Koža, kosa i nokti - 27. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Oprezno s bojenjem obrva i trepavica

Bojenje obrva, pa i trepavica je trend koji je zavladao tržištem ljepote. No s obzirom na osjetljivost naših očiju, o sigurnosti ovih postupaka treba dobro razmisliti

bojenje obrva i trepavica kozmetika

Svakodnevno šminkanje može nam postati naporno. Pritom gubimo vrijeme na odabir odgovarajuće maskare koja će osigurati ne samo obojene, već i gušće te duže trepavice. Nerijetko se mučimo i s iscrtavanjem obrva olovkom. Potom navečer slijedi uklanjanje make-upa, barem ako ne želimo ujutro izgledati umornije nego što jesmo. Bojenje obrva i trepavica polutrajnom bojom moglo bi nam se stoga učiniti kao pravo rješenje koje će nas osloboditi barem dijela naše beauty rutine te nam uštedjeti vrijeme.

Mnogi kozmetički saloni nude uslugu bojenja obrva i trepavica, odnosno nanošenja polutrajne boje s ciljem da obrve i trepavice izgledaju gušće, tamnije i punije. Postupak traje oko 15 minuta, a učinak traje tri do šest tjedana. Izvodi li tretman stručna osoba u provjerenom salonu koji osigurava sve potrebne uvjete, on je uglavnom siguran. U protivnom se rizici povećavaju, posebno ako ste se i same odlučile okušati u bojenju te ste nabavile set koji vam je potreban.

O rizicima bojenja obrva i trepavica piše portal WebMD.

Što o rizicima treba znati

‌S obzirom na neposrednu blizinu očiju, kod bojenja obrva i trepavica treba jako paziti. Tretmani ovih dijelova mogu povećati rizike od ozljeda oka i sljepoće. Trenutno na američkom tržištu ne postoje odobrene boje za upotrebu na trepavicama ili obrvama. Međutim, čak i kada bi Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila boje za nijansiranje, rizik od infekcija i alergija je visok. ‌

Salon kojeg ste odabrali može tvrditi da koriste biljna bojila. Međutim, gotovo sve boje moraju se pomiješati s otopinom peroksida koja djeluje kao aktivator za vezivanje molekula boje za dlaku. U biti, oni zapravo ne koriste potpuno prirodnu boju za trepavice.‌

Raspitajte se o iskustvima i licencama. Nemojte se ustručavati pitati osobu kojoj povjeravate svoje trepavice da vam otkrije informacije o svojoj obuci i iskustvu. Uostalom, ovdje je pitanje sigurnosti vaših očiju.

Savjeti za sigurnije samostalno bojenje obrva ili trepavica

Prije nego što se odlučite na ovaj korak, razmislite o prednostima i nedostacima bojenja obrva. Uvijek provjerite sastojke boje u setu za bojenje trepavica te slijedite mjere opreza.

  • Koristite boje koje su namijenjene trepavicama i obrvama, a ne boje za kosu koje su agresivnije.
  • Uvijek prethodno provjerite jeste li alergični – na malo područje kože nanesite malo boje i provjerite nakon 24 sata postoji li reakcija na koži.
  • Koristite različite aplikatore za nanošenje boje (kistove, četkice), ovisno o tome na koji dio se boja nanosi. Time ćete smanjiti rizik ulaska boje u oči. Na primjer, aplikator u obliku štapića za maskaru dobar je za područje od sredine do vrhova trepavica, dok je za donji dio trepavica prikladniji tanji aplikator (kist).
  • Uvijek imajte vodu pri ruci. Većina boja (ako ne i sve) sadrži peroksid, kemikaliju koja se koristi za aktiviranje boje. Upravo taj peroksid peče kad dospije u oči. Stoga je važno imati uz sebe hladnu vodu kako biste je, u slučaju potrebe, iskoristili za ispiranje oka.
  • Spriječite mrlje na koži. Dobro je znati da sredstvo za samotamnjenje kože reagira s bojom za obrve i trepavice. Stoga se preporučuje da ga ne koristite barem tjedan dana prije bojenja trepavica.
maskara odabir prema ocima

Dobro odabrana maskara čini veliku razliku

SAZNAJTE VIŠE

Ostali postupci poboljšanja izgleda trepavica i obrva

Unatoč upozorenjima stručnjaka da bojenje trepavica i obrva nisu posve sigurni, s ciljem ljepote se korisnice tih tretmana i dalje izlažu rizicima. Osim bojenja, nude se i drugi tretmani za poboljšanje njihova izgleda kao što su:

  • Microblading tehnika iscrtavanja obrva – uz pomoć malenog „nožića“ se zapravo tetoviraju trepavice,
  • Laminacija obrva – na obrve se nanosi tvar koja osigurava da će dlačice biti u odgovarajućem položaju kroz dulje vrijeme,
  • Perm trepavice – trepavice se premazuju s ljepljivom tvari te se uvijaju pomoću valjčića, a kemikalije osiguravaju dugotrajan učinak,
  • Podizanje trepavica (lash-lift) – cilj je ove procedure da trepavice rastu prema gore, umjesto prema van, pri čemu se također koriste razni kemijski preparati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button