Zdrava prehrana - 8. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Namirnica za 10! Zašto zimi trebamo jesti kiseli kupus?

Stiglo je vrijeme Szekely gulaša i jote. Vrijeme je za kiseli kupus. Namirnica je to koja se u različitim kombinacijama jede u svim našim krajevima

kiseli kupus obiluje vitaminom c

Kiseli se kupus veže uz vitamin C i jačanje imuniteta no bilo bi nepravedno zanemariti njegove druge sastojke i blagodati koje pruža organizmu.   

Kiseli kupus je jedna od prvih konzerviranih namirnica. Još su ga vojnici drevnog Rima nosili sa sobom u rat jer su već tada iskustveno znali kako pruža učinkovitu zaštitu protiv različitih crijevnih bolesti.   

Kiseli kupus danas je jedan od gastronomskih simbola središnje i južne Europe.  Za njegovo kiseljenje koriste se bakterije mliječno-kiselog vrenja koje inače nastanjuju površinu listova. Kiseljenje traje mjesec i po do dva, zavisno od sorte kupusa, temperature okoline i sl. Dodatkom soli stvaraju se povoljni uvjeti koji potiču razmnožavanje poželjnih probiotičkih bakterija, a remete razvoj nepoželjnih. Osim toga, tijekom kiseljenja, aktivnošću bakterija mliječno-kiselog vrenja stvara se mliječna kiselina koja, uz ostale produkte njihovog metabolizma (npr. bakteriocine), dodatno sprječava razmnožavanje štetnih bakterija.

Kiseli kupus djeluje protuupalno, snižava koncentraciju kolesterola u krvi, pomaže probavu, jača imunitet i dr.

Kiseljenjem kupus mijenja svoj okus i teksturu te postaje sasvim nova namirnica.

Kiseli kupus kao “superhrana”

Kvalitetu kiselog kupusa podcjenjujemo iako bi se mogao nazvati i “superhranom”. Bez preuveličavanja se može reći kako kiseljenjem kupus postaje kvalitetnija namirnica. Naime, hranjive tvari koje se nalaze u sirovom kupusu kao namirnici te aktivne tvari nastale njegovim kiseljenjem zajedno djeluju pozitivno na naše zdravlje. Pojednostavljeno govoreći, kupus zadržava cijenjene karakteristike kupusnjača (cvjetače, prokulica, kelja i dr.), a osim toga kiseljenjem dodatno dobiva na vrijednosti. U konačnici je kiseli kupus izvor karotenoida, folata, vitamina C, mangana, prehrambenih vlakana i dr. Nadalje, tu su i glukozinolati koji potiču antioksidativnu aktivnost enzimskih sustava u organizmu, flavonoidi koji štite krvne žile od oksidativnih oštećenja te izotiocijanati koji smanjuju rizik od pojave nekih vrsta raka.

I naravno, kiseli kupus sadrži bakterije mliječno-kiselog vrenja bez kojih bi u crijevima prevladale patogene bakterije i gljivice te izazvale različite bolesti. Osim toga, dobre probiotičke bakterije pomažu liječenje proljeva, zatvor stolice, olakšavaju tegobe kod iritabilnog crijeva, infekcija mokraćnog sustava, a smanjuju rizik za pojavu kandidijaze, a neki vjeruju da čak smanjuju rizik od pojave raka.  

Kiseli kupus djeluje protuupalno, snižava koncentraciju kolesterola u krvi, pomaže probavu, jača imunitet i dr.

Jedan od razloga blagotvornog utjecaja kiselog kupusa na zdravlje leži u činjenici da su njegovi nutrijenti lakše dostupni nego u svježem kupusu. Neki vjeruju da je iskoristivost vitamina C iz kiselog kupusa čak 20 puta veća nego iz sirovog.

Ispiranje kupusa

Želimo li da naša svakodnevna prehrana bude kvalitetna povrće neizostavno mora biti njezin sastavni dio. Treba se konzumirati i za ručak i za večeru. Ipak, nije svejedno kako ga pripremamo. Primjer za to je upravo kiseli kupus. Obiluje vitaminom C no valja imati na umu kako je to nutrijent topljiv u vodi te se povećano gubi dugotrajnim ispiranjem kiselog kupusa. Stoga prije pripreme jela, kupus isperite tek toliko da se ukloni višak soli.

S obzirom na to da je vitamin C osjetljiv na visoku temperaturu kiseli je kupus najbolje jesti na salatu. Priprema je jednostavna. Kupus malo isperite te mu dodajte usitnjeni peršin, češnjak i maslinovo ulje. Ukusna je i salata od kiselog kupusa začinjena češnjakom, paprom, slatkom paprikom i maslinovim uljem.

Mogućnosti je bezbroj. Uistinu je šteta ne iskoristiti ove zime blagodati kiselog kupusa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button