ADIVA Plus sadržaj - 22. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

U svemu je potrebna mjera: i s dermalnim se filerima može pretjerati

Unatoč prirodnom sastavu dermalnih filera, ako ih se koristi prečesto i u prevelikoj količini, lice će poprimiti neprirodan izgled

dermalni fileri

„Fileri naše mladosti“ možemo ih slobodno nazvati zbog doslovnog i prenesenog značenja. Ili – jednom filer, uvijek filer.

Lijep, bezbrižan, zdrav život obilježili su prva desetljeća našeg života. Lice je uvijek bilo lijepo, podnosilo je i manjak sna, povremenu nebrigu ili konzumaciju alkohola. Nije postojao make-up koji ne bi pristajao. U drogerijama ste zaobilazili kreme s natpisom 30+, 40+, a one s oznakom 50+ smatrali ste proizvodom za jako stare i vama vrlo daleke godine. Najveća briga je bila pojava gnojnog prištića i kako ga sakriti prije odlaska u školu ili druženja s prijateljima.

Istina o borama: razotkrivamo 5 čestih mitova

Razlike koje je lako primijetiti

Vrijeme je malo, pomalo prolazilo. Vaš se je život promijenio; svaka nova briga, strah i snalaženje u novim situacijama počeli su ostavljati tragove na licu. Niste stigli osvrtati se.

I onda ste, slučajno, primijetili na ženi u vašem okruženju da izgleda ljepše, mlađe, svježije, a znate ju godinama i starija je od vas. Pa ste počeli zamjećivati i druge žene. Činilo vam se da su njihove usne ili jagodice pretjerano izražene. Uglavnom, nisu izgledale prirodno, već vidno podvrgnute estetskom tretmanu. I – pogodili ste! Riječ je o dermalnim filerima primijenjenim u pretjeranim količinama.

Što se događa ako pretjeramo?

Kad počnete jednom primjenjivati dermalne filere, dugotrajno nezadovoljstvo nestane trenutno. Filer će nadopuniti nedostatak volumena ili izgladiti bore. Učinak je fantastičan. Preporučuje se obnoviti postupak ili dodati još mjesec dana nakon prvog tretmana.

U pravilu, sasvim je dovoljno svakih šest mjeseci obnoviti učinak s nešto manjom dozom filera u tretirano područje. Ponekad je to kraći period, ponekad duži, ne može se isto pravilo primjenjivati na sve. Možda je nekome potrebno više i postoji želja da se neki dijelovi lica više naglase. To je u redu dok je klijent sretan i dok ne dođe do neželjenih učinaka. A oni su, nažalost, vrlo neugodni.

Iako je sastav dermalnih filera prirodan te služi poticanju tkiva na produkciju elastina i kolagena, u prevelikoj količini izazivaju suprotan učinak. Naše tijelo funkcionira po principu idealne recipročnosti, sve je sukladno. Kad nekom sustavu ponestane supstance, ta informacija se prenosi u mozak koji tada potiče produkciju toga što nedostaje. I obrnuto, kad neke tvari bude previše, mozak daje zadatak sustavu da smanji produkciju.

Tako je i s dermalnim filerima: ako ih previše unesete, mozak dobiva informaciju da vam ne treba stvarati kolagen i elastin. Rezultat je neprirodan izgled, a vaše tkivo miruje i gubi elastičnost. To je kao da stavite nogu u gips i ne krećete se. Znate i sami da je nakon skidanja gipsa potrebna rehabilitacija jer je došlo do slabije pokretljivosti.

dermalni fileri

Najčešća pitanja i odgovori o dermalnim filerima

Dermalni fileri jedan su od najčešće primjenjivanih estetskih tretmana. Prije nego što donesete odluku, dobro se informirajte prije zahvata.

SAZNAJTE VIŠE

Jedini način obnove tkiva

No vaše se lice ne može rehabilitirati. Moguće je vježbati mišića lica za održavanje tonusa, no tkivo se ne može ni na koji drugi način obnoviti nego umjerenim i skladnim poticajem dermalnog filera.

Budite umjereni u primjeni dermalnih filera – obnovite ih svakih šest do osam mjeseci. Vaše će vam lice biti zahvalno, a vi sretni i izgledom sjajni.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button