Koža, kosa i nokti - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Vratite koži i kosi sjaj nakon ljeta

Najvažnije je vratiti koži vlagu, a za početak treba odstraniti sloj mrtvih stanica, što jednako vrijedi i za žene i za muškarce. Ne zaboravite ni na njegu stopala i kose

Vratite koži sjaj nakon ljeta

Vjerujemo da ste poslušali savjete za njegu kože tijekom boravka na otvorenom i vratili se s lijepim, malo tamnijim tenom. Iako ste bili zaštićeni od sunca, koža se ipak promijenila. Najčešće se lagano peruta, grublja je na dodir i na nekim mjestima suha, te je treba oporaviti i pripremiti za zimu.

Nježan prirodni piling

Najvažnije je vratiti koži vlagu, a za početak treba odstraniti sloj mrtvih stanica, što jednako vrijedi i za žene i za muškarce. Iako većina misli kako piling uklanja boju, zapravo koži vraća sjaj te time produžuje ljepši izgled kože. Piling treba biti nježan kako bi se odstranile samo odumrle gornje stanice kože, a ne izazvala iritacija ili dodatno sušenje. Za prirodni piling možete koristiti mekinje, mljevenu rižu, smeđi šećer ili kuhinjsku morsku sol. Oni se mogu pomiješati s bademovim ili maslinovim uljem, koji se kupuju u ljekarni, a mogu im se dodati zgnječena breskva, marelica ili grožđe ili kap, dvije eteričnog ulja lavande ili kamilice. Za nježnije dijelove kože koristite finiji dio smjese, a za stopala i laktove grublji dio.

Iako većina misli kako piling uklanja boju, zapravo koži vraća sjaj te time produžuje ljepši izgled kože

Nahranite i napojite kožu

Nakon pilinga kožu treba dobro nahraniti i navlažiti. Na tržištu postoji niz kozmetičkih i vrlo kvalitetnih dermokozmetičkih preparata, o čemu će vas savjetovati ljekarnik, jer je važno da bude prilagođen vašem tipu kože, ovisno je li suha, mješovita ili vlažna. Glavni sastojci hidratantne kreme vežu vodu u gornjem dijelu kože i time joj osiguravaju elastičnost i otpornost. Želite li prirodne sastojke u vašem preparatu, birajte one koji sadrže karite maslac (Shea maslac), ekstrakt zobi, ureju, avokadovo ili jojobino ulje, aloe veru te biljne ekstrakte ili med. Hidratantni pripravak valja nanositi na još vlažnu kožu nakon pranja, kako bi aktivni sastojci zadržali što više vode u koži.

Ne zaboravite stopala

Posebnu pozornost trebate posvetiti stopalima za koja je obično potreban nešto jači piling te bogatija krema. Stopalima ćete najbrže vratiti mekoću tako da nekoliko večeri uzastopno nanesete preparat u debelom sloju, navučete pamučne čarape i prekrijete ih plastičnom vrećicom na 15-ak minuta. Nakon toga vrećicu uklonite, a čarape možete ostaviti tijekom noći. Time ćete omogućiti da koža dobro upije sve hranjive i vlažne sastojke.

Stopalima ćete najbrže vratiti mekoću tako da nekoliko večeri uzastopno nanesete preparat u debelom sloju, navučete pamučne čarape i prekrijete ih plastičnom vrećicom na 15-ak minuta

I kosa traži pažnju

Kosa, posebno ako je obojena, također treba oporavak nakon boravka na suncu, te močenja u moru ili bazenu. Nekoć se nezamjenjivi “pakung” za kosu pripremao od maslinovog ulja i žumanjka jajeta, a danas na tržištu postoje preparati s prirodnim uljima koja hrane i obnavljaju kosu, a ne čine je masnom. Posebno su na dobrom glasu oni koji sadrže karite maslac, ulje argana ili makadamije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button