Kožne bolesti - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Rumenilo obraza je lijepo i privlačno, no previše rumeno je signal za uzbunu

Da bi žene bile privlačnije, izgledale ljepše i mlađe, koriste dekorativnu kozmetiku, pa tako i rumenilo za obraze. No, crvenilo lica ponekad je i pretjerano, kad upućuje na kožnu bolest

Pretjerano crvenilo obraza signal je za uzbunu

Rumeni obrazi inspirirali su mnoge umjetnike tijekom povijesti, posebno pjesnike. Djevojke koje bi se brzo zacrvenjele bile su (i danas su) šarmantne i privlačne. No, romantika se, nažalost, gubi ako se pokaže da je riječ o rozaceji, neugodnoj, kroničnoj bolesti kože centralnog dijela lica.

Rozaceja se najčešće pojavljuje u dobi između 40. i 50. godine, podjednako kod oba spola. No, u mlađoj životnoj dobi često započinje kao sklonost naglom i brzom crvenilu kože, osobito kod naglih promjena temperature, u stanjima stresa i slično. Poslije nerijetko prelazi u trajno crvenilo nosa, obraza, čela i brade. Iznimno, ova bolest može zahvatiti i kožu ušiju, prsa te gornjeg dijela leđa. Početni simptomi (crvenilo i pokoji prištić) mogu se povući spontano, no kad promjene traju dulje i ne nestaju, potrebno je potražiti savjet dermatologa.

U mlađoj životnoj dobi rozaceja često započinje kao sklonost naglom i brzom crvenilu kože, osobito kod naglih promjena temperature, u stanjima stresa i slično. Poslije nerijetko prelazi u trajno crvenilo nosa, obraza, čela i brade

Tada su najčešće na koži centralnog dijela lica vidljive crvenkaste upalne promjene prekrivene gnojnim “kapicama”. Crvenilo postaje trajno, a uzrokovano je pojavom brojnih, sitnih kapilara. U uznapredovanim slučajevima rozaceje, najčešće kod muškaraca, razvija se i takozvana rinofima, odnosno “gomoljast nos zbog bujanja vezivnog i lojničnog tkiva tog područja. U otprilike 50 % pacijenata s rozacejom, upalom su zahvaćene i oči, što često zahtijeva dodatno liječenje.

Uzroci rozaceje i terapija

Uzroci bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni. Vjeruje se da postoji prirođena osjetljivost kože i krvnih žila lica, na koje negativno utječu jaki začini, alkoholna pića, hormoni (osobito tijekom menopauze), bolesti probavnog trakta, izloženost toplini i sunčevu svjetlu… Često se takvi pacijenti, potpuno neopravdano, proglašavaju ovisnicima o alkoholu.

Terapija rozaceje vrlo je zahtjevna i dugotrajna te se mora prilagoditi svakom pacijentu ponaosob. Uključuje:

  • specifičnu njegu,
  • upotrebu lokalnih i sistemski antibiotika te drugih protuupalnih preparata,
  • primjenjuju se i posebne vrste pilinga koji smiruju upalu i crvenilo kože,
  • moguće je i uklanjanje upalnih i žilnih promjena kože pomoću IPL uređaja.

Svim pacijentima preporučuje se izbjegavanje iritirajuće kozmetike, izloženost vrućini, konzumiranja ljute i začinjene hrane te alkohola i zaštita na suncu.

Crvenilo osjetljive kože

Srećom, crvenilo lica nipošto nije samo posljedica bolesti kao što je rozaceja, nego je čest pratilac osoba s osjetljivom kožom. Obično su joj sklone osobe svjetlije puti, svjetlije kose i svijetlih očiju (tzv. nordijski tip kože). Kod tih osoba površinski je sloj kože (epiderma) značajno tanji, smanjena je količina lipida (masnoća), pa čak i pigmenta u njemu. To u velikoj mjeri pridonosi smanjenju prirodne zaštite kože! Takva oštećenja dodatno pridonose i oslobađanju pojedinih faktora upale koji uzrokuju crvenilo i svrbež te ljuskanje i osjećaj zatezanja kože.

Štetni utjecaji iz okoliša

No sve je veći broj osoba sa stečeno osjetljivom kožom, odnosno s osjetljivošću koja nije uvjetovana nasljeđem, već brojnim faktorima koji utječu na kožu – izvana ili iznutra. Vrlo važnu ulogu svakako imaju štetni utjecaji iz okoliša, osobito UV zračenje koje može izazvati pojačan gubitak vode i time dehidraciju kože, ali i oštećenja koja s vremenom mogu uzrokovati razvoj raka kože.

