Ljekovito bilje - 2. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Blagotvorna pomoć iz prirode za kašalj: Uz timijan se lakše diše

U zimskim mjesecima, kad vladaju gripa i prehlade, kašalj je jedan od najčešćih simptoma. Često nije opasan, no može biti iscrpljujuć pa je pomoć iz prirode itekako dobrodošla

Timijan

Kašalj je jedan od najčešćih razloga posjeta ljekarni, a statistički je to peti najčešći simptom zbog kojeg se posjećuje liječnik. Kašalj je prirodni obrambeni mehanizam organizma koji oslobađa dišne puteve od sluzi i ostalih štetnih tvari.

Prema definiciji, to je eksplozivni izdisajni manevar koji teži odstraniti tvari iz dišnog sustava. Postoji velik broj uzroka kašlja kao što su iritacija zrakom (smog, prašina, gljivice, strana tijela), upale gornjih dišnih puteva (virusna ili bakterijska), primjena nekih lijekova (beta blokatori ili ACE inhibitori) i drugo.

>> Svakako pročitajte: U godini postoje razdoblja u kojima nas češće muče šmrcanje, grlobolja i promuklost – riječ je o simptomima iza kojih može stajati niz uzroka, a koje možemo i sami ublažiti. Kliknite i saznajte kako <<

Vrste kašlja i mogući uzroci

Prema duljini kašlja, razlikujemo akutni koji traje kraće od dva tjedna, a čiji su uzroci obična prehlada, udisanje štetnih tvari, upala pluća i sinusitis te kronični koji traje dulje od dva tjedna, a mogući uzroci su GERB, astma, KOPB, ACE-inhibitori i slično. U praksi kašalj najčešće klasificiramo na produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi) kašalj.

Za liječenje neproduktivnog kašlja koristimo preparate koji ublažavaju refleks kašlja te lijekove perifernog ili središnjeg djelovanja. Za liječenje produktivnog kašlja koristimo pak preparate koji olakšavaju iskašljavanje, takozvane ekspektoranse (mukolitike i sekretolitike).

Ljekovit od glave do pete

Na našem su tržištu od biljnih lijekova za liječenje kašlja registrirani preparati bršljana, timijana, islandskog lišaja te pelargonije. Ovom prilikom osvrnut ćemo se na timijan.

Thymus vulgaris L., poznat kao timijan, pripada porodici Lamiaceae, a riječ je o višegodišnjem malom grmu koji naraste do 40 cm visine. Za liječenje se koriste list, stabljika, eterično ulje i timijanov tekući ekstrakt.

Biljni lijek na osnovi timijana utječe na respiratorni sustav pa se koristi za liječenje akutnog bronhitisa popraćenog kašljem te kod prehlade s obilnom sekrecijom sluzi, također praćene kašljem. Timijan razrjeđuje bronhalnu sluz i čini je manje viskoznom pa tako pospješuje iskašljavanje. Potvrđeni su antibakterijski učinci povezani s timolom, sastojkom eteričnog ulja timijana.

Biljni lijek na osnovi timijana utječe na respiratorni sustav pa se koristi za liječenje akutnog bronhitisa popraćenog kašljem te kod prehlade s obilnom sekrecijom sluzi, također praćene kašljem

Preporučene doze

Timijanova zelen i timijanov list česti su sastojci čajeva, a koriste se i za izradu eteričnog ulja. U farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji koristi se za vodu za ispiranje usta, u kremama, pastama za zube i dezodoransima.

Ako nije propisano drukčije, uobičajene doze su:

  • za djecu u dobi od jedne do pet godina: 3,2 ml tri puta na dan (ukupno 9,6 ml)
  • djeca od 6 do 11 godina uzimaju 4,3 ml tri puta na dan (ukupno 12,9 ml)
  • odrasli i adolescenti stariji od 12 godina uzimaju 5,4 ml tri puta na dan (ukupno 16,2 ml).

Rezultati ispitivanja u in vitro uvjetima te ispitivanja na životinjama s pripravcima timijanove zeleni i eteričnim uljem timijana ili s glavnom sastavnicom timolom pretpostavljaju blage učinke na iskašljavanje i bronhospazmolitičke učinke, a toksičnost zeleni timijana je niska.

Kada je potreban oprez?

  • Zbog jakog fungicidnog djelovanja timijan se koristi za posip za liječenje gljivičnih infekcija. Tada je potreban oprez jer kod dulje upotrebe može izazvati intoksikaciju.
  • Oprez je potreban i kod osoba koje su preosjetljive (alergične) na timijan, bršljan ili druge biljke iz porodice usnača (Lamiaceae).
  • Sirup timijana ne smiju uzimati djeca mlađa od godinu dana, a zbog nedovoljne ispitanosti u kliničkim studijama ne smije se koristiti ni tijekom trudnoće i dojenja.

>> Istražite više ljekovitog bilja na ovom linku <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button