Koža, kosa i nokti - 20. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Druga strana mode: ugradnja umjetnih trepavica nije uvijek bezazlena

Gotovo da nema žene koja ne bi poželjela duge i zavodljive trepavice. Pa ipak, prije donošenja odluke o ekstenzijama, trebalo bi dobro razmisliti

Umjetne trepavice

Bliži se doba blagdanskih domjenaka i zabava na kojima svaka žena želi zabljesnuti. Duge, guste i zavodljive trepavice uvijek su privlačile pažnju i laskale ženskim očima.

Može nam se činiti da trepavice nikada ne mogu biti preduge, preguste ili prenaglašene pa korištenje ekstenzija predstavlja praktično i dugoročno rješenje uljepšavanja, ali budite oprezni, upozoravaju stručnjaci.

Rožnica oka vrlo je osjetljiva pa bilo kakva izloženost kemikalijama može dovesti do iritacije, nadraženosti, svrbeža, edema ili crvenila

Potreban je oprez

Premda ugradnja umjetnih trepavica u pravilu ne izaziva nikakve poteškoće, nekoliko je medicinskih argumenata koji taj uljepšavajući tretman stavljaju pod povećalo. S obzirom na to da naša koža nije sterilna i na njezinoj površini prirodno žive određene bakterije, zbog promjene pH kože ili neke mikro ozljede, ti isti mikroorganizmi mogu postati patogeni i izazvati upalu.

Osim toga, i umjetne trepavice koje se ugrađuju nisu sterilne pa svaka ozljeda površine kože omogućuje prodor bakterija zbog čega je moguć razvoj upale očnih vjeđa (blefaritis).

Mamac za mikrobe

Druga negativna strana „očaravajućeg pogleda“ su alergije na ljepilo. Iako se pri ugradnji ekstenzija koristi medicinsko, hipoalergeno ljepilo i iako se višak odstrani, manji ostaci mogu izazvati alergijsku reakciju vjeđe i spojnice oka.

I znanstvenici su se pozabavili trepavicama. Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of the Royal Society Interface objašnjava da predugačke trepavice gube svoju zaštitnu funkciju – umjesto da štite oči od prljavštine i mikroba, one ih privlače, povećavajući time rizik od infekcija.

Do tog zaključka došli su američki istraživači s instituta Georgia Institute of Technology koji su ustvrdili da idealna dužina trepavica iznosi jednu trećinu veličine oka i takva optimalno štiti oči od sitnih čestica u zraku te sprečava suhoću oka.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su dizajnirali stroj koji oponaša ljudsko oko u prirodnom okruženju. Primijetili su da što su trepavice bile duže, više su djelovale poput malih krila koja su brže tjerala zrak do oka. Osim što se zbog toga brže isušuje površina oka, primijetili su da je višak zraka doveo i do bržeg taloženja sitnih čestica prašine i prljavštine u oku. Ipak, otkrili su i nešto pozitivno.

Raščupani „look“

Ispitivanje je pokazalo da umjereno dugačke umjetne trepavice mogu imati pozitivno djelovanje kod osoba čije su trepavice prirodno slabe i kratke jer njihovim očima pružaju bolju zaštitu od vanjskih utjecaja.

>>6 načina kako ostvariti zavodljive, guste trepavice bez ekstenzija. O dugačkim i gustim trepavicama sve žene sanjaju, no teško povjeruju da je san možda i moguće ostvariti. Pokušajte!<<

Ako su i vaše trepavice gotovo „nevidljive“, osim ekstenzija, jednako dobro vam mogu poslužiti i maskare koje podebljavaju i produžavaju trepavice, dodali su istraživači. Osim zdravstvenih razloga, još je jedan argument koji ne ide u prilog ekstenzijama, a koji često ističu vizažisti i estete – ekstenzije, kažu, znaju izgledati neuredno.

Ako želite glamurozan pogled za neku večernju prigodu, bolja i zdravija alternativa su umjetne trepavice koje se skidaju uklanjanjem šminke. Zbog kraćeg nošenja manji je rizik od alergija i infekcija, a postiže se jednako zanosan izgled. Za sve ostalo potražite dobru maskaru.

Razlika između običnih umjetnih trepavica i ekstenzija

Za razliku od umjetnih trepavica koje često dolaze u obliku ljepljive trake koja se pričvršćuje uz korijen prirodnih trepavica, ekstenzije se lijepe pojedinačno, jedna po jedna, na svaku od prirodnih trepavica.

Umjetne trepavice traju koliko i šminka, znači najviše 24 sata, a ekstenzije traju koliko i prirodne trepavice, od 30 do 60 dana, dok prirodno ne počnu otpadati. Tada je potrebno ići na takozvanu nadogradnju kod stručnjaka jer, za razliku od umjetnih trepavica, ne postoje ekstenzije za kućnu upotrebu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button