Koža, kosa i nokti - 22. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Šarena, plava, ljubičasta, ružičasta kosa… Zašto ne?

Proteklih mjeseci događala se prava revolucija u bojenju kose pa su u trendu bile razne nijanse i tehnike bojenja. Rješenja postoje čak i za one kojima posao ne dopušta ekstravaganciju

Obojana kosa

Tirkiznoplava u veljači, ružičasta u ožujku, narančasta u svibnju… Neuobičajene, briljantno blistave ili pastelne boje kose protekle su godine dominirale na umjetničkoj sceni, društvenim mrežama, ali i na ulicama.

Žene su se odlučile zabaviti i zamijeniti već viđene crne, smeđe ili plave nijanse, onima u duginim bojama – od suptilnih do živopisnih nijansi.

Pastelno ružičaste nijanse na vrhovima, ljubičasti balayage s blagim dodirom plave, nekoliko nijansi zelene i plave na tamnoj podlozi… Mogućnosti ima ovisno o vašoj mašti ili pak smjelosti. Prošle je godine u trendu bilo nekoliko različitih boja i tehnika bojenja. Prvo su mjesto zauzele ženstvene, pastelne nijanse, poput bejbi roza, suptilno ružičastozlatne ili nježne ljubičaste. Prema riječima ljubiteljica šarene kose, pastelne je nijanse lakše održavati jer postupno izblijede u lijepe bež tonove.

Društvene su mreže vrvjele i neonskim bojama – žutom, zelenom, plavom, narančastom… Tim se buntovnim i eklektičnim odabirom može obojiti cijela kosa ako ste dovoljno hrabri, a ako niste sigurni jeste li spremni na takav korak, koloristi sugeriraju bojenje samo donjih slojeva kose. Tako bez problema možete odlaziti u školu ili na posao, a kada poželite otkriti svoju tajnu, dovoljno je da gornji sloj kose svežete u punđu.

Žudite li za veselom bojom kose, odaberite onu koja najviše laska vašem tenu. No imajte na umu da će rezultat uvelike ovisiti o vašoj postojećoj boji

Pramenove različitih boja trendseterice su nosile jednako odvažno. Beauty blogerice i žene željne eksperimentiranja uživale su spajajući ružičaste i žute pramenove, plave i zelene ili baš sve dugine nijanse na svojoj kosi tvrdeći da vrijede svakog uloženog sata sjedenja u frizerskom salonu.

Koloristi se slažu da živopisne boje mogu lijepo pristajati svima, no trik je u dobro odabranoj boji, kao i u tehnici bojenja, odnosno boji li se cijela kosa ili samo neki njezini dijelovi.

Treba znati sve finese

Žudite li za veselom bojom kose, odaberite onu koja najviše laska vašem tenu, no imajte na umu da će rezultat uvelike ovisiti o postojećoj boji. S obzirom na to da je uglavnom riječ o preljevima i polutrajnim bojama koje ne prodiru u vlasi nego ih samo obavijaju, imate li tamnu kosu, odabrana boja možda neće biti uočljiva ili jarka kao što želite. Takvu je kosu prvo potrebno izbijeliti kemijskim putem, ponekad i nekoliko puta uzastopno, a takav je pothvat najbolje prepustiti profesionalcima.

>> Saznajte više: Ako niste skloni eksperimentiranju sa šarenim bojama za kosu saznajte uz koju boju ćete zablistati. Klikom na link otkrijte tajne odabira savršene nijanse za vašu kosu. <<

Ako, pak, imate sijedu kosu, neki je preljevi uopće neće prekriti, a korištenje boja koje pokrivaju sijede može rezultirati i vrlo kričavim nijansama. No ako ste plavuša, čestitamo – možete se bojiti u bilo koju boju uz najmanje izlaganje kemijskim procesima. Međutim, i u ovom slučaju, ako boju nanosite sami, ne zaboravite na takozvani kotač boja: ako su vaši podtonovi topli (npr. žuti ili crveni), velika je šansa da će jarko crvena ispasti narančasta, plava će pozelenjeti, a ljubičasta postati jarko ružičasta ili čak narančasta. Kako biste se riješili žute nijanse, tonirajte kosu. Pripazite pri odabiru boje i ako imate hladni podton kose jer biste se također mogli razočarati.

Da bi šarena kosa što dulje izgledala svježe i zdravo, pod uvjetom da ste zadovoljni rezultatom, nakon bojenja ju je nužno održavati

Jedan od najvećih problema s kojim se susreću i profesionalni koloristi jest da klijenti nisu uvijek potpuno zadovoljni rezultatima. Naime, preljevi i polutrajne boje za kosu neobičnih nijansi progresivno blijede nakon pet do 15 pranja, ovisno o prirodi kose i odabranoj nijansi. Osim toga, često je vrlo zahtjevno željenu nijansu pogoditi iz prve. U tim slučajevima pomaže prethodno kemijsko posvjetljivanje koje, kao što je poznato, stanjuje, oštećuje i isušuje kosu.

Savjeti za dugotrajnost

Da bi šarena kosa što dulje izgledala svježe i zdravo, pod uvjetom da ste zadovoljni rezultatom, nakon bojenja ju je nužno održavati. Kako bi zadržala intenzitet ili sjaj, prvo ju je potrebno dobro nahraniti. Izmučenu i krhku kosu za obnovu i hidrataciju počastite višesatnom ili cjelonoćnom bogatom maskom, bilo onom kupljenom ili samostalno izrađenom, primjerice od majoneze ili arganova ulja. Osim toga, nabavite šampon bez sulfata jer taj sastojak isušuje kosu, a regenerator za obojenu kosu koristite nakon svakog pranja.

Izbjegavajte pranje kose u vrućoj vodi, radije neka bude mlaka. S obzirom na to da se takve boje svakim pranjem ispiru, kosu perite rjeđe, a koristite šampon za suho pranje koji će joj dati svježinu i lepršavost. I za kraj, imate li dugu kosu ili ste izbjeljivali vlasi, redovito ih njegujte kremom ili serumom za kosu koji se ne ispire. Jer, bez obzira na boju, samo je zdrava i njegovana kosa lijepa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button