Koža, kosa i nokti - 14. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Tretman radiofrekvencijom za uklanjanje madeža, bradavica i kapilara

Radiofrekvencija je precizna, sigurna i bezbolna metoda za uklanjanje raznih nepravilnosti na koži, a posebno na područjima izloženim pogledima kao što su glava i vrat

radiofrekvencija uklanjanje madeza

Radiofrekvencija je metoda u estetskoj kirurgiji, odnosno riječ je o naprednoj tehnologiji uklanjanja promjena na koži poput madeža, bradavica te drugih kožnih promjena. Pritom pruža preciznost, svestranost i sigurnost te je riječ o neinvazivnom zahvatu.

Prebrojili ste svaku striju koju imate? A kada ste prekontrolirali madeže?

Radiofrekvencija koristi niske frekvencije radiovalova 4.0 MHz koje, kirurški bez premca, minimaliziraju rasipanje topline te time štite okolno tkivo. To znači da će nakon tretmana okolno tkivo i njegove stanice ostati netaknute što je izuzetno važno u području lica i vrata jer su na tom području estetski standardi najviši.

Radiofrekventno uklanjanje madeža

Svaka izraslina u području kože ili diskoloracija i kapilarna promjena predstavlja nešto što narušava izgled, privlači poglede, a može biti i potencijalno opasna. Glava i vrat su područja našeg tijela najizloženija suncu, odnosno UV zračenju te time i sklona promjenama unutar stanica. Preporučuje se na godišnjoj razini učiniti pregled tih područja. Pritom se o madežima posebno često govori u toplom dijelu godine te se preporučuju pregledi s ciljem prevencije melanoma.

Madeži su česta pojava na koži, osobito kod osoba svijetle puti. Oni mogu biti dio našeg genetskog naslijeđa ili su rezultat izlaganja suncu. Većina ovih pigmentacija kože bit će bezopasna, no čak i tada mogu biti estetski neprivlačne, ovisno o tome gdje se nalaze. Radiofrekventno uklanjanje madeža odnosi se na uklanjanje kožnih izraslina i diskoloracija isključivo zbog estetskih razloga. Za madeže koji izgledaju sumnjivije, mogla bi biti potrebna biopsija.

Prednosti tretmana radiofrekvencijom

Potrebno je znati da je tretman radiofrekvencijom brz, precizan, siguran i bezbolan. Primjerice, za uklanjanje madeža je potrebno manje od pet minuta. Liječnik uobičajeno ubrizgava malu količinu lokalnog anestetika u kožu oko madeža, a kad počne djelovati obavlja se zahvat. Kod vrlo malih kožnih promjena kao što su angiomi, lokalni anestetik možda neće biti niti potreban jer je postupak vrlo brz.

Tretman radiofrekvencijom ne uključuje klasično rezanje i šivanje, pa nema ni vađenja konaca, a ožiljci su nevidljivi, u smislu pjege ili blage diskoloracije kože. Daljnja prednost je mnogobrojnost zahvata u istom tretmanu. Drugim riječima, moguće je odstraniti više promjena odjednom s jednako laganim oporavkom.

Kada je riječ o sigurnosti, ne postoje rizici koji su povezani sa zahvatom, a kontraindiciran je samo kod pacijenata koji imaju srčani elektrostimulator (pacemaker). Naime, srčani elektrostimulatori također koriste radio valove, pa bi moglo doći do ometanja njihova rada.

Provjereni uređaji za radiofrekvenciju

Osnovno pravilo estetike je minimalna invazivnost kako bismo zadržali prirodan i lijep izgled. Za radiofrekvenciju se koriste Ellman uređaji koji na tržištu postoje već 50-ak godina.

Ellman radiofrekvencija stvara jednu trećinu termalnog oštećenja okolnog tkiva u usporedbi s uobičajenom elektrokirurgijom i većinom lasera.

Smeđe mrlje različitih nijansi nastaju nakon utjecaja ultraljubičastih zraka

U potrazi za načinom rješavanja raznih vrsta mrlji na koži

Poremećaji pigmentacije, bilo da je riječ o prevelikoj ili o premaloj količini pigmenta, promjene su koje se mogu javiti...

SAZNAJTE VIŠE

Kako radi?

  • Visoke frekvencije radiofrekvencije (RF) imaju jaku sklonost upijanju vode.
  • Ciljano tkivo ili stanica upija energiju jer sadrži visoku koncentraciju vode.
  • Međustanični tlak se povećava širenjem molekula vode.
  • Isparavanje rezultira pretvaranjem stanice u paru. Proces ispušta paru koja potpomaže koagulaciju.
  • Međustanično djelovanje omogućuje preciznu disekciju/rezanje s očuvanjem tkiva.

Ovakva tehnologija, uz iskusnog kirurga glave i vrata, jamči odlične rezultate na obostrano zadovoljstvo, pacijenta i liječnika.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button