Koža, kosa i nokti - 14. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Ulja za zdravu i lijepu kosu

Bazna ulja ili pak mješavine baznih i eteričnih ulja, mogu biti odlični tretmani za najrazličitija stanja vlasišta, od isušenosti i nadraženosti, do masnog vlasišta, prhuti i ispadanja kose

ulja za zdravu i lijepu kosu

Suprotno uvriježenome mišljenju da ulja previše zamašćuju kosu, upravo se pomoću uljnih pripravaka može održati osjetljiva hidrolipidna ravnoteža vlage i masnoće u vlasištu. Čista, nerafinirana biljna ulja „srodna“ su masnoći koju koža i kosa prirodno sadrže (ne zaboravimo, vlasište se sastoji i od kože, a ne samo od vlasi). Među ostalim, ulja su bogata esencijalnim masnim kiselinama od kojih su najpoznatije omega-3 te vitaminima A, E i F, sve odreda važnim „građevnim materijalima“ za kožu i kosu.

Lijepa je samo zdrava kosa

Bazna i eterična ulja

Pri uporabi prirodnih ulja, treba razlikovati bazna i eterična, koja se često međusobno miješaju kako bi se nadopunjavalo njihovo blagotvorno djelovanje. Treba paziti na kakvoću ulja jer samo ona potpuno čista i iz organskog uzgoja imaju puni učinak.

Dok se bazna ulja mogu koristiti zasebno i nanositi izravno na vlasište, eterična ulja u pravilu se najprije trebaju pomiješati s baznim uljima. S eteričnim uljima treba postupati oprezno jer su visokokoncentrirana. Zbog toga neke osobe mogu biti preosjetljive na eterična ulja.

Tretmani za vlasište

Bazna ulja ili pak mješavine baznih i eteričnih ulja, mogu biti odlični tretmani za najrazličitija stanja vlasišta, od isušenosti i nadraženosti do masnog vlasišta, prhuti i ispadanja kose. Pritom je najbolje savjetovati se s fitoaromaterapeutom kako biste ciljano odabrali odgovarajuće ulje (odnosno uljnu mješavinu) i pravilno ga koristili – za jedno nanošenje dovoljna je već mala količina.

Za revitalizaciju isušenog i(li) osjetljivog vlasišta preporučuju se superhranjiva bazna ulja. Primjerice, maslinovo, bademovo, suncokretovo, avokadovo, te ulja sjemenki grožđa, pšeničnih klica, boražine, nevena, vučjeg trna, datulje, konoplje, soje, kokosa, jojobe, makadamije, kamelije i druga, revitaliziraju kosu, vraćajući joj prirodni sjaj, snagu i gipkost. Navedena ulja u različitim varijacijama služe i kao „podloge“ za tretmane obogaćene eteričnim uljima.

Niz eteričnih ulja djeluje energizirajuće i pročišćujuće na vlasište, primjerice, eterično ulje limuna, ružmarina, lavande, geranija, čajevca, paprene metvice, eukaliptusa, cedra, smreke, timijana… Spomenuta ulja imaju višestruko povoljan učinak. Uravnotežuju lučenje sebuma i djeluju protuupalno, pa mogu umiriti masno vlasište, a ujedno pomažu protiv prhuti te potiču mikrocirkulaciju u vlasištu (ujedno i opskrbu hranjivim tvarima i kisikom) čime pospješuju rast kose. Protiv ispadanja kose i prhuti preporučuje se i čičkovo ulje (ne dobiva se destilacijom kao eterična ulja, nego hladnim prešanjem kao bazna ulja).

Masno vlasište i kosa

Kako se osloboditi masnog vlasišta i kose?

Dok je istina da masna kosa izgleda rjeđa i slabija od suhe, mast na tjemenu uzrokuje svrbež i neugodan...

SAZNAJTE VIŠE

Što još treba znati o uljima

Uljni pripravci se, nakon nanošenja, ostavljaju otprilike 10 do 30 minuta da djeluju na vlasištu, a potom se kosa uobičajeno opere šamponom. Pri uporabi uljnih pripravaka treba uzeti u obzir da se stanje ne može poboljšati „preko noći“. Ulja treba redovito koristiti dulje vrijeme (barem mjesec dana, a po mogućnosti dva ili više mjeseci) kako bi se vlasište postupno vratilo u prirodnu ravnotežu.

Mnogi “konvencionalni“ proizvodi poput šampona, regeneratora, maski i drugih tretmana za kosu, također su obogaćeni baznim i(li) eteričnim uljima. Nastojte birati što blaže preparate, sa što većim udjelom i drugih prirodnih sastojaka osim ulja, i s jamstvima kakvoće te visoke podnošljivosti za kožu, odnosno vlasište.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button