Dječje zdravlje - 2. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Milivoj Jovančević

Da bi naša djeca sigurno koračala kroz život, smanjimo im bolove u nogama

Roditelji se često javljaju pedijatrima zbog bolova u nogama njihovih mališana. No razloga za zabrinutost najčešće nema jer je riječ o učestalim tegobama koje prate rast i razvoj

bolovi u dječjim nogama

Gotovo da ne postoji dijete koje se roditeljima nije požalilo na bolove u nogama. Zabrinute majke i očevi teško dočekaju jutro kada mogu nazvati pedijatra za savjet jer se takvi bolovi često javljaju navečer ili noću, iako noge zabole katkad i ujutro ili tijekom dana. 

Pa ipak, nemojte odmah paničariti jer moguće je da nije riječ ni o čemu drugom nego o činjenici da vaše dijete raste. Takvi se bolovi mogu pojačavati hodanjem ili postupno slabjeti nakon kraćeg razdoblja hodanja. Što sve može boljeti i zašto u dječjim nogama?

Pojačana tjelesna aktivnost (skakanje, hodanje niz brijeg, niz stepenice, čučanje, klečanje) snažno opterećuje hvatište tetive pa se javlja bolnost koja može trajati nekoliko dana

Bolovi u potkoljenicama

Takvi su bolovi najčešći, a javljaju se u pravilu kod djece koja su toga dana bila fizički aktivnija nego što je uobičajeno. Riječ je o bolovima u području pokosnice goljenične kosti koja je bogato prokrvljena i prožeta živčanim završecima. Intenzivnije opterećenje (igra, skakanje) podražava završetke živaca pa se na kraju dana javlja bol, uobičajeno kada dijete legne u krevet. Primjenom paracetamola bolovi ubrzo prestaju.

Bolnost ispod koljena

Ako se vaše dijete žali na bolnost na goljenici, neposredno ispod koljenskoga zgloba, vrlo je vjerojatno tog dana bilo izrazito aktivno u igri na otvorenome. Na tom je mjestu hvatište velike i snažne tetive koja potječe od četveroglavog natkoljeničnog mišića. Pojačana tjelesna aktivnost (skakanje, hodanje niz brijeg, niz stepenice, čučanje, klečanje) snažno opterećuje hvatište tetive pa se javlja bolnost koja može trajati nekoliko dana. Ne mora biti prisutna u obje noge, to ovisi o tipu tjelesne aktivnosti kojom se dijete bavilo. Mogu pomoći paracetamol ili ibuprofen, a možete primijeniti i terapiju ledom (pet do deset minuta grumenom leda gladite bolno mjesto dok koža ne pocrveni).

Problem nastaje kod malih i onih većih sportaša koji trebaju izbjegavati vježbe koje jako opterećuju hvatište na potkoljenici – vježbe koje uključuju hodanje u čučnju (patkice), poskoci iz potpunog čučnja, duboki čučanj uz nošenje tereta na leđima ili pak trčanje niz brijeg.

Bolovi iznad pete

Slične smetnje mogu se javljati i na hvatištu Ahilove tetive na petnu kost – što zbog prekomjernog opterećenja, što zbog neprikladne obuće koja pritiskom na petnu kost može izazvati bolnost i crvenilo. Pomažu mirovanje, ibuprofen, terapija ledom i umetanje podloška u obuću pod petu.

Srećom, bolesna stanja koja se javljaju na koštano-mišićnom sustavu nogu znatno su rjeđa, no ipak je vrijedno razmotriti njihove uzroke i kliničke znakove kojima se jasno razlikuju od navedenih smetnji te zahtijevaju liječničku skrb.

Reaktivni artritis 

Relativno se često događa da dijete počinje bolno šepati na jednu nogu. U pravilu je riječ o bolovima prouzročenim upalom kuka. Pregledom se može ustanoviti ograničenje i bolnost pokretljivosti. Uglavnom dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, a upala se javlja kao posljedica nedavno preboljene infekcije dišnih putova, najčešće virusnog uzroka. U pravilu su bolovi najizraženiji nakon ustajanja i pri prvim koracima, a poslije se smanjuju. Ova upala prestaje nakon tjedan-dva, a liječi se ibuprofenom i mirovanjem. U pedijatrijskim ordinacijama vidimo kako se ova bolest javlja sezonski, u vrijeme epidemija određenih virusa koji uzrokuju ovakve reakcije na zglobu.

