Koža, kosa i nokti - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Popularnost joj iz dana u dan raste: što je nutrikozmetika?

Tvrdnjom da ljepota dolazi iznutra nekad se aludiralo na osobnost, osmijeh i druge parametre koji nisu u vezi s fizičkim izgledom, no danas se u laboratorijima shvaća doslovno. Ondje nastaje nutrikozmetika – dodatak prehrani koji podupire zdrav izgled kože, kose i noktiju iznutra

Jeste li danas pojeli nutrikozmetiku za ljepotu

Koliko ste puta zaključili da vaša nova krema ne daje željene rezultate? Za ovaj poznati scenarij ne možemo optužiti proizvod. Krema bi možda polučila rezultate kada izgled kože ne bi ovisio i o prehrani i drugim faktorima.

Zbog konzumacije rafiniranih, obrađenih namirnica, prehrana je često osiromašena hranjivim nutrijentima. Rijetki zaista konzumiraju pet-šest porcija voća i povrća dnevno, dva puta tjedno ribu, dovoljno maslinova ulja i začina s protuupalnim učinkom poput đumbira i kurkume. Kada se tome pridodaju cigarete, onečišćen zrak i nedovoljna fizička aktivnost, kreme, koliko god bile skupe i bogate vrijednim sastojcima, teško daju željene rezultate.

Pilula za svaki problem

Potraga za ljepotom zato je ujedinila kozmetičku, prehrambenu i farmaceutsku industriju koje zajedničkim snagama traže idealne formule za bolji izgled kože, a na tržište ih lansiraju pod imenom nutrikozmetika.

Definicija nutrikozmetike glasi: dodaci prehrani za oralnu upotrebu koji sadrže ciljane nutrijente koji djeluju preventivno ili terapijski na izgled kože, kose ili nokti. Osnivačem nutrikozmetike smatra se švedski biokemičar Ake Dahlgren. Krajem 80-ih godina prošloga stoljeća lansirao je prvi brend nutrikozmetike, danas svjetski poznat Imedeen, uz krilaticu „Lijepa koža započinje iznutra“ (Beautiful skin begins within). Od tada do danas prodaja nutrikozmetike bilježi stalni rast.

Definicija nutrikozmetike glasi: dodaci prehrani za oralnu upotrebu koji sadrže ciljane nutrijente koji djeluju preventivno ili terapijski na izgled kože, kose ili nokti

I dok je u početku nutrikozmetika obećavala općenite rezultate, odnosno bolji izgled kože, danas gotovo svaki problem povezan s kožom, kosom i noktima ima svoju pilulu. Tako ćemo na tržištu naći tabletu kao pripremu za sunčanje, tabletu za ublažavanje akni, bora, masne kože, suhe kože, kose ili krhkih noktiju. I ne samo tabletu, nutrikozmetika se pojavljuje u raznim oblicima – kao tinktura, napitak pa čak i kao gumeni bombon. 

Vitamini i minerali

U kojem god obliku se nalazila, sadržaj nutrikozmetike nije tajan. U sastavu, ali u različitim formulama, nalaze se već dobro poznati vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline i drugi nutrijenti čije su djelovanje na izgled kože, kose i nokti, kroz prehranu, već potvrdila znanstvena istraživanja.

  • Tako su u sastavu nutrikozmetike za ublažavanje akni nerijetko može pronaći krom, koji se pokazao učinkovit u redukciji infekcija kože, lecitin i cink koji čiste kožu, vitamini A i E te nezasićene masne kiseline.
  • Za ublažavanje bora, nutrikozmetika se često oslanja na vitamin C koji obnavlja stanice i potiče proizvodnju kolagena. 
  • Vitamin C se uz vitamin E koristi i u formulama za prevenciju depigmentacije i pojave staračkih pjega.
  • Suhoći kože pridonosi nedostatak vitamina F, B ili esencijalnih masnih kiselina pa se njihovim pojačanim udjelom u nutrikozmetici cilja na ublažavanje spomenute tegobe.
  • Najglasnija ponuda nutrikozmetike posljednjih je godina usmjerena na sunčanje, tj. na sprečavanje i ublažavane alergije na sunce, pripremu za izlaganje suncu ili brže tamnjenje. U tim formulama gotovo je neizostavan beta-karoten. 

Kada sljedeći put krenete u nabavu nove kreme za lice, losiona za tijelo ili šampona za kosu, raspitajte se kod dermatologa, ljekarnika ili druge stručne osobe i o nutrikozmetici. Možda kombinirana njega, iznutra i izvana, doprinese izgledu koji si priželjkujete.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button