Zanimljivosti i savjeti - 18. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Spravice za zdravlje: Popularni medicinski uređaji u vašoj kući

Tehnologija je vjerni suputnik pacijenata 21. stoljeća pa tako svaka kućna ambulanta ima barem jedan gadget koji pomaže u praćenju simptoma i zdravstvenog stanja

Gadget kucna ambulanta tehnologija

Gotovo da i nema doma u kojem se ne bi našao toplomjer ili tlakomjer, ali često su u našim ormarima i inhalatori, ovlaživači, pa i odvlaživači, osvježivači te pročišćivači zraka. A tu su i glukometri, pulsni oksimetri te razne druge naprave koje je još prije tek nešto više od 10 godina bilo teško i zamisliti. Tehnologija je vjerni suputnik pacijenata 21. stoljeća pa tako svaka kućna ambulanta ima barem jedan gadget koji pomaže u praćenju simptoma i zdravstvenog stanja.

Neki od tih uređaja su sastavni dio terapije. A druge bismo mogli svrstati u kategoriju korisnih pomagala, bilo da nam pomažu u poboljšanju kvalitete života ili nam daju podatke o našem zdravstvenom stanju. Ovom prilikom spomenut ćemo najpopularnije medicinske uređaje za kućnu upotrebu.

Virtualna stvarnost pomaže oslobađanju od strahova i oporavku od ozljeda

Spomenimo i to da se većina zdravih gadgeta danas spaja s aplikacijama na mobilnim uređajima, pa tako, osim što pružaju korisnicima uvid u podatke, omogućuju i njihovo dijeljenje, primjerice s liječnikom obiteljske medicine ili specijalistom koji prati naše zdravlje.

Vrlo koristan gadget: digitalni glukometar

U toj kategoriji svakako je među prvima digitalni glukometar koji, uz aplikaciju, omogućuje učinkovitu kontrolu šećerne bolesti. Pritom postoje i modeli koji, osim glukoze, mogu mjeriti i razinu kolesterola u krvi. A to je posebno korisno pacijentima koji boluju od nekih kroničnih bolesti te starijim osobama.

Prijenosni EKG

Srčanim bolesnicima danas su pak dostupni prijenosni EKG uređaji koji snimaju srčani ritam bilo kod kuće ili na putovanju. Također omogućuju prijenos podataka na računalo ili mobitel.

Digitalni toplomjeri i tlakomjeri

Izuzetno su populani i precizni (iako i cjenovno puno skuplji od klasičnih) digitalni toplomjeri, posebice u mladim obiteljima s dojenčadi i malom djecom. Naime, ovi uređaji su u mogućnosti očitati temperaturu tijela u samo jednoj sekundi i bez fizičkog kontakta. Oni pritom nerijetko imaju memorijski prostor, pa spremaju posljednja očitanja što olakšava praćenje.

Digitalni tlakomjeri su danas prisutni gotovo u svakom kućanstvu, posebno kod osoba starije životne dobi te onih kojima je dijagnosticirana hipertenzija. Pri izboru se često postavlja pitanje treba li izabrati tlakomjer za nadlakticu ili zapešće? Prednost se daje tlakomjerima za nadlakticu jer je rezultat mjerenja točniji što je krvna žila bliže srcu. Tlakomjeri za zapešće nešto su manje precizni, no mogu dobro poslužiti, primjerice, na putovanjima.

empatična tehnologija, suvremena tehnologija, uređaji

Empatična tehnologija: što sve o nama znaju suvremeni uređaji?

Koliko smo doista svjesni mogućnosti suvremene tehnologije? Mogu li uređaji „znati“ kako se osjećamo ili je to tek daleka...

SAZNAJTE VIŠE

Pulsni oksimetar

U slučaju određenih bolesti mogu dobro doći i uređaji koji mjere zasićenost krvi kisikom. Oni mjere SpO2 arterijske krvi. U primjeni su na odjelima za intenzivnu njegu te se alarm pali ako dođe do naglog pada SpO2, kao što je to slučaj kod zatajenja disanja. Normalna vrijednost kreće se između 95 i 100%, a stanje smanjene razine kisika u tijelu pri čemu je zasićenje kisikom manje od 90%, naziva se hipoksija. Do hipoksije mogu dovesti stanja kao što su kronične plućne bolesti (npr. astma i KOPB), cirkulacijski poremećaji, popuštanje srca i slično.

Analizatori spavanja

Sve više raste i popularnost analizatora spavanja. Posebice su popularni oni u obliku sata koji prate faze sna, odnosno bilježi podatke o disanju, uključujući eventualne prekide disanja (apneja u snu),. A bilježe i otkucaje srca i pomake tijela. Moguće je nabaviti i beskontaktni analizator spavanja kojeg držite pored kreveta. Za one koji hrču u ponudi postoje maske protiv hrkanja koje u trenutku hrkanja šalju vibracijske impulse.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button