Koža, kosa i nokti - 5. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Borba protiv strija: uzroci, prevencija i tretmani

Strije nisu bolne niti štetne, ali mnogima smeta njihov izgled te predstavljaju uglavnom estetski problem. Drugim riječima, strije ne zahtijevaju liječenje, a često izblijede s vremenom, s ili bez tretmana

strije

Strije su udubljene pruge koje se pojavljuju na trbuhu, grudima, nadlakticama, bokovima, stražnjici ili drugim mjestima na tijelu. Česte su kod trudnica, osobito tijekom posljednjeg tromjesečja, a neki su ljudi naprosto skloni stvaranju strija. Nove strije su jarko ružičaste, crvene, plave ili čak crne ili ljubičaste, dok one starije sve više blijede.

Strije nisu bolne niti štetne, ali mnogima smeta njihov izgled te predstavljaju uglavnom estetski problem. Drugim riječima, strije ne zahtijevaju liječenje, a često izblijede s vremenom, s ili bez tretmana. Nažalost, možda nikada neće potpuno nestati.

Simptomi strija

Ne izgledaju sve strije isto. Razlikuju se ovisno o tome koliko dugo ih imate, što ih je uzrokovalo, gdje se nalaze na vašem tijelu i tipu vaše kože. Uobičajene varijacije uključuju:

 • udubljene pruge ili linije (brazde) na trbuhu, grudima, bokovima, stražnjici ili drugim mjestima na tijelu,
 • ružičaste, crvene, bezbojne, crne, plave ili ljubičaste pruge,
 • svijetle pruge koje sve više blijede,
 • pruge koje pokrivaju velika područja tijela.

Strije mogu biti i vrlo široke te pokriti velike površine tijela, ali to se događa rijetko. To može biti posljedica uzimanja kortikosteroidnih lijekova ili bolesti kao što je Cushingov sindrom.

Uzroci pojavljivanja strija

Strije uzrokuje rastezanje kože. Na njihovu ozbiljnost utječe nekoliko čimbenika, uključujući vašu genetiku i stupanj stresa na koži.

Razina hormona kortizola također može igrati ulogu. Kortizol je hormon koji proizvode nadbubrežne žlijezde, a on slabi elastična vlakna u koži.

Faktori rizika kod pojavljivanja strija

Svatko može razviti strije, ali neki čimbenici povećavaju vjerojatnost da ćete ih dobiti, uključujući:

 • ženski spol,
 • osobna ili obiteljska povijest strija,
 • trudnoća, pogotovo ako ste mladi,
 • brz rast u adolescenciji,
 • brzo dobivanje ili gubljenje težine,
 • korištenje kortikosteroida,
 • operacija povećanja grudi,
 • vježbanje i korištenje anaboličkih steroida,
 • genetski poremećaj kao što su Cushingov ili Marfanov sindrom.

Tretmani za nestanak ili ublažavanje strija

Kao što je spomenuto, strije ne zahtijevaju liječenje. Bezopasna su pojava i često izblijede s vremenom. Tretmani mogu učiniti da izblijede, ali možda nikada neće potpuno nestati.

Postoje razni tretmani za poboljšanje izgleda i teksture strija iako za niti jedan od njih nije dokazano da je uspješniji od ostalih.

Krema s retinolom. Dobiveni iz vitamina A, retinoidi koje nanesete na kožu mogu poboljšati izgled novijih strija, dakle starih manje od nekoliko mjeseci. Tretinoin (retinoična kiselina), kada djeluje, pomaže obnoviti kolagen, čineći da strije izgledaju sličnije vašoj normalnoj koži. No tretinoin može iritirati vašu kožu. Ako ste trudni ili dojite, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim mogućnostima liječenja jer moguće nuspojave kreme s retinolom mogu utjecati na bebu.

Svjetlosne i laserske terapije. Dostupne su razne svjetlosne i laserske terapije koje mogu potaknuti rast kolagena ili poboljšati elastičnost kože. Vaš dermatolog vam može pomoći da odredite koja je tehnika najbolja za vas.

Microneedling. Ovaj tretman uključuje ručni uređaj sa sitnim iglicama koje potiču rast kolagena. Ova tehnika ima manji rizik od promjene boje kože nego laserska terapija, pa je preferirani prvi izbor za osobe tamnije kože.

Čimbenici koje treba razmotriti pri izboru tretmana uključuju:

 • koliko dugo imate strije,
 • vaš tip kože,
 • pogodnost i troškovi jer neke terapije zahtijevaju ponovljene posjete klinici, a nisu ni pokrivene zdravstvenim osiguranjem,
 • očekivanja o izgledu kože nakon tretmana.

Kada kontaktirati dermatologa?

S obzirom na činjenicu da strije nisu bolest već estetski problem, nije potrebno odmah pri pojavi prve strije odjuriti dermatologu. Međutim, poželjno je javiti se ranije kako bi se ponajprije utvrdio uzrok te čim prije započelo s tretmanima koji su mogući i dostupni.

Prevencija strija

Iako bismo svi voljeli da se strije mogu sa sigurnošću spriječiti, čini se da ne možemo učiniti puno po pitanju njihove prevencije. Mnoge kreme, masti i drugi proizvodi tvrde da sprječavaju ili liječe strije, a to uglavnom uključuje proizvode od kakao maslaca te one s vitaminom E i glikolnom kiselinom. Ti proizvodi nisu štetni, ali vjerojatno neće ni puno pomoći, kažu stručnjaci. Strije obično izblijede s vremenom i ne trebaju samonjegu ili kućnu terapiju.

Na stranicama Mayo klinike naglašavaju i da alternativni pristupi koji slijede ideju da strije možete spriječiti ili liječiti utrljavanjem krema, ulja ili losiona na kožu, nije potkrijepljena čvrstim dokazima. Ako ste trudni, svakako tražite savjet i odobrenje liječnika prije korištenja alternativnih proizvoda za koje se tvrdi da liječe ili sprječavaju strije.

Korišten izvor: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/diagnosis-treatment/drc-20351144

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button