Koža, kosa i nokti - 26. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zaštita kože od zagađenja: anti-pollution kozmetika

U vremenu u kojem živimo onečišćenje zraka je, nažalost, naša svakodnevica, a ostavlja vidljive tragove i na koži pa je anti-pollution kozmetika dobra opcija kao zaštita kože

anti-pollution kozmetika zastita koze

Ove zime često smo slušali upozorenja o onečišćenom zraku zbog povišenih koncentracija lebdećih čestica u zraku. Uzroci zagađenog zraka u gradovima su brojni, od kućnih i industrijskih ložišta do cestovnog prometa i vremenskih uvjeta. A zbog loše kvalitete zraka ne pati samo zdravlje – na udaru je i naša koža. Anti-pollution kozmetika dobra je opcija kao zaštita kože.

Kozmetika pod povećalom: Čitajte deklaracije te izbjegavajte štetne sastojke u kozmetici

Kako zagađenje djeluje na kožu

Različite studije pokazuju da polutanti iz okoliša vode do preuranjenog starenja i mogu biti odgovorni za alergijske reakcije, atopijski dermatitis, ekcem i akne. Navodno je zagađeni zrak – uz pušenje i nezaštićeno i pretjerano sunčanje – jedan od glavnih uzročnika pigmentacijskih mrlja. I preuranjen nastanak sivog tena, bora, suhoće i opuštene kože se također povezuje sa životom u urbanim sredinama.

Tijekom poslijepodnevne šetnje, recimo od ureda do kuće, posebice u vrijeme prometnih čepova, koža može apsorbirati veliku porciju slobodnih radikala i toksina. Naime, neke nevidljive čestice zagađenja čak su 20 puta manje od pore pa lako mogu ući u dublje slojeve kože. Samo ilustracije radi, prosječna veličina pore je oko 50 mikrometara. A veličina pojedinih štetnih molekula iznosi samo 2,5 mikrometra. Infiltrirajući se u epidermu, polutanti stvaraju slobodne radikale koji ne samo da uzrokuju dehidraciju i druge upalne procese, nego izazivaju lančanu reakciju na staničnoj razini i u potkožnom vezivnom tkivu. A to u konačnici vodi do gubitka kolagena i čvrstoće kože.

Kozmetika sa zadatkom

Kako mnogima selidba iz grada na selo zbog očuvanja ljepote ne dolazi u obzir, na zahtjeve potrošača odgovorila je kozmetička industrija. Novi proizvodi za zaštitu od onečišćenog zraka, prema tvrdnjama tvoraca, reduciraju, neutraliziraju i preveniraju negativne utjecaje iz okoliša. Zahvaljujući formulama na bazi vitamina i moćnih antioksidativnih spojeva, neutraliziraju slobodne radikale i stvaraju nevidljivi sloj zaštite, tzv. tampon zonu koja sprečava izravan kontakt kože s toksičnim česticama.

Infiltrirajući se u epidermu, polutanti stvaraju slobodne radikale koji ne samo da uzrokuju dehidraciju i druge upalne procese, nego izazivaju lančanu reakciju na staničnoj razini i u potkožnom vezivnom tkivu

Da bismo ublažili posljedice zagađenog zraka, prvi i najvažniji korak jest dubinsko čišćenje lica kako bismo uklonili što veći dio toksina koji se „zalijepio“ na kožu. U tome nam pomažu uljni čistači jer prodiru dublje u kožu, kao i oni koje nazivaju predčistačima (eng. Pre-Cleanser). Riječ je o vrsti nježnog pilinga za svakodnevnu upotrebu, a koji se može koristiti uz postojeće proizvode za čišćenje.

Suha ispucana koza ruku

Kako njegovati suhu i ispucanu kožu ruku

Koža ruku u zimskom razdoblju često je puta suha i ispucana pa je potrebna posebna njega ruku kako bi...

SAZNAJTE VIŠE

Odličan posao obavljaju i tzv. sonični uređaji za čišćenje koji, prema riječima proizvođača, uklanjaju 30 puta više čestica čađe i smoga koje je iz pora gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti „ručno“. Nakon dubinskog čišćenja nužno je obnoviti narušenu epidermu jer se samo zdrava kožna barijera može uspješno othrvati daljnjim oštećenjima. Za taj je zadatak najbolje odabrati specijalizirane hidratantne proizvode, one namijenjene za tzv. urbanu zaštitu. Oni bi trebali biti „opremljeni“ visokom zaštitom od UV zračenja, hidratantnim sastojcima za jačanje i zaštitu barijere kože te obiljem antioksidansa koji će neutralizirati slobodne radikale i boriti se protiv upala.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button