Kožne bolesti - 30. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Dishidroza i liječenje: Ovo su najčešći simptomi kožne bolesti

Dishidroza se češće javlja tijekom ljeta, a ovo su najčešći simptomi ove kožne bolesti

dishidroza_vrsta kožne bolesti

Dishidroza je kožna bolest koja se očituje u akutnoj fazi pojavom mjehurića na dlanovima i stopalima, a u kroničnoj fazi zadebljanjem, ljuštenjem i pucanjem kože. To je kronična recidivirajuća bolest (ponavlja se), a češće se javlja tijekom ljeta kada je znojenje dlanova i tabana izraženije. Obično se javlja u dobi između 20. i 40. godine života, 2 puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Uzroci i simptomi

Uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da na nastanak bolesti utječu genetika, preosjetljivost na metale (nikal i krom), gljivične infekcije stopala, atopijska konstitucija (osobe s astmom, peludnom hunjavicom i atopijskim dermatitisom), stres, lijekovi kao primjerice penicilin.

Bolest se očituje iznenadnom pojavom crvenila i mjehurića veličine od 0,1 do 0,3 cm koji su ispunjeni bistrim sadržajem na dlanovima i tabanima, te na postraničnim dijelovima prstiju ruku i nogu. Ponekad se uz sitne mjehuriće pojavljuju i  veći mjehuri u promjeru do 2 cm. Za kronični stadij bolesti karakteristično je zadebljanje, ljuštenje i pucanje kože. S obzirom na to da se promjene često ponavljaju, istovremeno se mogu naći simptomi akutne i kronične faze bolesti.

Izbjegnite gljivične infekcije: osigurajte svojim stopalima pravilnu njegu

Najčešće komplikacije dishidroze su bakterijske infekcije, gljivične infekcije te pojava ekcema. Kod bakterijske infekcije sadržaj mjehurića postaje gnojan, naglo se razvija upala s otokom šaka i stopala, ponekad s upalom limfnih žila (limfangitis) i upalom jednog ili više limfnih čvorova (limfadenitis). Vlažna i oštećena koža pogodna je za razvoj gljivične infekcije koja može uzrokovati česte recidive.

Zbog oštećenja zaštitnog sloja kože se razvija kontaktna preosjetljivost i pojava ekcema.

Kako je dishidroza slična drugim kožnim bolestima kao što su gljivična infekcija stopala, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis i palmoplantarna psorijaza, dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike, mikološke obrade, alergološkog testiranja (Epikutani test, Prick test) te patohistološke analize.

Dishidroza i liječenje

Potrebno je liječenje osnovne bolesti. Preporučuje se izbjegavati:

  • kontaktne alergene
  • ekstremne temperature i znojenje
  • prečesto pranje ruku
  • dulji boravak u vodi.

Nakon svakog pranja ruku potrebno je nanijeti njegujuću kremu. U akutnoj fazi kada su prisutni mjehurići i vlaženje, preporučaju se kupke i oblozi s ekstraktom hrastove kore te kortikosteroidni losioni i kreme. Da bi se ublažio svrbež peroralno se daju antihistaminici.

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje?

Današnje tržište obiluje širokom ponudom komercijalnih kozmetičkih proizvoda. Koliko je opasna kozmetika i jesu li svi kozmetički proizvodi sigurni?

SAZNAJTE VIŠE

Kronična dishidroza

Kod kronične dishidroze s hiperkeratozom, tj. zadebljanjem kože, koriste se kreme i masti koje uz kortikosteroide sadrže i keratolitike. To su tvari koje ljušte zadebljali sloj što pospješuje djelovanje kortikosteroida, preparati katrana i retinoidi. Kod sekundarne bakterijske infekcije daju se antibiotici lokalno i peroralno.

Neki autori preporučuju prehranu koja je siromašna niklom i kromom, dok je drugi autori smatraju neučinkovitom. Nikal je prisutan u mnogim namirnicama, vodi i posudama za pripremu hrane. Namirnice koje sadrže nikal su kupus, grah, grašak, špinat i salata. Nikal u hranu može doći iz posude za kuhanje koje su napravljene od nehrđajućeg čelika te konzervi. Nikal u organizam može ući udisanjem putem duhanskog dima. Krom se nalazi u pivskom kvascu i nerafiniranim žitaricama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button