Koža, kosa i nokti - 10. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Savjeti za male šminkerice: što izbjegavati i kako pripremiti prirodni parfem

Već u vrtićkoj dobi djevojčice žele oponašati svoje majke u svemu, pa tako i u šminkanju. Iako na tržištu postoji velik izbor dječje dekorativne kozmetike, roditeljima se pri kupnji savjetuje oprez

šminkanje

Djevojčice od malih nogu žele biti lijepe i ženstvene poput svojih mama. Njihova želja za odrastanjem počinje simpatičnim cupkanjem u majčinim štiklama i ukrašavanjem nakitom, da bi se već za koju godinu poželjele šminkati i mirisati.

Neki roditelji to jednostavno ne dopuštaju, a drugi nemaju ništa protiv da se njihove klinceze igraju šminkom. Kakvo god bilo vaše mišljenje o tome, jedna stvar je posve jasna – danas, uza sva istraživanja, znamo da nije bezopasno dati djevojčici ili tinejdžerici paletu šljokica i jarkih boja. Naime, u dječjim setovima za šminkanje koji sadrže gotovo sve što bi i odrasla žena mogla poželjeti, skrivaju se jednake kemijske supstancije kao i u pravoj dekorativnoj kozmetici.

Čitajte sitna slova

Istraživanje koje je provela američka kompanija The Environmental Working Group otkrilo je da svi proizvodi koje koriste djevojke u dobi između 14 i 19 godina sadrže štetne tvari poput ftalata, triklosana, parabena i umjetnog mošusa. Ove su tvari u brojnim istraživanjima povezane s nastankom hormonalnih poremećaja, povećanim rizikom razvoja raka, plućnih tegoba i kožnih alergijskih reakcija.

Opasnost obolijevanja postaje veća što su djevojke mlađe jer je njihova koža osjetljivija. Prema anketi provedenoj na engleskom drogerijskom web shopu Escentual.com, današnje se djevojčice počinju šminkati već sa 11 godina, što ih čini prosječno tri godine mlađim konzumentima šminke od generacije testirane prije deset godina.

Igranje šminkom počinje već oko 6. godine. Stoga, ako vaša princeza moli šarenu kutiju dječje šminke ili je vaša mlada tinejdžerica spremna da se šminka češće nego samo za subotnji izlazak, pokušajte poduzeti sve mjere predostrožnosti kako bi njihovo igranje ili uljepšavanje bilo što sigurnije za njihovo zdravlje.

Sastojci koje treba izbjegavati

Kako biste izbjegli potencijalno štetne i toksične supstancije, morat ćete pri kupnji pažljivo čitati sitna slova na deklaraciji. Američka kompanija za sigurnu kozmetiku The Environmental Working Group savjetuje da svakako izbjegavamo sljedeće sastojke: DMDH Hydantoin, parabene, methylchloroisothiazolinone, formaldehid, sodium lauryl ili laureth sulfat, ftalate, triklosan, PEG/ceteareth/polyethylene te umjetne mirise i boje. Treba, međutim, napomenuti kako navedeni sastojci nisu poželjni ni u kozmetici za odrasle žene, a posebno za trudnice.

Ako se na deklaraciji nalaze neki od spomenutih sastojaka ili na proizvodu uopće ne postoji popis njegovih sastojaka, najbolje je da ga ne kupujete. Želite li biti posve sigurni da vaše dijete neće biti ugroženo koristeći neki kozmetički proizvod, radije birajte prirodnu ili ekološku dekorativnu kozmetiku.

Testirajte i prirodno

Takva je šminka bazirana na mineralnim bojama, eteričnim uljima i drugim biljnim sastojcima. Ipak, i ovakve proizvode, 100 posto prirodnog podrijetla, prije korištenja testirajte na djetetovoj podlaktici kako biste otklonili mogućnost alergijske reakcije.

No, ako se ne slažete da vaše dijete eksperimentira sa šminkom, a želite izbjeći tvrdoglavu pobunu u kući, imajte u rukavu alternativne prijedloge. Ovisno o njezinoj dobi, darujte svojoj djevojčici lutku za šminkanje, dopustite joj da se šminka za specijalne prigode (npr. za svoj rođendan) ili joj dajte prirodno sjajilo za usne. Budite spremni na kompromise, ali pritom imajte na umu kako su lakovi za nokte, koji su najčešće prvi proizvod za uljepšavanje s kojim se djevojčice susretnu, vjerojatno jedan od najotrovnijih kozmetičkih preparata.

Kako bi se male ljepotice mogle namirisati kad god požele, a vi mogli biti mirni jer će mirisni trag koji će ostavljati za sobom biti samo djelo prirode, uzmite stvar u svoje ruke

Pripremite prirodni parfem za djevojčice

Davno su prošla vremena kad su se parfemi pravili od biljnih i cvjetnih esencija. Danas nisu ništa drugo nego mješavina sintetičkih mirisa i kemikalija. Jednako kao i dekorativna kozmetika, i parfemi često sadrže kemikalije poput formaldehida, toluena, metilen klorida, benzaldehida i ftalata. Prema nekim istraživanjima, konvencionalni parfemi mogu djelovati toksično na kožu, dišni, živčani i reproduktivni sustav.

Stoga,. Prema receptu zagrebačkog aromaterapeuta Saše Radulovića, napravite miris na bazi eteričnih ulja za djevojčicu školskog uzrasta.

Sastojci:

  • 15 kapi eteričnog ulja geranija (Pelargonium graveolens)
  • 5 kapi eteričnog ulja sandala (Santalum album)
  • 3 kapi eteričnog ulja ylang-ylang (Cananga odorata)
  • 1 mahuna (štapić) vanilije
  • 20 ml biljnog ulja jojobe

Pomiješajte sve sastojke i dodajte prerezanu mahunu vanilije. Miris je potrebno čuvati u staklenoj bočici na tamnome mjestu i potrošiti ga u roku od tri godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button