Ne manje važna je i hladnoća koja zimi može dodatno utjecati na smanjenje proizvodnje masnoća u koži, a boravak u zatvorenim i pregrijanim prostorijama djeluje poput velike spužve koja upija vlagu

Ne manje važna je i hladnoća koja zimi može dodatno utjecati na smanjenje proizvodnje masnoća u koži, a boravak u zatvorenim i pregrijanim prostorijama djeluje poput velike spužve koja upija vlagu. Tako koža postaje još suša i osjetljivija. Brojne su i kemijske tvari koje negativno utječu na stanje kože: od onih iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka, do onih prisutnih u preparatima za njegu (konzervansi, umjetne boje, mirisi…) ili živežnim namirnicama.
Važno je istaknuti da i prirodan proces starenja, kao i način življenja, pridonose osjetljivosti kože. Izloženost stresu, pušenju (nikotin uzrokuje suženje kapilara pa se tako smanjuje unos kisika i hranjivih tvari u kožu), zatim alkoholu i neuravnoteženoj prehrani, dodatno će pogoršati stanje kože.

>>Kod novorođenčadi i male djece koža je iznimno osjetljiva, kod mladih sklona aknama, a kod odraslih žena i muškaraca može biti svakojaka, no sigurno je da će se kad-tad naborati. Kako pravilno njegovati kožu?<<

Pravilna njega osjetljive kože

Da bi njega osjetljive kože bila čim više učinkovita, prilagođena trenutačnom stanju i potrebama kože, potrebna je detaljnija analiza. Ona uključuje mjerenje vlažnosti i količine lipida (masnoća) na površini kože te stupnja oštećenja kože pomoću posebnih uređaja. Iskusni terapeuti će na osnovi dobivenih podataka preporučiti odgovarajuće profesionalne tretmane, kao i odgovarajuću kućnu njegu.

IPL uređaji – svjetlost u službi ljepote

Pucanje kapilara svima je mrsko, posebice ako je riječ o licu. Često ih nazivaju “paučastim kapilarama” jer nalikuju paučini. Osim već spomenute rozaceje, više je mogućih uzroka njihova pucanja, kao što su ozljede i traume, genetska sklonost, starenje, utjecaji iz okoliša poput sunca, vjetra i ekstremne hladnoće, a “krivica” se može pripisati i hormonima. Terapija kapilara također je individualna te ovisi o konkretnom slučaju.

Vrlo učinkovit način njihova tretiranja predstavljaju takozvani IPL uređaji. IPL (eng. intense pulsed light) tehnologija oduševila je svjetsko tržište.

Od sredine 60-ih godina prošloga stoljeća laserski snop našao je široku primjenu u medicini. Od tada do danas proizveden je velik broj lasera koji se koriste u različite svrhe. No, u posljednje se vrijeme, naročito u tretmanima kože, laserski snop sve više zamjenjuje fotonskim snopom koji emitiraju IPL sistemi.

Brzina rada IPL-a u otklanjanju dlaka, pigmentacija i kapilara puno je veća od lasera. IPL sistemi također su neagresivni i bezbolni pa je njihova primjena moguća i “u vrijeme pauze za ručak”, jer koži nije potreban oporavak. Dakle, spomenute uređaje upotrebljavamo, među ostalim, i za uklanjanje nježnih kapilara lica ili vrata. Pritom se svjetlost upija u hemoglobin (crvena boja kapilara) te pretvara u toplinu uzrokujući postupni nestanak kapilara.

Fotopomlađivanje

Izvrsni i brzi rezultati postižu se i u pomlađivanju i osvježavanju kože lica, vrata i dekoltea. Riječ je o tzv. fotopomlađivanju kad se pomoću oslobođene topline potiče stvaranje novog kolagena pa koža postaje sjajnija, napetija i ružičastija. U istom tretmanu, istovremeno, uklanjanju se i mrlje i kapilare pa je učinak višestruk. Od zdravstvenih tegoba, pomoću tzv. plavog IPL svjetla vrlo se uspješno liječe upalni oblici akni i rozaceje (upalne promjene koje se pojavljuju na licu u odrasloj dobi).

Zaštitite svoju kožu, osigurajte joj odgovarajuću njegu, posebice ako je riječ o izrazito osjetljivoj koži, a ni posjet dermatologu nije naodmet. Vaša koža je najveći organ tijela, pripada joj vrlo važna uloga u zaštiti tijela od vanjskih utjecaja i red je da joj posvetite svoju pažnju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button