Kožne bolesti - 30. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Dishidroza i liječenje: Ovo su najčešći simptomi kožne bolesti

Dishidroza se češće javlja tijekom ljeta, a ovo su najčešći simptomi ove kožne bolesti

dishidroza_vrsta kožne bolesti

Dishidroza je kožna bolest koja se očituje u akutnoj fazi pojavom mjehurića na dlanovima i stopalima, a u kroničnoj fazi zadebljanjem, ljuštenjem i pucanjem kože. To je kronična recidivirajuća bolest (ponavlja se), a češće se javlja tijekom ljeta kada je znojenje dlanova i tabana izraženije. Obično se javlja u dobi između 20. i 40. godine života, 2 puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Uzroci i simptomi

Uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da na nastanak bolesti utječu genetika, preosjetljivost na metale (nikal i krom), gljivične infekcije stopala, atopijska konstitucija (osobe s astmom, peludnom hunjavicom i atopijskim dermatitisom), stres, lijekovi kao primjerice penicilin.

Bolest se očituje iznenadnom pojavom crvenila i mjehurića veličine od 0,1 do 0,3 cm koji su ispunjeni bistrim sadržajem na dlanovima i tabanima, te na postraničnim dijelovima prstiju ruku i nogu. Ponekad se uz sitne mjehuriće pojavljuju i  veći mjehuri u promjeru do 2 cm. Za kronični stadij bolesti karakteristično je zadebljanje, ljuštenje i pucanje kože. S obzirom na to da se promjene često ponavljaju, istovremeno se mogu naći simptomi akutne i kronične faze bolesti.

Najčešće komplikacije dishidroze su bakterijske infekcije, gljivične infekcije te pojava ekcema. Kod bakterijske infekcije sadržaj mjehurića postaje gnojan, naglo se razvija upala s otokom šaka i stopala, ponekad s upalom limfnih žila (limfangitis) i upalom jednog ili više limfnih čvorova (limfadenitis). Vlažna i oštećena koža pogodna je za razvoj gljivične infekcije koja može uzrokovati česte recidive.

Zbog oštećenja zaštitnog sloja kože se razvija kontaktna preosjetljivost i pojava ekcema.

Kako je dishidroza slična drugim kožnim bolestima kao što su gljivična infekcija stopala, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis i palmoplantarna psorijaza, dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike, mikološke obrade, alergološkog testiranja (Epikutani test, Prick test) te patohistološke analize.

Dishidroza i liječenje

Potrebno je liječenje osnovne bolesti. Preporučuje se izbjegavati:

  • kontaktne alergene
  • ekstremne temperature i znojenje
  • prečesto pranje ruku
  • dulji boravak u vodi.

Nakon svakog pranja ruku potrebno je nanijeti njegujuću kremu. U akutnoj fazi kada su prisutni mjehurići i vlaženje, preporučaju se kupke i oblozi s ekstraktom hrastove kore te kortikosteroidni losioni i kreme. Da bi se ublažio svrbež peroralno se daju antihistaminici.

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje?

Današnje tržište obiluje širokom ponudom komercijalnih kozmetičkih proizvoda. Koliko je opasna kozmetika i jesu li svi kozmetički proizvodi sigurni?

SAZNAJTE VIŠE

Kronična dishidroza

Kod kronične dishidroze s hiperkeratozom, tj. zadebljanjem kože, koriste se kreme i masti koje uz kortikosteroide sadrže i keratolitike. To su tvari koje ljušte zadebljali sloj što pospješuje djelovanje kortikosteroida, preparati katrana i retinoidi. Kod sekundarne bakterijske infekcije daju se antibiotici lokalno i peroralno.

Neki autori preporučuju prehranu koja je siromašna niklom i kromom, dok je drugi autori smatraju neučinkovitom. Nikal je prisutan u mnogim namirnicama, vodi i posudama za pripremu hrane. Namirnice koje sadrže nikal su kupus, grah, grašak, špinat i salata. Nikal u hranu može doći iz posude za kuhanje koje su napravljene od nehrđajućeg čelika te konzervi. Nikal u organizam može ući udisanjem putem duhanskog dima. Krom se nalazi u pivskom kvascu i nerafiniranim žitaricama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button