ADIVA Plus sadržaj - 17. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Kašalj: što nam može pomoći kod iskašljavanja ili ublažavanja kašlja

Kašalj je jedna od čestih tegoba zbog kojih se traži pomoć ljekarnika. On nije bolest, već simptom koji se teško podnosi, a sami si možemo pomoći na više načina

kasalj tegoba simptom iskasljavanje samopomoc inhalacija oblozi balzam etericna ulja

Kašalj značajno smanjuje kvalitetu života osobe i ometa san. Štoviše, uporni kašalj može uzrokovati i glavobolju, vrtoglavicu, pojačano znojenje te druge tegobe. Kašalj nije bolest već simptom stanja ili bolesti čiji se uzročnik mora utvrditi, a u skladu s tim i preporučiti odgovarajuća terapija. Kašalj može biti simptom ozbiljnih stanja kod kojih je potrebno odmah potražiti liječničku pomoć ili može biti nuspojava nekih lijekova.

Prva pomoć iz prirode za suhi i produktivni kašalj

Kašalj održava funkciju pluća uklanjanjem aspirata, inhaliranih čestica, akumuliranih sekreta ili iritanta koji su ili udahnuti ili su nastali na mjestu upale mukoze (sluznice). To je eksplozivna, iznenadna, refleksna radnja, iako se čovjek može i svjesno nakašljati. Manifestira se naglim, glasnim izbacivanjem zraka iz pluća tijekom izdisaja kojim se želi odstraniti tvari i nakupljeni sadržaj iz dišnih putova. U normalnim okolnostima, kašalj ima važnu zaštitnu fiziološku ulogu održavanja dišnih puteva i pluća prohodnima.

Ponovimo: podjela kašlja

Najčešća podjela kašlja prema kojoj sami pacijenti opisuju svoje stanje je produktivan ili suhi kašalj, ovisno o prisutnosti sluzi.

  • Suhi kašalj uobičajeno ne prati stvaranje sluzi, pa osoba ne iskašljava sluz (kolokvijalno “šlajm”). Kašalj je vrlo neugodan, iritantan. Suhi kašalj može s vremenom postati produktivan Vrlo često infekcije dišnih putova, pogotovo virusne, poput prehlade ili gripe, počinju suhim kašljem koji nakon nekoliko dana može postati produktivan budući da sluznica dišnih putova proizvodi sve više sluzi.
  • Produktivni kašalj prati prekomjerno stvaranje guste sluzi koju je često teško iskašljati.

Vrlo je važno da u razgovoru s ljekarnikom opišete kakav imate kašalj kako biste dobili odgovarajući savjet. Najčešće se za smirivanje kašlja koriste sirupi, no osim njih, postoji još čitav niz proizvoda koji olakšavaju iskašljavanje ili ublažavaju kašalj u obliku čajeva, balzama, masti, pastila, bombona, lizalica.

Oblozi i balzami s eteričnim uljima

Kod kuće možete napraviti obloge s eteričnim uljima koji će olakšati disanje i smanjiti kašalj. Praktična zamjena oblozima su balzami za prsa i leđa koji sadržavaju organska eterična ulja npr. bijelog bora, prave lavande, eukaliptusa i drugih te na prirodan način pomažu u olakšavanju disanja.

Postoji desetak eteričnih ulja koja imaju blagotvorno djelovanje kod respiratornih smetnji, ali potrebno je biti oprezan u slučaju njihove primjene kod djece. Primjerice, eterična ulja eukaliptusa i metvice pokazuju izvanredna svojstva kod začepljenog nosa i kašlja, ali se nikako ne preporučuju kod djece mlađe od četiri godine. Eterična ulja koja sadrže kamfor, mentol ili pak eukaliptol (1,8-cineol) ne preporučuju se primjenjivati kod djece jer mogu izazvati neželjene komplikacije. Eterično ulje bijelog bora (Pinus sylvestris) smatra se sigurnim uljem za primjenu kod djece. Tradicionalno se koristi kod dišnih tegoba jer pročišćuje dišne puteve i uspostavlja ravnotežu.

U narodnoj medicini popularni su oblozi od meda, prokuhanog luka itd.

Mirisne inhalacije

Osim eteričnih ulja koja u podlozi možemo stavljati izravno na prsa, leđa ili ispod nosa, za smirenje kašlja možemo koristiti ulja u difuzerima. Tako osvježavamo prostor i olakšavamo disanje.

Inhalacije eteričnim uljima mogu pomoći pri ublažavanju simptoma, osobito noću kad oni remete san i onemogućavaju kvalitetan odmor koji je u takvim stanjima neizmjerno potreban. Inhalacija ili udisanje vodene pare može olakšati iskašljavanje pri čemu moramo paziti da voda nije previše vruća kako ne bi došlo do oštećenja sluznice.

kašalj, dišni sustav, dišni putovi, simptomi, uzrok kašlja

Kašalj: Naučite sve o ovom korisnom, ali napornom simptomu

Kašalj ima svoju ulogu u organizmu jer čisti dišne putove, a pri njegovu ublažavanju potrebno je strpljenje

SAZNAJTE VIŠE

Kod kašlja je važna hidratacija jer unos odgovarajućih količina vode ili toplog čaja pomažu kod kašlja. Preporučuje je da se kod samoliječenja kašlja unosi veća količina tekućine.

Za koji god se oblik pripravka odlučite u samoliječenju kašlja, važno je posavjetovati se sa svojim ljekarnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button