Lijekovi i terapije - 15. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Matea Perković Popović, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

Nintendo Wii u fizikalnoj terapiji: Zabavom do oporavka

Popularna igračka koristi se i u fizikalnoj terapiji radi poboljšanja u području mišićno-koštanog sustava, a posebno pogoduje pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar

Fizikalna terapija i Nintendo Wii

Nakon što igrač unese svoju tjelesnu težinu, visinu, dob i prođe određene testove ravnoteže, dobiva vlastiti profil na kojem se prati njegov početni status i napredak.

Nintendo Wii popularna je igračka koja se sastoji od igrače konzole, kontrolera te balans daske. Izvodeći odgovarajuće pokrete pred ekranom postajemo dio igre te kontroliramo pokrete našeg lika u aplikaciji. No manje je poznato da se Nintendo Wii može koristiti i u oporavku pacijenata kod kojih je potrebno utjecati na poboljšanje sustava za kretanje.

Naime, pacijent pomicanjem bežičnog kontrolera osjetljivog na pokret u istom trenu dobiva povratnu informaciju izvodi li ispravno pokrete. Kontroler, odnosno joystick omogućava igraču korištenje grubih motoričkih vještina ruku. Iste vještine, odnosno aktivnosti, zahtijevaju se i od nogu, a dolazi i do aktivacije srčano dišnog sustava.

>>Motorički razvoj djeteta treba pomno pratiti do 3. rođendana. Svakodnevna njega, hranjenje, maženje i pokreti djeteta, sve to značajno utječe na razvoj njegove motorike i cjelokupnog živčanog sustava<<

Koje su sve koristi?

Još jedna prednost Nintendo Wiija jest praćenje napretka pacijenta, kao i postavljanje određenih ciljeva. Nakon što igrač unese svoju tjelesnu težinu, visinu, dob i prođe određene testove ravnoteže, dobiva vlastiti profil na kojem se prati njegov početni status i napredak. Ova povratna informacija korisniku, ali i fizioterapeutu može olakšati proces fizikalne terapije te se povećava zadovoljstvo pacijenta oporavkom.

Poboljšanja se događaju u mišićno-koštanom sustavu, na području fleksibilnosti, izdržljivosti, ravnoteže i koordinacije. Poboljšava se i vizualno-perceptivni proces, kontrola držanja tijela te funkcionalna mobilnost. Mogu ga koristiti pacijenti koji se oporavljaju od raznih oštećenja mozga, pretrpljenog moždanog udara, ozljede kralješnične moždine ili osobe kod kojih je potrebno povećati opseg pokreta ili grubu motoričku koordinaciju poput hodanja ili ustajanja.

Podrška fizioterapeuta

Prije samog početka korištenja Nintendo Wiija potrebno je provesti inicijalne vježbe s korisnikom kako bi imao određenu razinu ravnoteže. Balansna daska, odnosno Wii Fit sadrži senzore koji bilježe pokrete nogu i stopala. Može se koristiti tako da pacijent sjedi na dasci ako ne može samostalno stajati ili može stajati oslanjajući se s oba stopala o podlogu. Koristi li pacijent hodalicu, istodobno može koristiti i Wii Fit dasku tako da se jednom rukom pridržava za hodalicu, a drugom upravlja joystickom.

Fizioterapeut je nužan član rehabilitacije koji pazi na to da je pacijent dobro oslonjen na podlogu, a daje i osjećaj sigurnosti osobama s problemom ravnoteže. Osim toga, fizioterapeut može pridržavati pacijente remenom koji se opasava oko njihova struka ili im pomagati rukom preko ruke. Od iznimne je važnosti i razgovor kojim terapeut objašnjava i podupire pacijenta u procesu rehabilitacije.

Nikad nije dosadno!

Wii Fit balans daska upotrebljava se za poboljšanje ravnoteže, stabilnosti trupa i nogu, kod motoričkih problema, ali i za poboljšanje pokreta ruku, kao i podnošenje težine pomoću ruku. Nintendo Wii može se koristiti sjedeći u stolcu ili invalidskim kolicima, stojeći, klečeći ili sjedeći na nestabilnoj ili neravnoj podlozi. Ta raznolikost položaja omogućava uključivanje većeg broja pacijenata u ovaj oblik rehabilitacije, ali i različitost programa koje fizioterapeuti mogu osmisliti u procesu rehabilitacije kako pacijentima ne bi postalo dosadno.

Najviše istraživanja vezanih uz rehabilitaciju Nintendo Wiijem provodi se kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar. Stručnjaci su dokazali poboljšanja u području koordinacije, ravnoteže i grubog hvata šake. Još jedna prednost ovog uređaja jest što postoje igrice koje simuliraju aktivnosti iz svakodnevnog života kao što su kuhanje i pripremanje hrane, hodanje, skakanje te hvatanje predmeta.

Iako će vjerojatno proći još neko vrijeme prije nego što se Nintendo Wii uvrsti u klasični oblik fizioterapije, vrijedi ga uzeti u obzir barem kao dodatnu opciju u procesu oporavka.

Kod kojih je pacijenata potreban oprez?

Mjera opreza za korištenje uređaja potrebna je kod epilepsije jer postoji mogućnost prevelike stimulacije osoba s rizikom od epileptičnih napadaja. Osobama koje imaju ugrađen pacemaker preporučuje se da Wii kontroler bude udaljen minimalno 23 centimetra od prsnoga koša.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button