Dodaci prehrani - 14. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Retinol – poznat, a opet zagonetan nutrijent

Retinol ili vitamin A je neophodan nutrijent za očuvanje zdravlja i vitalnosti, no njegov prekomjeran unos može imati negativne učinke. Nije stoga na odmet bolje ga upoznati

Retinol - vitamin A

Mnogi vitamini imaju dva naziva. Sjetimo se samo vitamina C ili askorbinske kiseline. Tu su još vitamin B2 kojeg nazivamo riboflavin, B12 ili cijanokobalamin i mnogi drugi. Ne dajmo se zbuniti kada čujemo za nutrijent retinol – to je drugo ime za vitamin A.

Retinol ili vitamin A

Zanimljivo je na samom početku spomenuti kako je od svih vitamina upravo vitamin A prvi otkriven i to kao neophodan čimbenik rasta. Igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i vida, kože, te rastu i razvoju djece i mladih.

Retinol se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, pa ga tako nalazimo u mesu, ribi, jajima, mlijeku i, naravno, njihovim proizvodima. Posebno je retinolom bogata jetrica. No, to, srećom, ne znači da će vegani biti uskraćeni na ovom nutrijentu.

Naime, vitamin A u našem organizmu nastaje iz svojih preteča; karotenoida. Nalazimo ih u narančastom, crvenom i žutom voću i povrću kao što su breskve, marelice, mrkva, lubenica, bundeva… Karotenoida vatrenih boja ima i u plodovima poput brokule i prokulica, no u njima se ne primjećuju jer su zamaskirani zelenim klorofilom. Važno je znati kako se prehrana bogata karotenoidima veže uz smanjeni rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila te nekih vrsta raka.

Važnost prisutnosti masti

U tankom crijevu se apsorbira 70 do 90% retinola konzumiranog hranom. S obzirom na činjenicu da se apsorbira otopljen u masti, za njegovu je iskoristivost izuzetno važna prisutnost masti tj. ulja u prehrani. Važno je stoga, u pripremi jela koristiti različite izvore masti; maslac, maslinovo, bučino, suncokretovo ulje i dr. Ovo vrijedi i u slučaju mršavljenja te ograničenog unosa masti.

Pokazalo se, naime, kako prehrana koja je izuzetno siromašna mastima rezultira nedostatkom retinola u organizmu. To za sobom povlači cijeli niz problema. Svi smo čuli za noćno sljepilo pri čemu se oči teško prilagođavaju na tamu, pa je vid u mraku izrazito loš. Nedostatak retinola također dovodi do problema s kožom, usporenog rasta kod djece te pada imuniteta.

Ključna je kvalitetna prehrana

Raznolika prehrana izuzetno je važna za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja. Neophodno je više puta u danu konzumirati povrće i voće. Najčešće povrće jedemo za ručak i večeru, a voće kao jutarnju i popodnevnu užinu.

No, nije potrebno svakodnevno imati dostatan unos retinola (ili drugih vitamina topljivih u mastima). Kvalitetna prehrana osigurava dostatnu zalihu retinola u organizmu (poglavito u jetri), pa je nedostatak u tome slučaju iznimno rijedak.

Toksičnost retinola

Izrazito visok unos retinola u organizam, primjerice, putem dodataka prehrani koji sadrže velike doze ovog nutrijenta, može biti toksično te uzrokovati oštećenja tkiva. Na udaru je nerijetko centralni živčani sustav, pa se često javljaju glavobolja i mučnina.

Također su prisutne histološke promjene na jetri te se povisuje koncentracija masnoća u krvi. Uz to, nisu rijetki bolovi u zglobovima, prekomjerno deponiranje kalcija u kosti te kalcifikacija mekih tkiva. Iako retinol djeluje pozitivno na kožu štiteći ju od neželjenog utjecaja UV zraka, njegov previsoki unos tijekom duljeg vremena rezultira suhoćom i njezinim ljuštenjem.

Velike doze retinola mogu negativno utjecati i na razvoj nerođenog djeteta, pa se zato djevojkama i ženama koje uzimaju retinol kao terapiju uslijed kožnih problema, preporučuje suzdržati se od trudnoće sljedećih godinu dana.

Gastro kutak

Dolaze nam hladniji dani kada će nam prijati pikantnija hrana. Juneća jetrica u umaku je upravo takva, a k tome je bogata retinolom.

Juneća jetrica u umaku

Sastojci:

  • juneća jetrica
  • luk
  • mrkva
  • malo rajčice
  • vino
  • ulje
  • češnjak
  • sol, papar, peršin, muškatni oraščić, mažuran, lovor, crvena paprika, kopar, bosiljak …
  • mesni temeljac ili voda

Trebaju li djeca vitaminsko-mineralne preparate?

Kada roditelji primijete da dijete slabo dobiva na težini, ima česte infekcije, blijedu boju kože ili je umorno i...

SAZNAJTE VIŠE

Priprema:

Na zagrijanom ulju blago popržite izrezani luk. Dodajte mrkvu i jetricu izrezane na kocke. Pirjajte nekoliko minuta uz često miješanje. Dodajte vino, rajčicu i začine, promiješajte, pa zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte dok jetrica ne omekša. Potrebno je promiješati nekoliko puta i dolijevati temeljca (ili vode) po potrebi. Želite li dobiti gusti umak, pred kraj kuhanja povrće izmiksajte štapnim mikserom.

Ovo jelo izvrsno prija uz palentu i pirjani kiseli kupus.

Ako nemate volje pirjati kiseli kupus, jednostavno ga možete izrezati na šire rezance i skuhati. Kuhani kupus ocijedite, pa začinite paprom, usitnjenim češnjakom i maslinovim uljem.

Dobar tek.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama