Zanimljivosti i savjeti - 16. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Izbjegnite gljivične infekcije: osigurajte svojim stopalima pravilnu njegu

Kao i u slučaju bilo koje druge bolesti, prevencija je najvažnija i kad je riječ o gljivičnim infekcijama, a sastoji se u održavanju stopala čistim i zdravim  

gljivične infekcije

Kožu i nokte stopala ne smijemo zaboraviti redovito njegovati jer svakodnevno nose teret, a pritom očekujemo da izgledaju savršeno. No da bi izgledali kako želimo, moramo im pružiti ono što zaslužuju, a to je svakodnevna pravilna njega.

Poseban problem javlja se u proljeće te posebice ljeti kada se stopala pojačano znoje, a vlaga je podloga za razvoj gljivičnih infekcija između prstiju nogu, na tabanima i noktima. Da bi se te neugodne promjene spriječile, kožu stopala potrebno je održavati medicinski urednom korištenjem šampona za stopala koji održavaju ravnotežu flore kože, kao i osvježavajućih sprejeva i pudera.

Svakodnevni rituali

Stopala treba prati najmanje jednom na dan, a tijekom pranja savjetuje se korištenje specijalnog kamena za pete koji uklanja deblji sloj rožnatih stanica. Ako je koža na peti jako zadebljana, može se pripremiti i slana kupka u kojoj se stopala namaču 20 minuta. Potom se keramičkom rašpom za stopala ili specijalnim kamenom uklanja rožnati sloj, nakon čega se stopala temeljito obrišu.

I kožu između prstiju svaki put nakon pranja treba dobro obrisati, a tabane i pete namazati kremama koje sadrže preparate poput salicilne kiseline, biljnih sterola i ureje. Osim toga, ne treba zaboraviti da koža tabana treba redoviti piling pa bi ga trebalo napraviti jednom tjedno. Za poticanje cirkulacije preporučuje se naizmjenično namakanje stopala u toploj i hladnoj vodi.

Dnevna njega stopala sastoji se u nanošenju specijalnih proizvoda s osvježavajućim djelovanjem, a uvečer se preporučuje nanijeti umirujuću kremu, odnosno sprej.

Posvetite se noktima

Nokte nogu također treba prati šamponima za održavanje flore, uz četkanje tijekom pranja, a nakon pranja ih treba pravilno odrezati i oblikovati rašpicom. Nokti se režu ravno, ne previše kratko, a kutovi se zaobljuju. Ako se nepravilno reže, nokat može urasti u meko tkivo prsta, a to se područje može upaliti, što može biti vrlo bolno. Urasli nokat može se pojaviti i zbog ozljede ili nošenja pretijesne obuće, a može postojati i naslijeđena sklonost tome. Dodatna komplikacija nastaje ako se koža inficira gljivama ili bakterijama, pri čemu se može pojaviti i gnojni iscjedak. Uočite li crvenilo i otok područja oko noktiju, a posebice ako osjećate jak bol, nemojte odgađati posjet liječniku.

Nokti zahtijevaju redovitu njegu. Najčešći problemi na noktima su gljivične infekcije koje se češće javljaju na nožnim nego na prstima ruku. Budući da se gljivične infekcije nokta liječe iznimno dugo, već pri uočavanju prve promjene treba se javiti dermatologu koji će odrediti je li potrebno izvršiti pretragu na gljive te na temelju nalaza potvrditi o kojoj je vrsti infekcije riječ i odrediti terapiju.

Stopala treba prati najmanje jednom na dan, a tijekom pranja savjetuje se korištenje specijalnog kamena za pete koji uklanja deblji sloj rožnatih stanica

Znojenje i žuljevi

Protiv pojačanog znojenja stopala koriste se antiperspiranti, no oni često nisu dovoljni pa se kod nekih osoba regulacija znojenja postiže injekcijama botoksa, čiji učinak traje šest mjeseci. No kako je taj zahvat neugodan i bolan, za regulaciju znojenja stopala više se koristi HIDREX terapija, odnosno terapija iontoforezom. Ta vrsta terapije potpuno je bezbolna, obavlja se tri puta tjedno i traje petnaest minuta, a savjetuje se napraviti deset tretmana. Treba naglasiti da ta terapija ne pruža trajan rezultat te se mora ponoviti za nekoliko mjeseci. No iako učinak nije trajan, postignut rezultat pruža veliko zadovoljstvo.

I žuljevi su tijekom toplih danačesta boljka upravo zbog pojačanog znojenja stopala te nošenja obuće na bose noge. Nastaju na mjestima stalnog trljanja i pritiska gdje se formiraju jastučići ispunjeni tekućinom, a ako nismo u mogućnosti reagirati na vrijeme, jastučići puknu te na tome mjestu nastaje bolna ranica. Poput svake rane na tijelu, i ona predstavlja otvorena vrata bakterijama i gljivama. Bilo da je riječ o jastučiću ili ranici, to je područje potrebno pokriti flasterom koji se ne smije skidati nekoliko dana. U tom razdoblju treba izbjegavati nošenje obuće na bose noge – najbolje je obući tanke, pamučne, kratke čarape, takozvane stopalice. Iznimno je važno naglasiti da se jastučići nipošto ne smiju bušiti jer su oni prirodna zaštita od infekcije. 

Važno!

Osobe koje boluju od dijabetesa ili imaju problema s cirkulacijom u nogama svakako bi o njezi stopala trebale tražiti savjet liječnika. Također, unatoč sklonosti da se štedi na odlascima pedikeru, barem jednom ili dva puta godišnje poželjno je prepustiti stopala u ruke stručnjaka. Pritom treba izabrati provjerene kozmetičko-pedikerske salone. Ako instrumenti nisu sterilizirani ili bazenčići nisu čišćeni na odgovarajući način, izlažete se riziku razvoja bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Medicinska pedikura koju izvodi profesionalno osoblje kvalificirano za tretiranje medicinskih problema, također može biti dobar izbor, posebice ako već postoje gljivične infekcije ili problemi poput kurjeg oka, uraslog nokta ili žuljeva. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button