Kosti i zglobovi - 25. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Pavao Vlahek, dr. med., spec. fizikalne rehabilitacijske medicine, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Kako ublažiti reumatske bolove?

U liječenju degenerativnih reumatskih bolesti, osim lijekova, primjenjuje se i fizikalna terapija, a pri ublažavanju bolova upotrebljavaju se i mjere samopomoći

Reumatski bolovi i kako ih ublažiti mjerama samopomoći

Kretanje je sastavni dio terapije reumatskih bolesti, a s obzirom na to da smo na pragu ljeta, svakako iskoristite vodu za poboljšanje svog stanja - plivanje i gimnastika u vodi mogu učiniti mnogo.

Nekoliko je mogućih objašnjenja zašto zglobovi tako bolno najavljuju dolazak hladne fronte. Pad atmosferskog tlaka utječe na rastezanje zglobnih čahura, a dolazi i do pritiska na izlazišta živaca, djelovanje hladnoće povećava napetost mišića, pa time djeluje na suženje krvnih žila te otežava cirkulaciju… Neovisno o tome što je pojačalo reumatske bolove, svatko će tražiti način kako da ih ublaži.

Naravno, ovisno o dijagnozi, kod svake reumatske bolesti određuje se odgovarajuća i pacijentu prilagođena terapija u kojoj se propisuju lijekovi i fizikalno liječenje. Lijekovi su usmjereni protiv bolova i upala te na imunosni sustav. Primijene li se pravodobno, njima se mogu spriječiti ili zaustaviti oštećenja zglobova.

Rješenje postoji! Zaustavite kronične bolove i počnite živjeti bolje

Liječenje pokretom

U starijoj životnoj dobi pod pojmom reuma uglavnom se misli na artroze, degenerativne reumatske bolesti kod kojih dolazi do propadanja hrskavice. Fizikalna se terapija u tom slučaju provodi s ciljem ublažavanja boli te održanja, odnosno povećanja pokretljivosti zglobova. Najvažniji dio fizikalnog liječenja, posebno kada je riječ o bolestima lokomotornog sustava, jest kineziterapija, poznata i kao medicinska, odnosno terapijska gimnastika, koju bismo jednostavno mogli opisati kao liječenje pokretom.

I sam naziv dolazi od grčkih riječi kinesis, što znači pokret, kretanje, te therapeia, liječenje. Kineziterapija nije važna samo u smislu liječenja, nego posebno dolazi do izražaja u prevenciji. Pokret je nužan za obnovu hrskavice i pokretljivost zglobova, bez njega poboljšanje stanja, kao ni održanje zdravlja zglobova, nije moguće.

Kao i kad je riječ o lijekovima, tako se i kineziterapija, zajedno s ostalim metodama fizikalnog liječenja, prilagođava svakom pacijentu. Općenito uključuje vježbe snage, istezanja, labavljenja i koordinacije, vježbati se može u dvorani ili bazenu, individualno ili grupno. Potrebno je naglasiti da je za napredak u liječenju iznimno važna suradnja pacijenta, posebno kada je riječ o vježbanju kod kuće prema uputama liječnika, odnosno fizioterapeuta.

Kod svih kroničnih bolesti lako je izgubiti strpljenje, no pomaci i dugoročni rezultati mogući su samo ako se ustraje. Rad na tijelu mora biti kontinuiran, a odigrat će ključnu ulogu i u održavanju postignutih rezultata. Osim medicinske gimnastike, fizikalno liječenje kod reumatskih tegoba uključuje i terapije strujom, toplinom te svjetlosne terapije.

Toplina pomaže

Kad je riječ o ublažavanju boli te općenito tretiranju reumatskih tegoba, pomažu i razne mjere samopomoći. Za početak spomenimo topli terapijski postupak. Riječ je o zagrijavanju bolnog područja koje se posebno preporučuje kada je riječ o bolnim zglobovima i mišićima te pri njihovoj težoj pokretljivosti. Mogu nam pomoći topli oblozi, no preporučuje se kombinacija s masažom koja će poboljšati cirkulaciju na tom području, a time i opskrbljenost stanica kisikom i hranjivim tvarima. Na tržištu su dostupni pripravci koji razvijaju osjećaj topline i šire krvne žile pa njima možemo masirati bolni zglob.

Nesteroidni lokalni antireumatici u obliku krema, gelova, masti i sprejeva također su vrijedna pomoć jer ublažavaju upale, oticanje i bolove. Iako su gotovo svi dostupni na tržištu bez recepta, svakako slijedite upute i pridržavajte se stručnih savjeta liječnika i ljekarnika. Naime, nesteroidni lokalni antireumatici ne bi se trebali koristiti kontinuirano dulje razdoblje, a oprez je potreban i ako se primjenjuju na većoj površini tijela, primjerice ako njima masirate cijeli donji dio leđa.

Reuma - vjerna pratiteljica starosti

Nije svaka reuma ista: sijevanje po kostima ima više od stotinu lica

Činjenica je da se s godinama života ne može izbjeći propadanje hrskavice, no svakako treba istaknuti da tom procesu...

SAZNAJTE VIŠE

Pravila zdravog života

Kao što je već naglašeno, kretanje je sastavni dio terapije reumatskih bolesti, a s obzirom na to da je ljeto na pragu, svakako iskoristite kupanje za poboljšanje svog stanja – plivanje i gimnastika u vodi mogu učiniti mnogo. Ljekovitost mora poznata je čovječanstvu tisućama godina, a voda općenito poboljšava cirkulaciju, ublažava bol, tonira mišiće. Iskoristite more i/ili bazene za trening i opuštanje, pozitivni rezultati neće izostati.

Ako već niste, pravi je trenutak da usvojite zdrave navike. Prije svega, regulirajte svoju tjelesnu težinu jer pretilost jako opterećuje zglobove, pogoršava simptome reumatskih bolesti i usporava oporavak. Svakodnevno radite na pravilnom držanju i kretanju, u tome vam mogu pomoći i savjeti fizioterapeuta.

Izbjegavajte dugotrajno sjedenje i stajanje, izbjegavajte svaku žešću fizičku aktivnost koja će preopteretiti vaše zglobove, razmislite o sportovima kao što su tai chi ili joga te na radnome mjestu pazite na ergonomiju. Usvojite i zdrave prehrambene navike, a pritom na jelovnik možete uvrstiti namirnice koje povoljno djeluju na kosti i zglobove kao što su voće i povrće, perad, riba… Mediteranski tip prehrane najbolji je izbor. I pokušajte se što više opustiti jer stres pojačava napetost mišića i pogoršava svaku bol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button