Koža, kosa i nokti - 12. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Povratak sijede kose: naučite je pravilno njegovati

Odlučili ste prigrliti svoju sijedu kosu? Prirodni izgled prigrlile su mnoge slavne glumice, a sijeda kosa doista može izgledati raskošno, no ona traži posebnu njegu

sijeda kosa

Sarah Jessica Parker s bisernom bojom korijena na viralnoj snimci ponovnog okupljanja za snimanje serije „Seks i grad“, supermodel Kristen McMenamy, glumica Andie MacDowell … Svaka od ovih žena dokaz je da je sijeda kosa ne samo prihvatljiva već i popularna.

Lijepa je samo zdrava kosa

Čini se da je u vremenu u kojem su karantene postale svakodnevica, pokret sijede kose zahvatio sve više žena. Prisiljene odustati od redovitih posjeta salonima zbog pandemijskih ograničenja, mnoge su žene odlučile prigrliti svoj sijedi izrast umjesto da od njega bježe. Ako se i vi zalažete za ovaj novooslobođeni pristup ljepoti, morate znati da sijeda kosa zahtijeva drugačiju njegu od one koju ste do sada prakticirali na, vjerojatno, obojenoj kosi.

Kako „bezbolno“ prijeći s obojene na prirodnu boju kose

Želite li prestati bojiti kosu, najbolji pristup ovisi o vašoj prirodnoj boji kose. Na primjer, ako ste plavuša, umjesto bojenja cijele kose, strateški napravite nekoliko tankih plavih pramenova uz lice i/li razdjeljak, tako da se vaši prirodni bijeli odsjaji počnu stapati s plavom bojom.

Ako ste brineta, korijen obojite polu-trajnom bojom koja se tek za jednu do dvije nijanse razlikuje od vaše prirodne boje. Polu-trajna boja ne pokriva 100 posto sijede, ali zadržava prirodni izgled i suptilno zamagljuje liniju između prirodne i obojene kose.

Dok obojena kosa ne izraste dovoljno tako da izrast izgleda ljepše i urednije, možete koristiti i sprej za izrast u odgovarajućoj boji. Tražite još jednostavnije rješenje? Ošišajte kosu na kratko i pustite je da izraste.

Sijeda kosa ima drugačiju teksturu

Sijeda kosa može djelovati grublje jer lojne žlijezde na tjemenu proizvode manje sebuma, što može rezultirati sušom i grubljom kosom na dodir. Moguće je da na finoj kosi sijede budu oštre, a na prirodno oštroj i neukrotivoj kosi fine, dok ponekad može biti kombinacija to dvoje.

Osim pigmenta, s godinama kosa gubi gustoću i sjaj te postaje krhkija i osjetljivija na sunčeve zrake. Zbog toga sijeda kosa ima veću šansu da će oksidirati, odnosno poprimiti žućkasti ton. Kako bi izgledala lijepo i uredno, potrebno je prvenstveno promijeniti proizvode za pranje i njegu kose te početi koristiti neke nove koji će joj vratiti blistavost.

Koje proizvode koristiti za njegu sijede kose?

S obzirom na to da je sijeda kosa obično suša, potrebno joj je vratiti vlagu. To možete učiniti na više načina: koristeći hidratantni šampon, regenerator i masku za dubinsku njegu te njegujuće proizvode za oblikovanje. Prilikom odabira novih proizvoda za njegu, izbjegavajte dimetikon, vrstu silikona koji može oštetiti i otežati kosu.

Jedan sjajan i jednostavan način održavanja sijede kose je takozvani ljubičasti šampon jer pomaže poništiti žute tonove zadržavajući vaše sijede vlasi na „hladnoj“ strani. Još jedan odličan proizvod je i pigmentirani tonizirajući sprej koji neutralizira žute tonove te povećava svjetlinu bijele, plave ili izbijeljene kose.

kosa ne sijedi zbog stresa već zbog genetike

Zašto kosa sijedi? Nije kriv stres već genetika, ali ima i jedna gora stvar

Kineski filozof Lao Tzu jednom je rekao da su život i smrt jedna nit, ista linija koja se promatra...

SAZNAJTE VIŠE

Pripazite na vrućinu

Korištenje sušila za kosu i stilizirajućih alata pomoći će vam da napravite različite frizure, ali budite oprezne da srebrne pramenove ne tretirate s previše topline jer ona može požutjeti ili obojiti kosu.

Tanka i fina kosa osjetljivija je na visoke temperature, dok ona grublja može podnijeti malo više topline. Ipak, da biste izbjegli „prženje“ kose, smanjite temperaturu na vašim stilizirajućim uređajima. A prije njihovog korištenja, na kosu obavezno nanesite preparat za oblikovanje koji štiti od topline.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button