Koža, kosa i nokti - 4. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?

Sunce, kožni poremećaji, starenje, pa čak i nasljedstvo, mogu doprinijeti nepravilnostima kože na licu, vratu, dlanovima i drugim dijelovima tijela. No i nepravilnosti se mogu „popraviti“, odnosno liječiti

pomladivanje obnavljanje koze

Nepravilnosti na koži uključuju teksturne nepravilnosti poput bora i ožiljaka od akni, promjene pigmentacije poput pjegica, sunčevih pjega ili vidljivih krvnih žila. Osim toga, koža može izgubiti tonus, osjećati se manje čvrstom te izgubiti zdravi sjaj koji je vidljiv kod mlađe kože.

Dostupni su različiti modaliteti liječenja različitih aspekata oštećenja kože. Lasersko ili mehaničko obnavljanje kože, kemijski pilinzi te injekcijski proizvodi mogu poboljšati izgled finih linija i bora na cijelom licu ili pak na određenim područjima, poput gornje usne i oko očiju. Ovi tretmani se također mogu koristiti za rješavanje poremećaja pigmentacije kao što su sunčane i staračke pjege, a mogu se koristiti i za poboljšanje izgleda ožiljaka od akni ili drugih stanja kože.

Recepti za detoks kupke za ljepšu kožu i bolje zdravlje

Konkretna vrsta tretmana koja će najbolje riješiti vaše brige određuje se nakon konzultacija s vašim estetskim kirurgom. Većina tretmana kože izvodi se u više navrata te traži multimodalni pristup za postizanje izvrsnih rezultata. A najvažnija je predanost pacijenta zaštiti svoje kože u budućnosti  kako bi postignuti rezultati bili dugotrajniji.

Lepeza tretmana za pomlađivanje kože

Predstavit ćemo nekoliko metoda tretmana za pomlađivanje kože i obnavljanje površine:

 • Tretmani lasera i intenzivnog pulsnog svjetla (IPL) – koriste se za uklanjanje promjene boje i/ili zatezanje opuštene kože.
 • Kemijski pilinzi – razni kiseli pilinzi koji se koriste u različitim kombinacijama za uklanjanje oštećenih vanjskih slojeva kože.
 • Ablativni laserski tretmani (frakcijski, CO2 laseri) – uklanjaju vanjske slojeve kože kako bi zagladili linije i bore.
 • Mehanička ablacija (dermoabrazija, dermaplaning) – kirurške metode struganja za omekšavanje nepravilnosti površine kože.
 • Neablativni tretmani (mikrodermoabrazija, mikroigla, lagani kemijski pilinzi) – minimalno invazivne metode brušenja za liječenje blažih ožiljaka i promjena boje.
 • Dermalni fileri – injekcijski spojevi za poboljšanje konture kože.
 • Tretmani botulinum toksinom tipa A – blokira kontrakciju živaca za opuštanje bora.
 • Liječenje paučinastih vena (skleroterapija) – injekcije za kolaps ružnih površinskih promjena kože lica.

Stanja koja se mogu liječiti pomlađivanjem/obnavljanjem kože

Svaki pacijent je jedinstven i pokazat će različite kombinacije genetskih i ekoloških znakova starenja koji utječu na njegovu kožu. Postoji više načina za liječenje mnogih od ovih problema, a te metode liječenja treba planirati te o njima razgovarati s vašim specijalistom, kirurgom za glavu i vrat, temeljem vaše situacije i želja.

 • Statičke bore – Ove bore su vidljive u svakom trenutku i ne mijenjaju izgled s pokretima lica.
 • Dinamičke bore – To su linije izraza koje se mogu pojaviti kao nabori kada se koža ne miče, a produbljuju se pokretima i izrazima lica.
 • Pigmentacija – Pjege, sunčeve pjege ili druge tamne mrlje kože uglavnom su rezultat izlaganja suncu.
 • Ožiljci – Nastaju kao rezultat akni ili ozljede kože, a mogu biti valoviti, mogu ispucati, promijeniti boju ili imati podignute granice.
 • Vaskularna stanja – Krvne žile, odnosno kapilare (sitne krvne žile) vidljive na površini kože, vaskularne lezije koje se pojavljuju kao sitni mjehurići ispunjeni krvlju ili čak konstantno crvenilo lica.
 • Gubitak tonusa kože – Slabljenje potpornih struktura kože (kolagenska i elastinska vlakna) što rezultira gubitkom čvrstoće kože ili razvojem celulita.
 • Tupa koža – To je koža koja je izgubila živahan sjaj zbog nakupljanja mrtvih stanica kože i začepljenih pora.

