Lijekovi i terapije - 12. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Vodič kroz razne tipove masaže i njihove blagodati

Masaža se, kao terapijska tehnika, prakticira već tisućama godina tako da danas možete birati između čak 80-ak vrsta masažnih terapija. Međusobno se razlikuju po stupnjevima pritiska na meko tkivo ili se razlikuju po vrsti pokreta i tehnikama koje se izvode prilikom masaže

Masaža je oblik terapije koji uključuje ručnu obradu mekih tkiva kako bi se smanjio stres, olakšala napetost mišića te potaknulo opuštanje. Masažnu metodu provode obučeni maseri, odnosno rehabilitatori ili fizioterapeuti.

Kao terapijska tehnika, masaža se prakticira već tisućama godina tako da danas, prema potrebi, možete birati između 80-ak vrsta masažnih terapija. One se međusobno razlikuju po stupnjevima pritiska na meko tkivo ili se razlikuju po vrsti pokreta i tehnikama koje se izvode prilikom masaže. Sve vrste masaža uključuju pritisak na meko tkivo te stimulaciju mišića i drugih mekih tkiva uz pomoć ruku i prstiju. Ponekad se pri masaži koriste i podlaktice, lakat ili stopala.

Prema Američkom udruženju za masažnu terapiju, blizu 21% Amerikanaca podvrgnulo se je nekom obliku masaže tijekom 2020. godine, a ujedno sve više ljudi, posebice pripadnika generacije baby boomera, prepoznaju prednosti koje masaža ima za zdravlje bez obzira na to žele li se riješiti bolnih simptoma u mišićima ili živcima ili općenito poboljšati svoje tjelesno blagostanje.

Vrijeme je za opuštanje! Masažom od glave do pete do hormona sreće

Da bi vam pomogli oko odabira masažne tehnike koja je najprimjerenija za vas, stručnjaci zdravstvene stranice WebMD.com donose kratak pregled najpoznatijih vrsta masaža.

Koje su vrste masaže najbolje za vas?

Možda ste primijetili da, ovisno o modi ili trenutku, neke masažne tehnike iskoče u prvi plan ili bivaju jako popularne. Sigurno ste se zapitali jesu li to samo prolazni trendovi te koja bi vam vrsta masaže zaista mogla pomoći kod vašeg zdravstvenog problema?

Ponekad nije jednostavno doći do pravog odgovora. Primjerice, pokreti koji se koriste u masažnoj terapiji kreću se od dugih, glatkih poteza do kratkih, isprekidanih lupkanja po mekom tkivu. Neki maseri koriste ulja i losione, dok drugi ne. Kod nekih ćete se trebati svući za masažu, kod drugih ne, a kada je u pitanju trajanje pojedine seanse i to može varirati od 5 minuta do dva sata.

No, prije nego što se odlučite za određenu vrstu masaže, trebate si postaviti nekoliko bitnih pitanja: želite li masažu radi opuštanja i kontrole stresa? Tražite li olakšanje od simptoma koji vas muče u vezi s određenom zdravstvenom tegobom? Prije nego što konačno dogovorite masažu, obavijestite vašeg terapeuta o svojim zdravstvenim potrebama te ga ispitajte koju vrstu masaže prakticira i kakvo mu je iskustvo. Mnogi terapeuti koriste više od jednog stila masaže. Primjerice, terapeut može prilagoditi vaš tretman prema vašoj dobi, zdravstvenom stanju ili posebnim potrebama i ciljevima koje imate.

Slijedi popis popularnijih vrsta masaže.

Švedska masaža

Najčešći tip masaže je švedska masažna terapija. Ona podrazumijeva nježne, dugotrajne, gnječeće pokrete, kao i lagane, ritmičke, tapkajuće pokrete na gornjim slojevima mekog tkiva, odnosno mišića. Švedska masaža, uz navedene, kombinira i pokrete zglobova. Dobra je ako želite postići olakšanje napetosti mišića, dok je u isto vrijeme opuštajuća i regenerirajuća. A može pomoći i kao terapija nakon ozljede.

Četiri uobičajena pokreta u švedskoj masaži su:

 • Nježno klizanje ruku (effleurage): glatki, klizeći pokreti koji se koriste za opuštanje mekih tkiva i mišića.
 • Petrissage tehnika stiskanja: stiskanje, valjanje ili gnječenje tkiva koje slijedi nakon pokreta effleurage.
 • Trljanje ili frikcija: duboki, kružni pokreti koji uzrokuju da se slojevi tkiva trljaju jedan o drugi te time pomažu da dođe do boljeg protoka krvi i omekšanja ožiljnog tkiva.
 • Tapkajući pokreti: kratki, izmjenjujući tapkajući pokreti izvođeni rukama ili prstima.

