ADIVA Plus sadržaj - 21. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Dermalni fileri za učinkovito pomlađivanje zrele kože

U rukama stručnjaka, dermalni fileri predstavljaju siguran i izvrstan način za ublažavanje tragova vremena na licu. Otkrijte koji su najčešće korišteni dermalni fileri i što o njima trebamo znati

dermalni fileri

Kada je riječ o dermalnim filerima, u današnje se vrijeme najčešće spominju oni hijaluronski, odnosno hijaluronska kiselina. Ona se već nalazi u našem tijelu, u zglobovima, očima i koži. Njezino svojstvo da „navlači“ vodu zbog kemijskog sastava, u primjeni daje koži osvježen, a u naravi hidratiziran izgled.

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?

Niti jedna krema ne može učiniti što može dermalni filer. Zašto? Upravo zato što krema prodire u površinski sloj kože, mjerljivo u nanometrima, a filer se injektira u sloj ispod kože od 0.1 – 0.5 centimetara. Neki se fileri injektiraju i dublje, ispod mišića lica, te se time licu vraća izgubljeni volumen.

No osim najčešće korištenih hijaluronskih filera, postoje i fileri koji sadrže hidroksiapatit u kombinaciji s kalcijem, a koji je također prirodni dio našeg tijela te se nalazi u kostima. 

Sintetički fileri i autologna transplantacija masti

Druga vista filera je sintetički, poli-L-laktična kiselina. Ovaj je dermalni filer biokompatibilan, što znači da ga naše tijelo prepoznaje kao vlastiti tkivo. Injektira se u obliku kapljica za nešto zahtjevnije gubitke volumena lica. Dugotrajan je, pa učinak može potrajati do dvije godine. Polimetilmetakrilat je također sintetički filer, a često je bio korišten u prošlom  stoljeću.

U pomlađivanju lica na raspolaganju nam stoji i autologna transplantacija masti. Ona zahtijeva kirurški tretman (liposukciju), proces čišćenja tako izvađene masti posebnim protokolom te njezino ponovno injektiranje u jagodice, čelo, podočnjake ili druge dijelove lica na kojima je potrebno nadoknaditi volumen.

Učinci dermalnih filera

Svim dermalnim filerima je zajedničko da stvaraju novi kolagen te time pridonose čvrstoći lica, izravnavaju pliće i dublje bore, hidratiziraju kožu, te s vremenskim odmakom od 14 do 28 dana daju prirodan ljepši izgled lica.

Fileri mogu podići stanjene usne, podići udubljenja lica, smanjiti ili ukloniti zatamnjenja gornjih i donjih kapaka, smanjiti ili omekšati stare ožiljke, nadopuniti ili omekšati statičke bore, posebno donjeg lica. Statičke bore su one oko usana i uzduž lica, a posljedica su gubitka kolagena i elasticiteta kože.

Potrebno je znati da se nakon primjene prvog mililitra dermalnog filera lice neće značajno „popraviti“ jer se nedostatak volumena gomilao godinama, pa ga nije moguće odmah nadomjestiti. To je proces od nekoliko mjeseci tijekom kojeg se umjereno, postepeno nadoknađuje gubitak. 

Koji su rizici primjene filera?

Moguće neželjene pojave nakon filera uvelike ovise o vrsti filera i stručnosti liječnika. Osip, crvenilo, oteklina i hematom (modrica) su privremene i uobičajene pojave te obično ne predstavljaju problem, niti su razlog nezadovoljstva klijenata. Opasne komplikacije kao propadanje kože i sljepoća su opisane u vrlo niskom postotku i mogu se pripisati nestručnosti. 

neinvazivni estetski tretmani ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija mezoterapija pomladivanje krvnom plazmom

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Neinvazivni estetski tretmani kao što su ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija, mezoterapija, pomlađivanje krvnom plazmom sve se više primjenjuju

SAZNAJTE VIŠE

Sigurnost dermalnih filera

Stručnjaci, odnosno iskusni estetski kirurzi koji se dugi niz godina bave primjenom dermalnih filera izabrat će provjerene i sigurne proizvode, savjetovat će klijentima one koji su za njih najbolji te će ih na odgovarajući način primijeniti. Preporučuje se učiniti face lift filerima u poliklinikama estetske medicine uz potvrdu koja sadrži naziv filera, datum isteka te kontrolni lot broj. 

Fileri su dobar izbor za izravnavanje bora lica i udubljenja nastala starenjem, mogu ispraviti asimetrije lica te naglasiti željeni dio lica s izvrsnim rezultatima u rukama stručnog liječnika.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button