Odabir tretmana za bore

Statičke i dinamičke bore tretiraju se različito s obzirom na njihovo nastajanje. Statičke su znak već nešto „starijih“ bora te im je potrebna i nešto duža njega. One nisu samo rezultat starenja kože, već i gubitka volumena ispod nje. Gubitak volumena je prirodan proces u kojem zbog sile teže, hormona koji utječu na metabolizam i promjene u kosturu lubanje, dolazi do udubljenja središnjeg dijela lica.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji dobili smo izvrsne metode kojima nadoknađujemo taj volumen i vraćamo ljepotu licu s izgubljenim tkivom nužnim za sjajni izgled kože. Specijalist za područje glave i vrata ustanovit će vaše stanje volumena i kože te vam preporučiti najbolji tretman.

Tu je važan i odabir tipa dermalnog punila, njegova gustoća, postojanost i prilagodljivost pokretima. Nisu sva dermalna punila jednakog potencijala, niti je odabir tehnike za svako lice jednak. Kao i u ostalim algoritmima liječenja, u „liječenju“ bora također postoje pravila kojih se treba pridržavati. Najbolji rezultat u tretmanu bora ne može se postići tijekom jednog posjeta specijalistu. Taj proces zahtijeva period latencije, odnosno vrijeme od 28 dana tijekom kojeg će tkivo reagirati na novu injektiranu supstancu, stvoriti nove kolagenske i elastinske niti koje su temelj za nadogradnju dermalnog punila nešto rjeđe gustoće. U pravilu, svaki sljedeći tretman treba manju dozu dermalnog punila.

Pridržavajući se liječničkih smjernica postižemo optimalne rezultate i ujedno štedimo novac.

Kod dinamičkih bora, odnosno bora koje volimo zvati „smijalice“, osim već spomenutog volumena u etiologiju nastajanja uključuju se i mišići lica. Stoga je potrebno i njih tretirati. Ovisno o dobi, dovoljno je samo mišiće tretirati neurotoksinom. No ipak, za potpuni sjaj kože se preporučuje uključiti tzv. „light“ filere ili skinboostere.

Što su to skinboosteri?

Skinboosteri su zapravo jedini učinkovit hidratacijski tretman kože jer se injektiraju u sloj kože do kojeg lokalno nanesena krema ne može doći. Plan takvog tretmana uključuje tromjesečni period. Zašto? Odgovor je jednostavan. Kao što ni stanje kože i tkiva ispod nje nije nastalo preko noći, jednako tako niti njezin oporavak nije moguć u kratkom roku.

Pri prvom tretmanu injektira se skinbooster u minimalnim dozama – na po tri mjesta na svakih 0.5 cm kože. Ciljano je područje prethodno anestezirano kremom što čini postupak gotovo bezbolnim. Nakon postupka mogući su sitni podljevi, najviše od uboda igle, koje ledenim oblogom uspješno otklanjamo unutar 24 sata. Sada je potkožni sloj dobio novi poticaj za stvaranje novih kolagenskih i elastičnih niti, a upravo taj proces traje do 28 dana.

U drugom posjetu liječniku ponavlja se injektiranje skinboostera (kožnih pojačivača) – zadatak je sad „lakši“ jer su prethodna 28 dana učinila novu podlogu kolagena i elastina.

beauty gadgeti i njega kože

5 novih beauty „alata“ za njegu i pomlađivanje lica

SAZNAJTE VIŠE

I na kraju, prema zlatnom standardu estetike, nakon još 28 dana slijedi konačna aplikacija skinboostera koji će pokriti sitne nedostatke prvih dviju aplikacija.

Ovim postupkom nadoknađuje se i do 0.3 cm potkožnog tkiva što je izrazito puno s obzirom na kožu čija debljina se mjeri u nanometrima (može se usporediti s papirom za cigarete). Skinboosteri su revolucionarno rješenje današnjice i zaslužuju svoje prvo mjesto u estetici. Unatoč injekcijskoj metodi predstavljaju i dalje minimalno invazivan postupak u odnosu na ranije primjenjivanje metode kemijskim pilinzima, laserom i dermoabrazijom.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button