Kosti i zglobovi - 13. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija, ADIVA Plus sadržaj

Svjetski dan artritisa: što trebamo znati o reumatskim bolestima

Iako je ove godine onemogućeno održavanje raznih susreta i edukacija uživo, Svjetski dan artritisa ipak je obilježen na prigodan način

Svjetski dan artritisa

U sjeni pandemije koronavirusa i prateće krize, 12. listopada je ipak obilježen Svjetski dan artritisa. Prethodnih godina toga su se dana održavala razna predavanja, radionice i događaji na otvorenom s ciljem senzibilizacije javnosti na upalne reumatske bolesti koje su gorući problem suvremenog svijeta. Naravno, s pojavom novog koronavirusa i bolesti COVID-19, one nisu nestale, naprotiv, te je potrebno i dalje ulagati napore na tom području.

Nije svaka reuma ista: sijevanje po kostima ima više od stotinu lica

„Reuma“ muči sve više mladih i djece

Reumatske bolesti predstavljaju vrlo veliku skupinu bolesti kojoj pripada više od stotinu njih. Ovisno o dijagnozi, imaju različite simptome i uzroke koje nije uvijek jednostavno otkriti. Zajedničko im je to što nastaju oštećenja te ograničene funkcije zglobova i struktura oko zgloba, no mogu biti zahvaćeni i mišići, tetive, vezivno tkivo, pa i unutarnji organi poput srca. Njihovo međusobno razlikovanje postalo je moguće tek u novije doba, otkako raspolažemo suvremenim pretragama i dijagnostikom.

Od reumatskih bolesti obolijevaju i stari i mladi, iako se reuma kao pojam i dalje koristi gotovo isključivo za osteoartritis (artroza, staračka reuma). Upravo zato je potrebno i dalje intenzivno raditi na edukaciji i senzibilizaciji javnosti jer se još uvijek mogu čuti mišljenja: „Ah, pa to je samo reuma“ uz asocijaciju da je riječ o normalnoj, prirodnoj tegobi osoba starije životne dobi. Takav pristup je sasvim pogrešan jer ne samo da imamo jako puno mladih koji boluju od upalnih reumatskih bolesti, već je, nažalost, sve više djece među pacijentima.

Rizična skupina u doba pandemije

Stoga ne smijemo dozvoliti da pandemija COVID-19 zaustavi aktivnosti na području širenja znanja o artritisu, odnosno upalnim reumatskim bolestima kao što su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, spondiloartritis (nekada se je nazivao ankilozantni spondilitis) i drugima. Moramo ukazivati na postojanje tih bolesti, upoznavati oboljele s mogućnostima olakšavanja njihova stanja, a u ovim nesigurnim vremenima i na potrebu pridržavanja određenih pravila ponašanja kako bi se na odgovarajući način zaštitili.

Udruga Remisija već 11 godina intenzivno i uspješno djeluje na tom području, no ove nam je godine, nažalost, bio onemogućen izravni kontakt. Mi pripadamo rizičnoj skupini jer primamo imunosuprimirajuće terapije. One doista jako puno pomažu u olakšavanju simptoma i kontroli bolesti, no u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo istovremeno nas čine jako ranjivima, ugroženima.

Pogledajte snimku seminara o prehrani i kretanju

Iako postoje pojedinačne studije o dobrim reakcijama oboljelih koji se nalaze na biološkoj terapiji na koronavirus, svejedno jedna, pa niti pet „lastavica ne čini proljeće“. Stoga svakako trebamo biti na oprezu. Istovremeno se moramo i dalje držati svih svojih terapija jer smo bez njih ponovno na teret okolini.

reuma, artritis, biološki lijekovi protiv reumatoidnog artritisa

Male molekule za velike pomake u liječenju reumatoidnog artritisa

Uz biološke lijekove i male ciljane molekule reumatolozi danas oboljele od reumatoidnog artritisa liječe puno učinkovitije, a pritom je...

SAZNAJTE VIŠE

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana artritisa proveli smo tako da smo pokušali „ignorirati“ pandemiju – o temama koje su važne svim oboljelima govorili smo online te smo održali online radionicu putem Zooma za sve zainteresirane. Naziv radionice „Prehrana + kretanje = kvaliteta života“ dovoljno govori o temi. Ako ste je propustili, svakako vas pozivam da snimku pogledate na stranicama udruge Remisija. Vjerujem da ćete ondje pronaći mnogo vrijednih uputa za kvalitetniji život te lakše suočavanje s tegobama koje su dio naše svakodnevice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button