Dubinska ili duboka masaža tkiva

Dubinska ili duboka masaža tkiva odlična je opcija kada želite usmjeriti pažnju na bolne i ukočene, tj. problematične točke na vašem tijelu. Kod izvođenja ove masaže terapeut koristi sporije pokrete koji duboko ispod kože pritišću slojeve mišića, tetiva ili drugih tkiva.

Iako je manje ritmična od drugih vrsta masaža i duboka masaža tkiva olakšava kroničnu napetost te pomaže kod ozljeda mišića ili tegoba kao što je bol u leđima.

sportska masaza

Sportska masaža

Razvijena je kako bi pomogla mišićima i mišićnim skupinama koji se intenzivnije aktiviraju u određenim sportovima. Koristi različite pristupe s ciljem pomoći sportašima tijekom treninga, bez obzira na to radi li se o masaži prije, tijekom ili nakon sportskih događanja. Koristi se, također, za poticanje fleksibilnosti tijela i kod prevencije ozljeda. Može pomoći i kod olakšavanja napetosti mišića te kod ubrzanja procesa oporavka nakon sportske ozljede.

Shiatsu masaža

Shiatsu na japanskom znači „pritisak prstima“. Kod shiatsu masaže terapeut primjenjuje raznolik, ritmičan pritisak na određene točke tijela koje se nazivaju akupresurne točke. A vjeruje se da su važne za protok životne energije nazvane chi. Pristaše ove metode tvrde da shiatsu masaža može pomoći kod uklanjanja blokada na akupresurnim točkama te time dovesti do olakšanja.

Tajlandska masaža

Kod izvođenja tajlandske masaže, terapeut koristi svoje tijelo kako bi pacijenta postavio u različite položaje i pomogao mu kod istezanja mišića ili drugih pokreta. Ovaj tip masaže uključuje kompresiju mišića, mobilizaciju zglobova i akupresuru.

Limfna masaža

Limfna drenažna masaža je nježna masaža mekih tkiva osmišljena tako da poboljša cirkulaciju limfnih tekućina u tijelu. Limfa je bjelančevinama bogata tekućina koja se kreće tijelom kroz limfne žile. Na svojem putu sakuplja otpadne tvari i mikroorganizme poput bakterija i virusa te ih odnosi do limfnih čvorova. Oni zatim filtriraju tekućinu kako bi izbacili nečistoće iz tijela. Limfna masaža obično se izvodi laganim pritiskom i nježnim dugim potezima duž kože kako bi se povećao protok limfe kroz sustav.

Masaža vrućim kamenjem

Hot stone ili masaža vrućim kamenjem vrsta je masaže kod koje terapeut stavlja zagrijano kamenje na određene dijelove tijela kao što su akupresurne točke. Kamenje se može koristiti kao sredstvo pritiska ako se postavi na kožu ili kao pomagalo kod izvođenja masažnih pokreta. Ako se koristi u kombinaciji s drugim masažnim tehnikama, vruće kamenje može pružiti opuštajući osjećaj jer prenosi toplinu duboko u tijelo.

refleksoterapija stopala

Refleksoterapija stopala

Ova masaža koristi pokrete ruku, palca i prstiju kako bi stimulirala određena područja na stopalima. Vjeruje se da područja na stopalu odgovaraju različitim dijelovima tijela pa se na taj način „masira“ i cijelo tijelo.

Masaža za trudnice

Tijekom trudnoće tijelo žene prolazi kroz značajne promjene. Masaža za trudnice pomaže tako što smanjuje stres, oticanje ruku ili nogu te ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Ova vrsta masaže može biti osobito korisna trudnicama tijekom razdoblja kada je ograničena upotreba  lijekova ili drugih medicinskih terapija. Kod ove masaže često se koriste i posebno dizajnirani jastuci za masažu koji pomažu da trudnica zauzme što udobniji položaj.

Kranio-sakralna masaža

Ova vrsta masaže koristi se kod liječenja glavobolje, migrene, bolova u vratu i leđima, poremećaja uzrokovanih stresom, disfunkcije temporomandibularnog zgloba i određenih neuroloških stanja. Tijekom tretmana kranijalno-sakralnog područja, obučeni terapeut koristi nježne dodire i suptilne pokrete kako bi uravnotežio ili otklonio blokade u kranio-sakralnom sustavu. Kranio-sakralni sustav uključuje membrane i likvor, tekućinu koja okružuje i štiti mozak i leđnu moždinu.

Masaža trigger točaka

Tijekom masaže trigger točaka obučeni terapeut primjenjuje pritisak izravno na identificirane trigger točke kako bi olakšao napetost ili ublažio bol. Pritisak može varirati u intenzitetu, a terapeut može koristiti prste, zglobove šake, laktove ili druge dijelove ruke kako bi učinkovito ciljao određena područja. Masaža trigger točaka ima za cilj potaknuti opuštanje skraćenih mišićnih vlakana, poboljšati protok krvi u zahvaćenom području te potaknuti opuštanje mišića.

