ADIVA Plus sadržaj - 9. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Što je kolagen i zašto je važan za naše kosti, zglobove, kožu

U prahu, u tekućem obliku, u kapsulama, gelu… Kolagen se nudi u svim oblicima i dozama među kojima je teško odabrati što bi nama bilo korisno. U izboru vam može pomoći savjet ljekarnika

kolagen koza zglobovi dodaci prehrani

Kolagen na tržište dolazi u prahu, u tekućem obliku i u kapsulama namijenjen za oralnu primjenu te kao gel za vanjsku primjenu i injekcije za pod kožu. Može biti i u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom, MSM-om ili vitaminima. Nekoć se redovito kod kuće kuhala jaka juha od goveđih kostiju, koja je, pored ostalog, bila i odličan izvor kolagena. Ako se takva juha kuha dovoljno dugo, a koriste se i papci, kožice te rep, kolagen se hidrolizira te nastaje želatina, odnosno popularna hladetina. Ovakva domaća juha pravi je izvor zdravlja na tanjuru, iako treba znati i da je bogata mastima, koje neki trebaju izbjegavati.

Pomladite ten uz 4 manje poznata njegujuća eterična ulja

Što je kolagen?

Kolagen, preciznije rečeno kolagenska vlakna izgrađena od kolagena, jedno je od najzastupljenijih vezivnih tkiva našeg organizma. Prema kemijskoj strukturi, kolagen je bjelančevina u čijem sastavu su aminokiseline glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin. Te aminokiseline su hidrofilne te time sprječavaju gubitak vode u tkivima. Kolagen daje čvrstoću i stabilnost povezujući kosti sa zglobovima i kožu s tkivom ispod nje te gradeći ovojnice oko mišića, krvnih žila i živaca.

Naš organizam sam sintetizira kolagen; dok je u mladosti ta sinteza brza, sa starenjem opadaju i brzina i količina sintetiziranog kolagena, pa tkiva postupno gube svoju čvrstoću i elastičnost. Zbog toga nastaju degenerativne promjene prvenstveno u mišićno-koštanom sustavu koje poznajemo kao artritis, osteoartritis i češće ozljede mišića. Nastaju i promjene u koži u vidu suhoće, nastanka bora i celulita te niz promjena na unutarnjim organima povezanih sa starenjem.

Kolagen kao dodatak prehrani

Fiziološki gubitak kolagena pokušava se nadomjestiti dodacima prehrani koji sadrže kolagen, a namijenjeni su oporavku i jačanju zglobova, hrskavice, tetiva i ligamenata te usporavanju razvoja artritisa, artroze, reumatskih bolesti, pa i osteoporoze. Djeluju i na sprečavanje starenja kože, kose i noktiju, odnosno održavaju elastičnost kože te vraćaju zdrav izgled kosi i noktima.

Kolagen koji se nalazi u dodacima prehrani može biti goveđi, svinjski ili riblji kolagen, no kad ga uzimamo na usta, važno je da bude u obliku hidrolizata. To znači da mu je molekula mala, odnosno ima malu molekularnu masu, čime je omogućeno da je naš organizam resorbira u crijevima kako bi prešao u krv i taložio se u tijelu gdje je potrebno.

Zašto dolazi u kombinacijama

Hijaluronska kiselina potpomaže učinak kolagena jer ispunjava prostor između kolagenskih vlakana i dodatno utječe na održavanje vlažnosti. MSM, punim imenom metilsulfonilmetan, već se godinama koristi kao pomoć kod artritisa jer ublažava bolove i upalu u zglobovima, a postoje i brojne studije koje ukazuju na njegov povoljan utjecaj na kožu, kosu i nokte. To je stoga što u svojoj molekuli sadrži sumpor, koji je važan za strukturu keratina, bjelančevine koja izgrađuje kosu i nokte. Također se koristi i kao pomoć kod upalnih procesa na koži, odnosno kod akni ili rozaceje.

Vitamini koji dolaze u dodacima prehrani s kolagenom su najčešće vitamin C, biotin, vitamin E te minerali mangan ili cink. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, a pored toga ima snažno antioksidativno djelovanje. Time ne samo da podupire uneseni kolagen, već i samostalno utječe na bolju strukturu kože, odnosno na njezin zdraviji i ljepši izgled. Biotin pripada skupini vitamina B kompleksa, a važan je u procesima metabolizma ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Između ostalog, značajno utječe na zdravlje kože, sluznice i kose te se stoga dodaje kolagenu u proizvodima za održavanje mladenačkog izgleda, ali i zdravlja kože. Slično je i s dodatkom cinka i mangana, dva minerala koji su također uključeni u metaboličke procese u koži.

Kolagen saveznik ljepote

Postignite mladenački izgled u novoj godini: manje briga, više kolagena!

Pripreme za svečane ručkove, večere i razne zabave već su iza nas. Na takvim svečanim okupljanjima ili tulumima svi...

SAZNAJTE VIŠE

Na tržištu se nalazi veliki broj proizvoda kolagena u različitim oblicima i dozama te je laiku teško odabrati jer se razlikuju po svojoj namjeni, odnosno po sastavu, obliku i dozi. Savjetujte se s vašim ljekarnikom u izboru, kako biste imali dobrobit od dodatka prehrani.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button