Dišni sustav - 15. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm.

Kojim se sirupima i lijekovima tretira suhi kašalj?

Suhi kašalj, simptom koji često prati respiratorne infekcije, može biti vrlo neugodan te jako iscrpiti bolesnike. Za samopomoć i liječenje najčešće se koriste prirodni sirupi, a prema potrebi i lijekovi

suhi kasalj samopomoc lijecenje sirupi lijekovi

Kašalj je simptom koji se najčešće pojavljuje u respiratornim infekcijama, kod prehlade i gripe, ali može biti i simptom težih bolesti, kada treba potražiti liječničku pomoć te istražiti uzrok. Osnovna podjela kašlja, pa shodno tome i liječenja, je na produktivni i neproduktivni, odnosno suhi kašalj. Kod produktivnog kašlja, kojeg prati stvaranje guste sluzi, cilj je liječenja pomoći da se sekret iskašlja te tako očiste dišni putovi.

Mali, neugledni trputac – tisućljetni čuvar našeg zdravlja

Suhi kašalj nije popraćen stvaranjem sluzi, ne iskašljava se, pa može biti vrlo neugodan, iritantan te dovodi do iscrpljivanja bolesnika. Za obje vrste kašlja postoje preparati koji se mogu koristiti u samoliječenju, a kako je liječenje različito, važno je prepoznati simptome i vrstu kašlja. Pacijentima s dijagnosticiranim bolestima povezanih s kašljem ne treba preporučiti samoliječenje, nego ga uputiti liječniku.

Liječenje suhog kašlja

Lijekovi koji se koriste kod suhog kašlja nazivaju se antitusici. Oni  smiruju kašalj smanjujući ili blokirajući refleks kašlja, ne djelujući na sam uzrok kašlja. 

U ublažavanju suhog kašlja tradicionalno se koriste  prirodni antitusici, odnosno biljni sirupi. Najčešće od trputca, islandskog lišaja, bijelog sljeza, bršljana…. Neki biljni sirupi djeluju i za umirenje suhog podražajnog kašlja i kao pomoć u iskašljavanju. Mogu ih koristiti i djeca,  islandski lišaj  nakon godine dana života,  a trputac nakon četiri godine. Biljni sirupi antitusičnog djelovanja sigurni su za primjenu, ne pokazuju nuspojave, a zbog mogućeg djelovanja na apsorpciju drugih lijekova, preporučuje ih se uzimati s razmakom od dva sata. Zbog nedostatka istraživanja ne preporučuje se uporaba trudnicama i dojiljama.

Prirodni antitusici: biljni sirupi

  • Trputac je najpoznatiji biljni sirup protiv kašlja. Njegova sluz oblažući sluznicu grla i ždrijela stvara zaštitni sloj i tako se mehanički sprječava podražaj na kašalj, poboljšava izlučivanje sluzi i iskašljavanje te smiruje upale sluznice usne šupljine i ždrijela.
  • Islandski lišaj sadrži velike količine biljne sluzi koje štite i vlaže sluznicu usta i ždrijela te time suzbijaju refleks kašlja, a djeluje i na grlobolju i promuklost jer posjeduje i protuupalni svojstvo. 
  • Pripravci na bazi bršljana pomažu kod obje vrste kašlja. Najviše se koriste prilikom suhog, nadražujućeg kašlja koji iscrpljuje organizam, tako što lokalno potiču produkciju sluznih žlijezda bronha, bez djelovanja na centar za kašalj u mozgu i samim tim smiruju kašalj. Kod produktivnog kašlja razrjeđuju nakupljeni sekret i tako olakšavaju iskašljavanje.
  • Kao sirupi protiv kašlja u uporabi su i medni sirupi, obično uz dodatak biljnih ekstrakata ovisno o vrsti kašlja (timijan, sljez, jaglac, trputac…) te drugih mednih proizvoda (propolis, matična mliječ) čime se dodatno pospješuje djelovanje.

Lijekovi za suhi kašalj

Učinkoviti lijekovi protiv suhog nadražajnog kašlja svakako su antitusici, lijekovi koji selektivno inhibiraju centar za kašalj u produljenoj moždini.

Kodein i njegovi derivati (folkodin) su tzv. centralni antitusici s opioidnim djelovanjem te imaju brojne nuspojave (mučnina, pospanost, vrtoglavica, navikavanje) pa se propisuju samo izuzetno i ograničeno vrijeme. 

Dekstrometorfan iz iste skupine, ali bez analgetičkih svojstava, je bezreceptni lijek. Koristi se za  kratkotrajno liječenje suhog, neproduktivnog kašlja kod prehlade ili gripe, a ne preporučuje se kod  dugotrajnog i kroničnog kašlja (npr. bolesnicima s emfizemom ili astmom) kao ni pušačima. 

Najčešće se koriste sintetski neopioidni antitusici koji nemaju neželjenih učinaka karakterističnih za opijate, a sigurnost im je povećana. Predstavnik ove skupine, butamirat, preporučuje se za kratkotrajnu uporabu kod akutnih respiratornih infekcija popraćenih suhim nadražajnim kašljem.

Ostale napomene i mjere samopomoći

Pušači često pate od tzv. pušačkog kašlja uslijed štetnog djelovanja dima i ostalih štetnih tvari iz cigarete. Za takav kašalj se ne preporučuje  uzimanje ni ekspektoransa (za iskašljavanje), niti antitusika, nego prestanak pušenja.

Savjetodavna kampanja

Kad prehlada zavlada: Što trebate znati o najraširenijoj virusnoj infekciji

Zimi se virusne infekcije šire vrlo brzo, posebice među djecom u vrtićima i školama. Učestala pojava prehlade te upale...

SAZNAJTE VIŠE

Osim biljnih sirupa i bezreceptnih lijekova, kod kašlja se preporučuju i mjere koje mogu pomoći, primjerice, povećan unos tekućine (topli čaj s medom i limunom), provjetravanje i vlaženje prostorija, prestanak pušenja… Kašalj može potrajati dulje vrijeme, čak i do nekoliko tjedana, a ako samoliječenjem ne dolazi do poboljšanja, treba potražiti liječničku pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button