Miofascijalna relaksacija

Fascija je povezana mreža tkiva koja podržava mišiće, kosti, organe i druge strukture unutar tijela. Tijekom miofascijalne relaksacije obučeni terapeut primjenjuje nježni pritisak na određenim područjima tijela kako bi oslobodio napetost unutar miofascijalnog sustava. Terapeut može koristiti svoje ruke, prste, laktove ili specijalizirane alate kako bi primijenio pritisak i istegnuo fasciju na način koji potiče njezin povratak u opušteno stanje.

Koje su zdravstvene prednosti masaže?

Iako dolazi u mnogim oblicima, masaža, osim opuštanja, nudi cijeli niz zdravstvenih prednosti. Međutim, prije nego što se odlučite za masažu kao pomoć kod vašeg zdravstvenog problema, posavjetujte se s vašim liječnikom.

Masaža bi vam mogla biti od koristi ako vas muči:

 • nesanica,
 • problemi s imunitetom,
 • probavni zatvor,
 • anksioznost,
 • poremećaji probavnog sustava,
 • bolovi u živcima,
 • postoperativna njega,
 • ožiljci,
 • ozljede i napetosti mekih tkiva,
 • sportske ozljede,
 • poremećaji temporomandibularnog zgloba.

Kako masaža utječe na bol?

Bol u leđima: više je znanstvenih studija pokazalo učinkovitost masažne terapije za bolove u leđima.

Glavobolja: iako je različita od boli u leđima, i glavobolja dobro reagira na masažnu terapiju. Neka istraživanja sugeriraju da masaža može poboljšati san i smanjiti pojavnost migrena.

shiatsu masaza

Osteoartritis: u prvom kliničkom ispitivanju koje je proučavalo učinkovitost švedske masaže kod osteoartritisa koljena, sudionici koji su bili podvrgnuti jednosatnoj masaži jednom ili dvaput tjedno prijavili su poboljšanja u pogledu bolova, ukočenosti i funkciji lokomotornog sustava u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Fibromialgija: znanstvene studije pokazuju da tijekom razdoblja od pet tjedana masažna terapija može poboljšati simptome kao što su bol, anksioznost i depresija.

Masažna terapija i rak

Masažna terapija koristi se kao nadopuna tradicionalnoj, zapadnoj medicini, a može potaknuti opuštanje te smanjiti simptome raka ili nuspojave određenog medicinskog tretmana. Masaža može pomoći kod smanjenja boli, otoka, umora, mučnine ili depresije te poboljšati funkciju imunosnog sustava. Međutim, postoje određena područja koja bi masažni terapeut trebao izbjegavati kod pacijenata oboljelih od raka, kao i vrijeme kada se masaža treba izbjegavati. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što započnete masažnu terapiju ako imate rak.

Masažna terapija i HIV/AIDS

Znanstvena Istraživanja sugeriraju da masažna terapija može poboljšati kvalitetu života oboljelih od AIDS-a te smanjiti anksioznost i depresiju kroz koju prolaze pacijenti.

Masažna terapija i mentalno zdravlje

Znanstveni pregled 17 kliničkih ispitivanja pokazao je da masažna terapija može pomoći kod ublažavanja depresije. Međutim, kod generaliziranog anksioznog poremećaja nije se pokazala uspješnijom od vježbi dubokog disanja ili opuštanja u smirujućem ambijentu.

maderoterapija

Do lijepog i zdravog tijela uz pomoć maderoterapije

U masažnoj tehnici maderoterapiji, koriste se razne vrste drvenih alatki, a s ciljem razgradnje masnih naslaga i poticanja limfne...

SAZNAJTE VIŠE

Nosi li masaža određene rizike?

Kada govorimo o potencijalnim opasnostima, čini se da masaža ipak donosi i manji rizik. Međutim, zabilježeni su samo rijetki slučajevi s ozbiljnim nuspojavama kao što su oštećenje živaca, krvni ugrušak ili fraktura kosti. Prijavljene nuspojave ponekad su povezane s intenzivnijim vrstama masaže kao što je masaža dubokog tkiva ili uključuju pacijente koji bi mogli imati povećani rizik od ozljeda kao što su starije osobe.

Zaključno

Masaža je vrsta terapijskog tretmana koji uključuje pomicanje mekih tkiva kako bi se postigla opuštenost mišića i tkiva te poboljšalo opće blagostanje organizma. Postoji mnogo vrsta masaža koje obavljaju licencirani stručnjaci, od švedske do tajlandske masaža, od masaže vrućim kamenjem do specijalnih tretmana za trudnice.

Prije nego što se odlučite za određeni tip masaže, posavjetujte se s vašim liječnikom i tek tada potražite terapeuta koji je stručnjak za tretman namijenjen ublažavanju tegoba koje vas muče.

Korišten izvor: https://www.webmd.com/balance/massage-therapy-styles-and-health-benefits

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button