Koža, kosa i nokti - 20. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Redoslijed je važan! Naučite kako i kada nanositi preparate za njegu lica

Hidratanta krema, krema sa zaštitnim faktorom, serum, ulje, ampula, krema za područje oko očiju... Sve više njegujućih proizvoda nam se servira i svi su oni jednako važni želimo li očuvati mladoliki izgled i zaštiti kožu

kozmeticki proizvodi

Ako i vas zbunjuje kako i kada biste sve to trebali nanijeti na lice, stižemo u pomoć! Kada je u pitanju nanošenje više različitih njegujućih proizvoda, razmislite kako slažete slojeve torte. Ne biste prvo stavili kremu, glazuru pa biskvit – slično je i s kozmetičkim proizvodima.

Nakon što nanesemo prvi sloj njegujućeg proizvoda, drugi, treći i svi ostali bi trebali imati sposobnost da preko njega penetriraju u kožu. U suprotnom, neće pružiti svoj maksimalan učinak. A kada nešto prilično skupo platimo, onda nam to baš i nije cilj.

Zlatno pravilo

Kako biste bili sigurni da će uljepšavajući proizvodi obaviti zadaću za koju su stvoreni, potrebno je poštovati zlatno pravilo – nanositi ih od najlaganije prema sve gušćoj teksturi. Dakle, ono što se prvo stavlja na lice mora biti laganije teksture s formulom ultra niske i niske molekulske mase koja će prodrijeti do dermisa. Na to se nižu bogatije teksture i visokomolekulske mase koje će ili ostati na rožnatom sloju kože, gdje će djelovati kao humektans i protektiv ili će moći prodrijeti dublje.

Prema tome, da biste iz proizvoda izvukli najviše, slijedite ovaj redoslijed: čišćenje, tonik, dermatološki preparat za akne ili bore (ako ga koristite), ampula, serum, krema ili losion, krema za područje oko očiju i na kraju ulje. Sada se možete početi šminkati!

Kako biste bili sigurni da će uljepšavajući proizvodi obaviti zadaću za koju su stvoreni, potrebno je poštovati zlatno pravilo – nanositi ih od najlaganije prema sve gušćoj teksturi

A što je s faktorom?

Pitate li se u kojem se trenutku nanosi krema za zaštitnim faktorom, tu je situacija malo kompliciranija. Prema mnogima, kemijska zaštita od sunca se nanosi nakon seruma i prije kreme ili posljednja, nakon kreme za lice, dok bi mineralnu zaštitu trebali namazati posljednju u nizu.

Međutim, drugi stručnjaci tvrde da je u potrebno učiniti iznimku u redoslijedu nanošenja preparata kada je u pitanju bilo kemijski ili mineralni zaštitni faktor. Dermatolog Neal Schultz savjetuje da se najprije na očišćeno lice nanese preparat sa zaštitnim faktorom jer se molekule iz proizvoda moraju „uskladiti“ kako bi stvorile zaštitnu „mrežu“ koja štiti kožu od UV zračenja, a nanošenje kreme prije zaštitnog faktora tu mrežu može poremetiti. Osim toga, ističe da je učinkovitost većine proizvoda sa zaštitnim faktorom testirana na „goloj“ koži, pa da neodgovarajuće nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom može promijeniti njegovu efikasnost, uzrokovati alergiju ili skratiti vrijeme zaštite.

Važno je i doba dana

Doba dana u kojem posežemo za određenim kozmetičkim proizvodima također je ključno. Prema savjetima stručnjaka, serume i losione na bazi antioksidanasa (npr. vitamin C) najbolje je koristiti ujutro kako bi tijekom cijelog dana štitili kožu, dok je proizvode s eksfolirajućim komponentama (npr. glikolična kiselina) i stimulatorima kolagena (npr. retinoidi) najuputnije koristiti tijekom noći kako bi pridonijeli regeneraciji kože koja se tijekom noći prirodno odvija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button