom ispravne igračke za dijete smanjit ćete rizik od mogućih ozljeda i tako zaštititi djetetovo zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button