Koža, kosa i nokti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Lijepa je samo zdrava kosa

Neovisno o tomu je li ravna, kovrčava, duga, kratka, crvena, plava ili smeđa – lijepa je uvijek samo zdrava kosa

Mislite o zdravlju kose

Kosa je ukras svake glave, no bez obzira na to pratite li najnovije svjetske trendove vezane uz frizuru, dužinu i boju kose ili pak svoju frizuru niste mijenjali godinama – vjerujemo da ćete se složiti kako je, kada je riječ o kosi, ipak najvažnije njeno zdravlje.

Sve ono što unesemo u svoj organizam – zdrava i uravnotežena prehrana, ali i prehrana osiromašena nutrijentima – odražava se na svaku stanicu našeg tijela pa tako i na kosu kojoj je za njen mjesečni rast od 1 – 1,5 cm potrebno mnoštvo hranjivih tvari, mikro i makronutrijenata. Pa iako se kao najlakše rješenje može činiti uzimanje vitamina i minerala u obliku dodataka prehrani, ipak je potrebno, ako želite snažnu, čvrstu i prekrasnu kosu, promijeniti i prilagoditi svoju prehranu koja bi svakako trebala sadržavati dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Hrana koju kosa voli

 • Nekoliko je namirnica koje mogu utjecati na kvalitetu kose, a među njima se, zbog obilja omega-3 masnih kiselina, u svom sastavu ističe losos. Omega -3 masne kiseline, osim što su poznate po svom protuupalnom i blagotvornom djelovanju na krvožilni sustav, pospješuju zdravlje tjemena i daju kosi sjaj. Stoga, ako ne jedete ribu – sjetite se uzeti ih u obliku dodatka prehrani.
 • Tamnozeleno povrće poput špinata, blitve i kelja bogat je izvor željeza i kalcija, a grahorice sadrže proteine, željezo, cink i biotin.
 • Biotin ili vitamin H pomaže u održavanju zdrave kože, a ublažava ekceme i dermatitise. Koristi se za liječenje problema s vlasištem i kosom, primjerice protiv opadanja kose.
 • Za zdravlje kose korisno je i konzumiranje orašastih plodova, peradi i jaja, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda. A ne zaboravite ni mrkvu – mrkva je odličan izvor vitamina A koji pospješuje vid, ali i zdravlje vlasišta.
Za zdravlje kose korisno je i konzumiranje orašastih plodova, peradi i jaja, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda

Vitamini i minerali

Svakodnevno uzimanje vitamina i minerala koji pospješuju zdravlje kose također se preporučuje ako primijetite da je kosa izgubila sjaj, prorijedila se ili je vlas izgubila čvrstoću.

 • Željezo – Kao jedan od najvažnijih minerala, stručnjaci spominju željezo koje je važno za zdravlje kose jer prenosi kisik do svih stanica, pa tako i stanica kose. Stoga je preporuka dermatologa da provjerite željezo u krvi te da se, ako se ustanovi manjak, konzultirate s liječnikom o uzimanju preparata sa željezom. Željezo nikada ne uzimajte na svoju ruku!
 • Vitamin D – također je važan čimbenik u svim ciklusima rasta kose te se treba pobrinuti da ga uzimamo dovoljno (ili da se dovoljno izlažemo suncu). Studija objavljena 2012. u Stem Cells Translational Medicine pokazuje kako D vitamin sudjeluje u stvaranju novih folikula kose.
 • Vitamini B-kompleksa – važni su u regulaciji metabolizma i održavanju zdravlja centralnog živčanog sustava, ali i za zdravlje kose i kože. U tu svrhu treba uzimati vitamin B 12, biotin i niacin.
 • Cink – I za kraj, sjetite se još jednog minerala važnog za rast i zdravlje kose – cinka. Cink će potaknuti rast kose, ali i spriječiti njeno ispadanje.
Kao jedan od najvažnijih minerala, stručnjaci spominju željezo koje je važno za zdravlje kose jer prenosi kisik do svih stanica, pa tako i stanica kose

Hladno prešana ulja za kosu

Kada se pobrinete za zdravlje kose „iznutra”, možete se posvetiti i njenoj njezi „izvana”, a to ćete najbolje učiniti pomoću prirodnih sastojaka, odnosno, prirodnih hladno prešanih ulja koja će kosu nahraniti i dati joj blistav sjaj.

 • Ulje argana, podrijetlom iz Maroka, nazivaju i tekućim zlatom, a osobito je cijenjeno u njezi kose, jednako kao i ulje makadamije.
 • Makadamija, bogata palmitoleinskom kiselinom, vitaminima A i E, jedno je od omiljenih ulja u aromaterapiji, a zbog svojih svojstava dubinske njege, često se koristi i u preparatima za njegu kose.
 • Hladnim tiještenjem ploda avokada nastaje ulje bogato nutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Avokadovo ulje djeluje povoljno na vraćanje hidrolipidne barijere kože te revitalizira suho vlasište.
 • A kad je o njezi kose riječ, nipošto ne smijemo zaboraviti kokosovo ulje koje se dobije hladnim prešanjem pulpe kokosova oraha, a bogato je laurinskom kiselinom, vitaminima A i E.

Napravite serum za njegu kose

Svoj serum za njegu kose jednostavno ćete napraviti ako pomiješate 10 ml biljnog ulja avokada,10 ml biljnog ulja argana i 10 ml biljnog ulja makadamije. Nanesite ovaj serum na suhu kosu, ostavite da djeluje barem sat vremena ili preko noći te operite kosu blagim šamponom i nastavite uobičajenu njegu. Savjetujemo upotrebu ove maske jednom tjedno jer će uz nju kosa postati „življa”, bujnija, sjajnija i mekša na dodir.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button