Koža, kosa i nokti - 6. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kosa vam u posljednje vrijeme nemilice opada? Onda ovo morate znati

Ako ste primijetili povećano opadanje vlasi, ne brinite, sve je u redu - vjerojatno je riječ o sezonskom gubitku kose. Ipak, ne trebate samo tugovati za ispalim vlasima, postoji nešto što možete učiniti kako biste smanjili opadanje

kosa više opada u jesen

Tri najgore noćne more mnogim su ženama dobiti prištić večer prije važnog spoja, izgledati kao narančasta zebra nakon korištenja proizvoda za samotamnjenje i neočekivani gubitak kose. Prva dva problema riješit će piling i salicilna kiselina i malo strpljenja, dok gubitak kose predstavlja nešto veći problem.

Posve je normalno da izgubimo od 50 do 100 vlasi dnevno – to je rezultat prirodne faze raste kose. U prosjeku životni vijek vlasi iznosi od 2 do 6 godina i tijekom tog razdoblja ona normalno raste. Međutim, oko 10 posto vlasi s naše glave je, u jednom trenutku, u stanju mirovanja – u tzv. telogenoj fazi, kada tijekom tri mjeseca sporije raste, a zatim počinje postupno opadati.

Za brzu pomoć, nabavite šampon i regenerator za tanku kosu bez volumena. Potražite one na biljnoj bazi, sa sastojcima koji stimuliraju rast

Kosa je gušća tijekom ljeta

Čini se da prijelaz godišnjih doba dodatno “pogura” vlasi u telogenu fazu, i to se pogotovo događa u srpnju i kolovozu, pa se neželjeni učinak primjećuje oko 100 dana kasnije – u listopadu i studenom.

Nitko sa sigurnošću ne zna zašto je tome tako. Neki smatraju da tu evolucija ima svoje prste: tijekom ljeta kosa je gušća da štiti tjeme od vrućine i UV zraka, dok u jesen taj dodatan volumen nije potreban pa se “linjamo”. Drugi pak stručnjaci sugeriraju da se uzrok opadanja skriva u ljetnoj vrućini koja izaziva stres.

Koliko ćemo vlasi ujesen brojati na četki svakog dana, uvelike ovisi i o stanju kose. Ako je jako oštećena i suha, više će vlasi puknuti što će povećati dlakavi smotuljak. Također, uzmite u obzir da će, ako imate dugu kosu, bez obzira na njezino stanje, klupko biti veće – ne zbog broja, već zbog duljine vlasi.

Koji god bio razlog pojačanom opadanju, ako se pojavi u listopadu ili u studenom i ne traje dulje od nekoliko tjedana, nema razloga za zabrinutost. Riječ je o prirodnom gubitku kose i obnavljanju – stare vlasi otpadaju kako bi ustupile mjesto mladima. 

>>Stres, kao ni određeni stil ili način života, nema nikakvog stvarnog utjecaja na to hoće li vaša kosa postati sijeda ili ne. Jedini pravi faktor kojem možete zahvaliti za svoju sivu kosu je genetika.<<

Što je moguće napraviti kako bismo smanjili gubitak vlasi?

  • Uvijek je dobro tijekom zimskim mjeseci o kosi i vlasištu malo više brinuti. Prvenstveno to znači dodatno hraniti i hidratizirati kosu, jednako kao što to činimo i s kožom. Nekoliko puta tjedno, ovisno o tipu kose, utrljajte u tjeme i kosu njegujuću masku, ulje ili serum jer imaju dugotrajniji kontakt s tjemenom od šampona i regeneratora.
  • Kako bi se kosa što lakše oporavila, limitirajte upotrebu stilizirajućih uređaja za ravnanje ili kovrčanje kose. Također, izbjegavajte agresivne, kemijske tretmane.
  • Za brzu pomoć, nabavite šampon i regenerator za tanku kosu bez volumena. Potražite one na biljnoj bazi, sa sastojcima koji stimuliraju rast.
  • Dugotrajno rješenje skriva se u redovitom čuvanju zdravlja tjemena. Kosa je, naime, mrtvo tkivo, pa je vlasište vaša zadnja šansa da učinite nešto za zdravlje kose. Vlasište i kosu je potrebno tretirati kao dva različita dijela tijela. Šampon čisti vlasište i kosu, ali piling tjemena ne samo da će dubinski očistiti pore od prljavštine, naslaga kozmetičkih proizvoda i odumrlih stanica već stimulacijom cirkulacije može pospješiti rast kose, smanjiti opadanje i poboljšati njezin izgled.
  • Kako biste ojačali kosu iznutra, pijte ciljane vitamine. U ljekarni nabavite biotin (vitamin B7) ili koktel vitamina za kožu, kosu i nokte. Možda neće prevenirati ili zaustaviti opadanje, ali može spriječiti pucanje kose pa će vlasi djelovati deblje.
  • Ako vam kosa pretjerano opada dulje od 2-3 mjeseca i mimo ovog perioda to može biti signal da biste trebali promijeniti životni stil i preispitati svoje zdravstveno stanje. Posjetite dermatologa ili liječnika jer je bolje spriječiti nego liječiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button