Koža, kosa i nokti - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Što se skriva iza popularnosti arganova ulja

Posljednjih nekoliko godina arganovo ulje jedno je od najhvaljenijih sastojaka kada je u pitanju njega kože. No, pri kupnji ovog "tekućeg zlata" treba biti oprezan

Arganovo ulje usporava starenje kože

Osim u borbi protiv starenja, arganovo ulje pokazalo se djelotvornim i u regeneraciji oštećene kože te tretmanu ožiljaka koji su nastali kao posljedica vodenih kozica i akni. Kako bi bilo učinkovitije, pri kupnji treba birati izvorno hladno tiješteno ulje argana.

Drvo argana (Argania spinosa) raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Otporno je na surove klimatske uvjete pa dobro podnosi sušu i visoke temperature. Berberi ga zovu drvo života jer blagotvorno djeluje na zdravlje i sveprisutno je u njihovu životu – koriste ga kao gorivo, hranu i za svakodnevnu njegu kože. Ovo drvo ima sposobnost ponovnog oživljavanja nakon što odumre te se smatra simbolom strpljivosti i izdržljivosti.

Smeđa pasta dobivena tiještenjem plodova (amlou) poslužuje se zaslađena za doručak i jede kao namaz za kruh, a drvo i lupine oraščića koriste se za grijanje, dok kućanstva koja sama izrađuju arganovo ulje koriste ga za kuhanje. 

Berberi ga zovu drvo života jer blagotvorno djeluje na zdravlje i sveprisutno je u njihovu životu – koriste ga kao gorivo, hranu i za svakodnevnu njegu kože

Ulje argana 

Ulje argana (Arganiae spinosae oleum) dobiva se hladnim tiještenjem ploda drveta Argania spinosa. Arganovo ulje, koje se još naziva i marokansko ulje ili “tekuće zlato”, u Maroku se još i danas dobiva na tradicionalni način. Proces je dugotrajan i težak – arganovi oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobivena smeđa pasta ručno se gnječi da bi se dobilo ulje. Za jednu litru ulja potrebno je oko 100 kg svježih plodova.

Marokanci ovo ulje koriste u mnogim segmentima života. Tradicionalno ga koriste za:

  • zaštitu kože od teških klimatskih uvjeta (jakog vjetra i sunca),
  • njegu osjetljive dječje kože,
  • zacjeljivanje ekcema,
  • prevenciju nastanka strija tijekom trudnoće
  • masažu kod reumatoidnog artritisa
  • Marokanske žene ulje koriste i za njegu lica.

Blagotvorno djelovanje

Arganovo ulje vrlo je bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Zbog svog bogatog sastava, arganovo ulje se koristi:

U kozmetici je iznimno popularno korištenje arganova ulja zbog visokog sadržaja masnih kiselina koje imaju sposobnost regeneracije kože i održavanja ravnoteže vode i lipida, čime se sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti, a preveniraju i nastanak bora.

U borbi protiv bora važnu ulogu ima i vitamin E, koji se također nalazi u arganovu ulju. Kao jak antioksidans, vitamin E ima sposobnost neutralizacije slobodnih radikala i tako usporava proces starenja.

Anti-age i obnova kože

Ako se ulje koristi za dnevnu njegu, najbolje je na lice prvo nanijeti odgovarajući hidrolat, a potom ga namazati uljem dok se koža još nije sasvim osušila. Tako, ustvari, na lice nanosite jednu inačicu kreme bez emulgatora jer koža istovremeno dobiva i masnu i vodenu fazu (koje su osnovni sastojci svake kreme).

Osim u borbi protiv starenja, arganovo ulje je pokazalo dobro djelovanje u regeneraciji oštećene kože, a pomaže i u tretmanu ožiljaka koji su nastali kao posljedica vodenih kozica i akni.

Arganovo ulje je djelotvorno i kod kožnih iritacija i upala, u prevenciji nastanka strija, za njegu masne kože, kose i nježne dječje kože. 

Osim u borbi protiv starenja, arganovo ulje je pokazalo dobro djelovanje u regeneraciji oštećene kože, a pomaže i u tretmanu ožiljaka koji su nastali kao posljedica vodenih kozica i akni

Odlična pomoć u prevenciji akni

Dok mnoga ulja nisu prikladna za njegu masne kože i kože sklone aknama, arganovo ulje se, zbog visokog udjela antioksidansa (vitamin E, nezasićene masne kiseline i fitosteroli), preporučuje za tretiranje kože s pretjeranim izlučivanjem sebuma. Naime, znanstvenici istražuju mogućnosti topičke primjene arganova ulja zbog njegove sposobnosti da kontrolira lučenje sebuma, balansira suvišne masnoće kože i poboljšava izgled masne i mješovite kože.

Također se sugerira i njegova upotreba za njegu kose, noktiju i kože sklone svrbežu. 

>>Kokosovo je ulje već godinama hit među ljubiteljicama prirodne kozmetike jer može zamijeniti cijeli niz kupovnih kozmetičkih proizvoda. Ako još niste, vrijeme je da otkrijete njegovo čarobno djelovanje na kožu, kosu i zube.<<

Zaštitnik srca i krvnih žila

Postoji niz novijih istraživanja koja pokazuju da je djevičansko arganovo ulje korisno kod mnogih kardiovaskularnih bolesti. Pripisuju mu se i sposobnost snižavanja kolesterola, LDL lipoproteina i triglicerida te antioksidativne osobine.

Kako je arganovo ulje bogato masnim kiselinama, fenolnim komponentama, skvalenima, sterolima i tokoferolima, proučava se i njegov potencijalni antikancerogeni učinak.

Mnogi istraživači sugeriraju da redovita uporaba arganova ulja osnažuje antioksidativni status organizma i snižava kolesterol, te tako ima perspektivu za korištenje u smanjenju rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Savjeti za sigurnu kupnju

Arganovu ulju raste popularnost i jasno je da s njome raste i broj njegovih proizvođača. Nažalost, na policama se vrlo često nađu i proizvodi s tako niskim koncentracijama arganova ulja da uopće nisu djelotvorni. Stoga pri kupnji uvijek treba pročitati kolika je koncentracija ulja argana u proizvodu – ako piše da je 100 %, u njemu ne smiju biti nikakvi drugi sastojci, nego samo arganovo ulje.

Pravilno pakirano arganovo ulje dolazi u tamnim staklenim bocama. Važno je napomenuti da ne postoji jeftino arganovo ulje, pa ako na tržištu i naiđete na povoljniju cijenu proizvoda, upitno je u kojoj je koncentraciji ulje prisutno u takvom proizvodu.

Stoga vam savjetujemo – nabavite izvorno hladno tiješteno ulje argana pouzdanog podrijetla i s certifikatom te maksimalno uživajte u blagodatima ovog “tekućeg zlata”.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button