Bakerova cista

Veća djece i mladi, osobito kada se bave intenzivnijim sportskim aktivnostima, počinju se žaliti na bol u stražnjem dijelu koljena, odnosno u koljenskoj jami. Na tom se mjestu katkad može vidjeti i oteklina koja je relativno bezbolna na opip. Riječ je o Bakerovoj cisti koja se stvara zbog bijega zglobne tekućine koljena u stražnji dio iza koljenskoga zgloba. Češće se viđa kod odraslih i u pravilu je uzrokovana promjenama zglobnih ploha ili ligamenata koljenskoga zgloba. Liječi se mirovanjem i fizikalnom terapijom, ponekad kirurški. 

Oštećenje hrskavice čašice

Kod malih i mladih sportaša može se javljati bol ispod koljenske čašice. Najčešće je uzrok oštećenje hrskavice čašice (patele) koja više nije glatka te zbog povećanog trenja uzrokuje upalu i bol. Do oštećenja dolazi zbog prekomjernog opterećivanja koljenskoga zgloba (čučnjevi i već opisane aktivnosti ili udarac zbog pada na koljena). Liječenje se sastoji u poštedi koljenskoga zgloba, fizikalnoj terapiji, a katkad je potreban i operativni zahvat.

>>Bol možemo opisati kao mnoštvo neugodnih osjećaja koji poremećuju zdravlje organizma, a svatko ga doživljava i podnosi različito. Bol uvijek zaslužuje našu pažnju i odgovarajuće liječenje.<<

Propadanje hrskavice 

Srećom, vrlo se rijetko javljaju stanja u kojima iz nepoznatog razloga dolazi do prekida mikrocirkulacije u hrskavici zgloba, zbog čega hrskavica propada, javlja se bolnost, upala i propadanje zglobnih ploha (oštećenje koštanih dijelova zgloba). Kod djece je najčešće riječ o zglobovima donjih ekstremiteta, katkad je riječ o nekom malom zglobu između koščica stopala, a ponekad i o kuku. U pravilu se bolnost u kretanju javlja nakon nekog vremena – na početku hodanja nema smetnji, no poslije se dijete žali na bol i šepa. Liječenje je dugotrajno i riječ je o apsolutnoj poštedi (mirovanju) zahvaćenog zgloba, tjednima ili mjesecima.

Ciste i tumori 

I konačno, ako se dijete opetovano žali na bol samo na jednome mjestu (primjerice, pokazuje da ga boli samo jedno mjesto na potkoljenici ili natkoljenici), potrebno je javiti se liječniku kako bi se isključilo postojanje cisti ili drugih vrsta tumorskih promjena na kosti.

Suze brzo nestaju: ublažavanje bola hladnoćom

Terapija hladnoćom jedan je od najstarijih tretmana poznatih čovječanstvu te se koristi već tisućama godina za ublažavanje bola pa ne čudi što je danas vrlo raširena, a posebno dobre rezultate pokazuje u sportu i medicini. Hladni tretman ublažava bol na dva načina: utječu na lokalnu cirkulaciju krvi te na živčani sustav. I hladni gel znatno smanjuje bol te onesposobljenost nakon ozljede mekih tkiva.

Ice Power Kids blaga je krema koja ublažava bol hlađenjem, a pritom ne isušuje osjetljivu dječju kožu. Brzo se upija, lako se razmazuje po koži, ne ostavlja tragove te je obogaćena i svježom aromom peperminta. Vašim mališanima pomoći će kod bolova od rasta, opuštanja mišića nakon tjelovježbe, udaraca i modrica, manjih uganuća i iščašenja. Ugodno hladi nakon manjih nezgoda te smanjuje nelagodu uzrokovanu ubodima insekata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button