Rekreacija i fitness - 6. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta

Evolucija skateboarda: Upoznajte hoverboard i kako utječe na zdravlje

Iako je hoverboard na tržištu već pet godina, još mnogima predstavlja nepoznanicu. Osim što je zabavan, otkrijte i je li dobar za zdravlje

hoverboard

Hoverboard će zbog tehnike vožnje koju zahtijeva jačati vaš trup te utjecati na razvoj ravnoteže, ali drastične promjene u razvoju motoričkih sposobnosti su ipak rezervirane za druge sportske aktivnosti

Sjećate li se filma “Povratak u budućnost”? Taj je film poznat zbog mnogih detalja, a među ostalim i zbog jedne leteće naprave koja je izgledom podsjećala na skateboard bez kotača. U to je vrijeme ta naprava bila fikcija i zapravo je poslužila kao inspiracija za ono što danas nazivamo hoverboardom.

Pedesetih godina prošlog stoljeća pojavljuju se prve verzije skateboarda napravljene od raznih oblika drva pričvršćenog na kotače koturaljki kako bi se omogućilo kretanje. Izgled i kvaliteta skateboarda su s vremenom napredovali, ali baza je ostala ista. Postavljanje jednog stopala na skate, a odgurivanje drugim postalo je najdraža aktivnost djece diljem svijeta.

Hoverboard će zbog tehnike vožnje koju zahtijeva jačati vaš trup te utjecati na razvoj ravnoteže, ali drastične promjene u razvoju motoričkih sposobnosti su ipak rezervirane za druge sportske aktivnosti

Električna naprava

Nakon mnogih pokušaja izrade hoverboarda, verzija u kojoj ga danas poznajemo nije nastala tako davno, 2013. godine. Hoverboard je električna transportna naprava na dva kotača koja se naziva i samobalansirajući skuter. Između dva kotača nalazi se platforma na koju vozač postavlja stopala. Naginjanjem tijela naprijed ili natrag hoverboard se kreće u željenom smjeru, a skretanje se izvodi prebacivanjem težine s noge na nogu. No kako zapravo hoverboard funkcionira?

Hoverboard primjenjuje nekoliko važnih stavki koje čine cjelinu i omogućuju nesmetano uživanje u vožnji. Žiroskopski senzori naginjanjem hoverboarda pomažu u održavanju ravnotežnog položaja, a mikroskopski procesori reguliraju snagu te je šalju kotačima koji se pokreću. Bez snažne litijumske baterije i motora hoverboard ne bi mogao funkcionirati. To znači da hoverboard prije vožnje morate napuniti. Svako punjenje baterije trajat će otprilike dva do tri sata i, ovisno o hoverboardu, bit će dovoljno za prelazak 15 do 20 kilometara. Kao i kod mobilnih uređaja, kapacitet baterije će s vremenom opadati.

Važnost kvalitete

Kad ste se odlučili za kupnju ovakve naprave, najprije morate naučiti voziti. Za prvu vožnju hoverboarda nije dovoljno samo stati na njega i krenuti. Trebat će otprilike desetak minuta da vaše tijelo shvati što točno mora napraviti kako bi se hoverboard pokrenuo. Provjerite je li uključen te stanite na njega jednom nogom, a rukama se pridržavajte za svog partnera ili za bilo koji drugi čvrsti oslonac u blizini kako biste mogli mirno postaviti i drugu nogu bez padanja. Kada ste uspjeli krenuti, vrijeme je da naučite kako stati. Nemojte nikako skakati s hoverboarda jer se možete ozlijediti, ali i oštetiti prijevozno sredstvo. Najbolja opcija je silazak nogama unatrag jer poželite li to napraviti prema naprijed, hoverboard će ponovno krenuti. Velik utjecaj na vašu vožnju imat će veličina kotača. Ako ga planirate voziti po gradu ili nekom malo neravnom terenu koji uključuje prelazak s kolnika na pločnik, prelazak tramvajskih tračnica ili slično, veći će vam kotači olakšati kretanje. To će ujedno utjecati i na veću težinu hoverboarda, ali to ne znači da ga ne možete nositi u rukama, po potrebi ući s njime u tramvaj, autobus ili automobil te si tako olakšati transport. Hoverboard, naravno, nije brz poput, primjerice, bicikla, ali vožnja od 10 do 15 kilometara na sat olakšat će i ubrzati vaše kretanje gradom.

>>Upotreba modernih tehnologija nije zaobišla ni djecu koja od najranije dobi znaju koristiti računala, pametne telefone i druge uređaje. Informacijske tehnologije ulaze i u škole te se postavljaju pitanja o njihovu utjecaju na zdravlje učenika.<<

Za kvalitetniji hoverboard vjerojatno ćete izdvojiti između 4000 i 5000 kuna, no može biti više ili manje, ovisno o željenim karakteristikama. Savjetujemo vam kupnju što kvalitetnijeg hoverboarda s provjerenom kvalitetom baterije. Upitajte prodavača za savjet ili poznanika koji ga možda već ima te vam može prenijeti iz vlastita iskustva. Rijetko se događa, ali postoje i slučajevi da je hoverboard zbog loše baterije doslovno eksplodirao. No ne brinite se previše, samo prije kupnje provjerite sve informacije kako biste bili sigurni.

Oprez zbog padova

Hoverboard definitivno nije opasno prijevozno sredstvo, ali potreban je oprez jer su padovi uvijek mogući. Bilo da je uzrok pada to što ste početnik ili teren nije ravan, dok učite, bilo bi poželjno staviti štitnike na koljena i laktove. Djeci se svakako preporučuje i nošenje kacige, i to uvijek, ne samo na početku. Djeca mlađa od 12 godina moraju obavezno nositi kacigu na skijaškim stazama, prenesite to pravilo i na vožnju hoverboarda.

Vožnja hoverboarda može biti zabavna, no je li dobra za zdravlje? Dakle, rizik od ozbiljnih ozljeda je jako mali, no ako razmišljate o kupnji hoverboarda svojem djetetu, a želite da ono razvije određene motoričke sposobnosti ili znanja, savjetujemo da mu ipak kupite bicikl ili ga upišete na neki sport. Hoverboard će zbog tehnike vožnje koju zahtijeva jačati vaš trup te utjecati na razvoj ravnoteže, ali drastične promjene u razvoju motoričkih sposobnosti su ipak rezervirane za druge sportske aktivnosti. Stoga će odluka o kupnji biti isključivo na vama, usklađena s vašim ciljevima. Želite li koristiti hoverboard kao oblik sportske aktivnosti, sigurni smo da u moru mogućnosti možete izabrati puno bolju opciju. No ako je on za vas zabavno prijevozno sredstvo i uz njega se bavite nekim oblikom sportske aktivnosti, nema razloga da ga ne nabavite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button