Koža, kosa i nokti - 21. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Tonik za lice: obavezan korak između čišćenja i hidratacije lica

Možda je upravo ovaj proizvod ključna karika njegujućeg režima koji će preporoditi i pomladiti vaš ten

tonik za lice

Kozmetički trendovi se mijenjaju, ali oni osnovni, temeljni koraci njege uvijek ostaju isti. Najprije čišćenje, a zatim hidratacija. Ono što bismo trebali napraviti između ta dva koraka često je zapostavljeno, a jednako je važno. Riječ je o korištenju tonika.

Pravila njege kože za svakog člana obitelji

Iako nije neophodan kao prva dva koraka, dobro odabran tonik (prema tipu i stanju kože) može u velikoj mjeri poboljšati njegujući režim i izgled kože. Ovo su samo neki od benefita tonika:

1. Dodatno čisti i osvježava kožu

Bilo da koristite micelarnu otopinu, losion za čišćenje ili pjenušavi gel, tonik će pomoći ukloniti tragove šminke i nečistoće koje su ostale zavučene u porama, a vjerujte nam – uvijek ih ima!
Osim toga, ako se umivate vodom, uklonit će čestice kamenca koji može iritirati ili isušiti kožu, ali i ostatke proizvoda za čišćenje koji mogu, ako nisu dobro uklonjeni, izazvati alergijsku reakciju.

2. Balansira pH kože

Optimalna pH vrijednost kože lica je blago kisela i kreće se između 4,7 i 5,75 pH. Taj kiseli zaštitni sloj kože neutralizira alkalne agresivne tvari, sprječava rast nepoželjnih bakterija te održava optimalno kiselo okruženje u kojem se održava zdravi mikrobiom kože. Ako je njegova ravnoteža narušena, koža će brže gubiti vodu, može postati suha, dehidrirana ili pretjerano osjetljiva i/li podložna upalama.

PH vrijednost vode je oko 7 (što se smatra neutralnim), ali je većina sapuna i proizvoda za čišćenje alkalna (lužnata), jednako kao i zagađenja iz okoliša. S obzirom na to da sama koža ponekad nije dovoljno snažna uspostaviti balans, tu u pomoć pristiže tonik. Pomaže koži da lakše uspostavi narušenu prirodnu pH ravnotežu koja se može poremetiti čišćenjem.

3. Poboljšava vlažnost kože

Za razliku od nekadašnjih tonika na bazi alkohola, koje smo koristili 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, i za koje danas znamo da su isušivali kožu, nove su inačice bazirane na vodenim otopinama i njegujućim formulama.

Obogaćene su njegujućim sastojcima koji ne samo da dodatno čiste, već i osvježavaju, pomlađuju i hidratiziraju. Ovisno o tome koju vrstu tonika odaberete, ovi će proizvodi nahraniti, navlažiti i omekšati kožu hidratantnim sastojcima, antioksidansima, uljima i emolijentima.

4. Priprema kože za serum ili kremu

Ako već damo poveću svotu novca za skupocjeni serum i kremu, onda želimo njihove pogodnosti iskoristi u potpunosti. Zato je možda najbolja karakteristika tonika ta da potpomaže apsorpciju i poboljšava učinkovitost proizvoda koje nanosimo odmah nakon čišćenja i toniziranja.

Korištenjem tonika, naime, možemo biti sigurni da smo uklonili i posljednji trag nečistoće što omogućava kremi da u potpunosti penetrira u kožu. Osim toga, tonik pomaže koži da brže uspostavi svoj prirodni pH, a kada koža učinkovito funkcionira, može uspješnije upiti i njegujući proizvod.

5. Sužava pore

Tonici namijenjeni masnoj i kombiniranoj koži te onoj sklonoj aknama u svojim formulama sadrže visoke doze alkohola i/li salicilne kiseline kako bi djelovali adstrigentno, odnosno kako bi suzili proširene pore karakteristične za ove tipove kože. Ujedno, takvi tonici uklanjaju višak sebuma te ublažavaju razvoj akni i mitesera, što se može činiti kao odlično rješenje.

Njega različitih tipova kože

Normalna, masna, suha ili mješovita: Znate li odrediti svoj tip kože?

Djeluje jednostavno odrediti tip kože i prema tome odgovarajuću njegu. Međutim, često griješimo brkajući tip i stanje kože pa,...

SAZNAJTE VIŠE

Međutim, kako zbog svog sastava imaju tendenciju isušiti ten, odnosno sniziti pH kože, nije ih dobro koristiti dulji period ili svakodnevno kako ne biste smanjili broj akni ali dobili drugi problem – dubinski dehidriranu kožu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button