Koža, kosa i nokti - 2. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda

Spremni za plažu: Pravilno nahranite kožu i pripremite se za sunčanje

Osim što se treba pripremiti, koža se mora pažljivo izlagati sunčevu zračenju. UV zaštita je ljeti u središtu interesa, no tu je i dragocjena mirisna pomoć iz prirode

sunce, sunčanje, žena

Ulja koja imaju određenu sposobnost apsorpcije UV zračenja su čileanska malina, čileanski lješnjak, sezam i karite maslac. Kad dođe toplo vrijeme, javljaju se pitanja kako se najbolje pripremiti za sunčanje.

Podsjetit ćemo na ono što svi znaju – ne pretjerivati, posebno ne sa solarijem, ali ni sa sunčanjem na plaži. Koža ima svoj sunčev kapital i UV zrake, čak i ako ne govorimo o potencijalnom djelovanju na razvoj melanoma, ubrzavaju starenje kože. Ne treba zaboraviti ni to da je preplanulost, koju većina voli i priželjkuje, zapravo pokušaj obrane našeg tijela pri izloženosti UV zrakama. Da, većina nas ima manjak vitamina D, no ne treba zato uništiti kožu i povećati rizik od karcinoma kože.

Najčešće se susrećem s pitanjem koja biljna ulja koristiti kao zaštitu od sunca kako bi se izbjeglo korištenje standardnih krema s UV zaštitom. Treba objasniti da proizvođači ne mogu stavljati na ulja zaštitni faktor jer uvijek varira, a i, nažalost, obično je niži od onog koji očekujemo. Svakako valja naglasiti da i kreme označene sa SPF 50 treba mazati u jako debelom sloju kako bismo postigli deklariranu zaštitu. Iza toga se krije i malo marketinga pa ne pretjerujte sa sunčanjem te obavezno hranite kožu izvana i iznutra kako biste smanjili moguća oštećenja. Ovom prilikom osvrnut ćemo se na vanjsku zaštitu.

Ulja i UV zračenje

Ulja sa zaštitnim faktorom uistinu imaju određenu sposobnost apsorpcije UV zračenja, ali ponajprije su izvrsna njega kože prije i poslije sunčanja jer održavaju vlažnost i elastičnost kože, djeluju protuupalno, bogata su mineralima, vitaminima topivim u mastima te su bogat izvor različitih antioksidansa. Kao antioksidansi izravno imaju određenu sposobnost anuliranja oksidativnih promjena pod utjecajem UV zračenja. U njihovu sposobnost blokade ili odbijanja UV zračenja ne bi se trebalo pouzdati. Dakle, ulja s određenom sposobnošću apsorpcije UV zračenja su čileanska malina, čileanski lješnjak, sezam i karite maslac.

>>9 savjeta uz koje će suha koža ponovno postati zdrava, meka i njegovana. Kliknite i učinite da vaša koža ponovno zablista<<

Čileanski lješnjak bogat je vitaminima A i E te oleinskom masnom kiselinom, a spada u brzoupijajuća ulja. Čileanska malina izvor je vitamina E, polifenola te omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina. Sličnim kemizmom pridružuje im se i sezam. Karite maslac ne treba posebno hvaliti, ipak ga nazivaju afričkim zlatom. Posebno je nezamjenjiv za osjetljivu kožu, a vrijedi ga iskušati i kao masku za kosu. Dubinski hidratizira te istodobno omekšava kožu. Sva ta ulja služe omekšavanju i hidrataciji kože.

Kokosovo ulje i kakao maslac

Bez mogućnosti UV apsorpcije, ali izvrsni za ljetne mjesece su kokosovo ulje i kakao maslac. Dočekali smo da na ovoj temperaturi kokosovo ulje uistinu bude ulje jer je dosad bilo konzistencije maslaca, a kakao maslac ima tu prekrasnu osobinu da se topi na temperaturi tijela. Tu su i macerati mrkve i oraha, ulja bogata karotenoidima koja ipak ponajviše služe tome da kožu održe hidratiziranom te da djeluju protuupalno i antioksidativno. Njihovo djelovanje ovisi i o uljima u kojima su orah i mrkva macerirani pa ako sami pravite macerate, nije loše macerirati u, primjerice, ulju kokosa.

Možete se poigrati te kombinirati “ljetna” ulja kako želite, nećete pogriješiti što god da osmislite. Mali prijedlog za jednostavni maslac – ulje jednog od “čileanaca” pomiješano s kakao ili karite maslacem. Ne poznajem ženu koja u tome na plaži ne bi uživala. Ako vas muči izrada, samo stavite posudu u vruću vodu i otopite kao čokoladu za kolače.

Što znači hidratacija?

Dakle, da rezimiramo – opisana hladno tiještena ulja, zato što nisu podvrgnuta postupku rafiniranja, sadrže niz zanimljivih antioksidansa koji pomažu spriječiti oksidativna oštećenja od UV zraka. Kako ta ulja sadrže i protuupalne masne kiseline i neke druge tvari, djeluju i protuupalno, što je iznimno važno kod manjih ili većih opeklina koje ponajprije uzrokuju sunčeve zrake iz infracrvenog spektra, a koje mnogi vole pogrešno promatrati kao preteču željenog tamnog tena. U svakom slučaju, ta ulja imaju određenu sposobnost regeneracije i protuupalnog djelovanja na mjestima gdje je koža izložena takvom stresu.

>>Pocrnite pametno: Izbjegnite ružne mrlje i pripazite na parfem, kremu i sapun… Kako ćete izbjeći neugodne potpise sunca na koži doznajte ovdje<<

Ponovimo i što hidratacija zapravo znači. TEWL, odnosno trans-epidermal water loss, povećava se kod oštećene kože i one izložene većim količinama sunčeve radijacije. Naravno, pritom je najvažnije ne izlagati kožu iznimnom stresu i hidratizirati je iznutra, odnosno dovoljno piti. No govorimo li o hidrataciji izvana, moramo se podsjetiti da nikakva kozmetika ne hidratizira, da je to marketinški pojam. “Hidratantni” proizvodi zapravo sprečavaju gubitak vode s površine kože. Sa suncem, kao i u svemu, treba imati mjeru, a kozmetički su proizvodi, pa i ulja, samo sanacija i pomoć.

Izradite sami pekmez za sunčanje

Ako ste među onima koji vole popularne pekmeze, možete ga jednostavno napraviti kod kuće, samo, nažalost, to neće biti u potpunosti organska priča. Pomiješajte 60 g vazelina sa 40 g omiljenih “ljetnih” ulja (ulje čileanskog lješnjaka, čileanske maline, kokosovo ulje i slično), možda maceratima mrkve ili oraha, kako bi zbog visokog udjela karotenoida poprimili narančastu boju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button