ADIVA Plus sadržaj - 16. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Može li hladnoća uzrokovati pucanje kapilara?

Dok nekim osobama hladnoća uzrokuje zdravstvene tegobe te povećava rizike od bolesti, druge bi moglo brinuti crvenilo lica te se postavlja pitanje hoće li ostati trajni tragovi poput popucalih kapilara?

uklanjanje kapilara na licu-hladnoća i pucanje kapilara

Zimi, kao i u ljetnim mjesecima, teme posvećene zdravlju kože dolaze do izražaja. Kao što vrućine utječu na kožu, tako i hladan zrak ostavlja tragove. Naime, kad temperature padnu, zrak će sadržavati manje vlage nego što je vaša koža navikla. Niža vlažnost zraka tako može uzrokovati suhoću kože s posljedicama kao što su svrbež, pucanje i crvenilo. Također, može jednostavno pogoršati postojeće probleme s kožom, poput akni ili ekcema.

Tretman radiofrekvencijom za uklanjanje madeža, bradavica i kapilara

Hladnoća također utječe na krvne žile, uzrokujući suženje vena i arterija, zbog čega pacijenti sa srčano-žilnim bolestima trebaju biti na oprezu te pratiti savjete kardiologa. No možda vas brine crvenilo lica i bojite se da će zima uzrokovati pucanje kapilara, tih najsitnijih krvnih žila našeg tijela?

Što su kapilare

Kapilare su nježne krvne žile koje dovode krv, nutrijente i kisik do stanica čitavog tijela. One podržavaju rad organa i sustava organizma na različite načine. One su najsitnije krvne žile koje povezuju arterije i vene. Arterije dovode kisikom obogaćenu krv do srca, a vene odvode krv s niskom razinom kisika i štetnih tvari.

Kapilare podržavaju rad raznih organa kao što je i koštana srž, omogućujući svježoj krvi da kola krvožilnim sustavom. Nadalje, omogućuju mozgu da stvara krvno-žilnu barijeru koja dozvoljava ulazak nutritivnih tvari i kisika, a ne dozvoljava ulazak štetnih tvari. Utječu na endokrini sustav (dovodeći određene hormone ciljnom organu te ostalim organima), limfatički sustav, bubrege, jetru i pluća.

Građa im je izuzetno delikatna, svega 8 do 10 mikrona promjera; za usporedbu, to je poput debljine papira za cigarete.

Stanja koja mogu oštetiti kapilare

Ne brinite, kapilare ipak ne može oštetiti hladnoća, već nagao i jak porast tlaka u organizmu koji se događa pri kihanju, kašljanju ili povraćanju. To se događa radi njihove nježne građe, no moraju biti uključeni dodatni čimbenici koji tome pridonose.

Drugim riječima, to znači da morate imati barem jedan ili više pozitivnih faktora da bi došlo do oštećenja, odnosno da bi vam postale vidljive na koži. Ti čimbenici su zdravstvena stanja, vaskulitis, spider nevus, rodin ugriz, makularna degeneracija i mikrocefalija.

Kako spriječiti pojavu kapilara na licu?

Ako vodite zdrav život koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, umjerenu, zdravu i redovitu prehranu, ne pušite i ne pijete žestoka pića, niste kandidat za njihovu pojavu. No svakako bi trebalo izbjegavati stres.

Ako pak imate neregulirani šećer u krvi, visok krvni tlak ili povišene masnoće u krvi, obavezno otiđite liječniku. Naravno, to je najvažnije zbog vašeg općeg zdravlja, no također se liječenjem ovih stanja smanjuje rizik i za pojavu kapilara.

Kreme nisu učinkovite u uklanjanju kapilara. Sasvim razumljiv razlog jest da kapilare nisu u sloju kože do kojeg dopire krema ili bilo koji medicinski preparat. Ako se sjećate spomenutih dimenzija kapilara od nekoliko mikrona, jednako takvih je gornji sloj kože, no ispod njega je drugi, znatno veći sloj, debljine do 0.5 cm. Ispod njega su kapilare, a kroz takav sloj krema ne može djelovati.

Suha ispucana koza ruku

Kako njegovati suhu i ispucanu kožu ruku

Koža ruku u zimskom razdoblju često je puta suha i ispucana pa je potrebna posebna njega ruku kako bi...

SAZNAJTE VIŠE

Uklanjanje kapilara

Kapilare možete trajno ukloniti samo radiofrekvencijom. Učinkovit je i laser, no nešto je slabijeg učinka od radiofrekvencije.

Radiofrekvencija, u provjerenim uvjetima, može tankom iglicom doprijeti do kapilare i trajno je ukloniti. Moguće je da morate ponoviti tretman još koji put, no rezultati su sjajni. Metoda je bezbolna, a zahvat je i relativno brz.

Nije potrebna posebna priprema, a nakon zahvata nema oporavka. Moguće je privremeno crvenilo kože koje će spontano nestati. No hladan zrak svakako vas ne mora brinuti, barem ako je o kapilarama riječ.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button