Koža, kosa i nokti - 28. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kozmetika sa zadatkom: Onečišćen zrak uništava fasade zgrada, ali i našu kožu

Želite li zaštititi kožu od urbanog zagađenja, čišćenje je vitalni korak u procesu detoksikacije. No upitno je koliko klasičnim čistačima za uklanjanje šminke i pranje lica možemo skinuti sloj smoga i prašine

kozmetika, ljepota

Dok svjetske vlade i dalje razmišljaju o problemu zagađenja u našim gradovima, uvijek postoji mjesto na koje se možemo osloniti za nešto brži odgovor koji se odnosi na nas kao pojedince, a to je drogerija.

Naravno, kozmetika neće popraviti ekološku sliku svijeta, ali barem može zaštititi naš ten jer je zrak u kojem živimo ispunjen industrijskim plinovima, teškim metalima, ugljičnim monoksidom, smogom te drugim toksičnim česticama. Prema podacima američke svemirske agencije NASA-e, procjenjuje se da samo 20 posto svjetske populacije udiše čisti zrak. Prema tome, naša se koža svakodnevno bori s tisućama polutanata.

Želite li zaštititi kožu od urbanog zagađenja, čišćenje je vitalni korak u procesu detoksikacije. No upitno je koliko klasičnim čistačima za uklanjanje šminke i pranje lica možemo skinuti nevidljivi sloj smoga i prašine koji se tijekom dana pričvrstio na kožu

Jednako kao što se na gradske fasade “lijepe” polutanti pa one postaju sive i oronule, i na našu se kožu lijepe čestice ispušnih plinova automobila, industrijskih otrova, duhanskog dima, klimatiziranog zraka… S vremenom koža gubi bitku s toksičnim molekulama koje narušavaju i slabe njezinu površinsku barijeru. Putem pora i oštećenja čestice onečišćenja ulaze u organizam te ispuštaju kemijske spojeve koji povećavaju oksidativni stres. Samo ilustracije radi, prosječna veličina pore je oko 50 mikrometara, a neke štetne čestice velike su samo 2,5 mikrometra. Koža, koja jedva uspijeva obnoviti svoju zaštitnu barijeru, postupno gubi kolagen i elastin, opušta se, postaje dehidrirana i siva, pojačano osjetljiva, razvija mrlje i bore. Cijela kaskada upalnih procesa s vremenom se očituje kao preuranjeno ostarjela koža, što se najviše očituje na dijelovima tijela koji su najizloženiji vanjskim utjecajima – na licu, vratu i rukama.

Marketinški trik ili pomoć?

Istraživanje jednog američkog kozmetičkog brenda, u suradnji s kineskim dermatolozima, pokazalo je da ispitanice u dobi od 30 do 45 godina koje stanuju u vrlo zagađenom dijelu Pekinga imaju znatno lošiju kožu od svojih vršnjakinja koje žive u predgrađima, čak i u slučajevima kad su “urbane” ispitanice imale iznimno zdrav životni stil (primjerice, redovito su čistile kožu, koristile odlične kozmetičke proizvode, konzumirale optimalne količine vode). To nije izoliran slučaj, pa je tako i njemačko istraživanje pokazalo da starije žene koje stanuju blizu autoceste, odnosno u zagađenijem dijelu zemlje, na licu imaju 22% više hiperpigmentacijskih mrlja i dubljih bora od svojih vršnjakinja koje žive na selu.

>>Ništa ne čini lice tako umornim kao podočnjaci. Otkrijte neke od najčešćih krivaca za nastanak podočnjaka (a nisu nedostatak sna) – i riješite ih se uz pomoć jednostavnih trikova!<<

Kako bi doskočili tom problemu, sve su brojniji kozmetički proizvodi koji, barem prema tvrdnjama njihovih tvoraca, reduciraju, neutraliziraju ili preveniraju negativne utjecaje iz okoliša. Iako zapravo ne postoje sastojci koji bi, per se, djelovali kao zaštita od onečišćenja polutantima, kozmetika usmjerena na ublažavanje negativnih utjecaja iz okoliša nije samo marketinški trik. Takvi proizvodi, uglavnom na bazi vitamina i moćnih antioksidativnih spojeva, stvaraju nevidljivi sloj zaštite koji sprečava izravan kontakt kože s toksičnim česticama.

Važnost dobrog čišćenja

Želite li zaštititi kožu od urbanog zagađenja, čišćenje je vitalni korak u procesu detoksikacije. No upitno je koliko klasičnim čistačima za uklanjanje šminke i pranje lica možemo skinuti nevidljivi sloj smoga i prašine koji se tijekom dana pričvrstio na kožu. Prema nekim istraživanjima, čestice onečišćenja veličine 2,5 mikrometra toliko su “ljepljive” da se teško mogu ukloniti uobičajenim čišćenjem pa se savjetuje upotreba uređaja za čišćenje kože koji, navodno, električnim četkicama otklanjaju i do 80% nevidljivih čestica čađe i smoga. U dubinskom čišćenju mogu pomoći i profesionalni kemijski pilinzi, ali i kućna njega – redovito korištenje maski na bazi kiselina i primjena pilinga

Sljedeći je korak obnova površinskog sloja kože jer samo kožna barijera koja učinkovito funkcionira može pomoći u prevenciji daljnjih oštećenja. Da bi proizvod za “urbanu” zaštitu odradio svoj “posao”, trebao bi sadržavati UV zaštitu, sastojke koji će hidratizirati, ojačati i zaštititi barijeru kože, one koji će neutralizirati teške metale i boriti se protiv upala te antioksidativne molekule u zadovoljavajućim koncentracijama za borbu protiv slobodnih radikala. Još veću pomoć pružit ćete svojoj koži ako što češće boravite u prirodi, ako se trudite jesti hranu bogatu antioksidansima (voće i povrće u jarkim bojama) i flavonoidima (čaj, čokolada, crveno voće) te ako koži svaku noć pružite kvalitetan odmor kako bi se stigla regenerirati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button