Lijekovi i terapije - 20. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Što niste znali, a zanima vas o limfnoj drenaži

Osim što je za naše zdravlje ključan dobar krvotok, podjednako moramo povesti računa o limfotoku čiji poremećaj može dovesti do ozbiljnih tegoba

limfa limfna drenaza imunosni sustav limfotok zdravlje

Opće poznata činjenica je da je velika većina tjelesne mase zapravo voda, tako prijeko potrebna za sve funkcije tijela i ravnotežu sustava u organizmu. Tih 80 % tjelesne mase omogućuje ne samo našu pokretljivost, već i sve funkcije koje se konstantno odvijaju u našem tijelu a mi niti ne znamo za njih.

Zamislimo da smo u zdravlju jedan čist nezatrpan bazen u kojem se divno opuštamo. Nasuprot tome, kada u bazenu ostanu svakakvi otpadci, on je nefunkcionalan. Stoga zapamtimo: u tijelu je neophodan, uz krvotok arterija i vena, limfotok kojim kola limfa.

Kako nam fizioterapija može pomoći kod hernije diska

Limfni sustav – dio imunološkog sustava s važnom ulogom

Limfni sustav je dio imunološkog sustava ljudskog organizma. Uloge su mu: sakupljanje i dostava viška međustanične tekućine u krv, upijanje masnoća iz crijeva i njihov prijenos u krv, stvaranje limfocita i obrana organizma od bolesti.

Čine ga limfa, limfne žile (limfotok) i limfni organi u koje spadaju koštana srž, žlijezda timus, slezena, krajnici te limfni čvorovi. U limfni sustav se ubrajaju i nakupine limfnog tkiva koje se nalaze u sluznici probavnog i dišnog sustava.

Krv dolazi u sve dijelove tijela i donosi sve što je potrebno tkivima i organima za normalan rad. Tvari koje stanice izluče u međustanični prostor prikupljaju se pomoću venskih kapilara i vraćaju u krvotok. Međutim, jedan dio tekućine ne vraća se putem venskih kapilara, već se prikuplja putem limfnih kapilara. Dnevno u kapilarnom području izađe oko 20 litara tekućine, a vrati se oko 18 litara. Ostatak od približno dvije litre prenosi se limfom natrag u cirkulaciju.

Najvažnija uloga limfe je neprekidno odnošenje bjelančevinskih molekula iz međustaničnih prostora. Na protjecanje limfne tekućine unutar limfnih žila djeluju i napetosti okolnih mišića, pokreti tijela, pulsacija arterija, pokreti dijafragme te pritisak izvana. Tako možemo zaključiti da je kvalitetno kretanje tijela dobar poticaj radu limfotoka.

Limfotok počinje sitnim limfnim kapilarama koje zatim prelaze u sve veće limfne žile koje se na posljetku sastavljaju u dva najvažnija limfna kanala: ductus thoracicus i ductus lymphaticus dexter. Oni sakupljaju limfu cijelog tijela i zatim se ulijevaju u venski sliv.

Posljedice blokade limfne cirkulacije

Kada postoji vanjski ili uzrok unutar tijela, limfotok može biti djelomično ili jako narušen pa je dobro poznavati neke činjenice:

Limfedem je posljedica blokade limfne cirkulacije a očituje se kao oteklina dijela tijela, najčešće ekstremiteta (ruke ili nogu), koji se javlja kao posljedica pretjeranog nakupljanja limfe. Najčešći simptomi su osjećaj težine, bolna nelagoda, vidljiva oteklina ekstremiteta. Po nastanku limfedem može biti primarni i sekundarni.

Primarni limfedemi (limfatična hipoplazija) su rijetki, variraju po kliničkoj slici i dobi u kojoj se javljaju:

a) kongenitalni limfedem se pojavljuje kod djece do druge godine života,

b) preuranjeni limfedem (Lymphedema praecox) između 2. i 35. godine života, u pravilu kod žena prije prve menstruacije ili za vrijeme trudnoće i

c) kasni limfedem (Lymphedema tarda) koji nastaje nakon 35. godine života. Do edema najčešće dolazi zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja, pretilosti i starosti sa posljedičnim nastupajućim bolestima.

Sekundarni limfedem je mnogo češći od primarnog. Najčešće se javlja kao:

a) posljedica kirurškog zahvata, naročito nakon uklanjanja limfnih čvorova kod operacije karcinoma dojke ili testisa kod muškaraca

b) radioterapije tj. zračenja

c) traume bilo kojim uzrokom na bilo kojem dijelu tijela

d) limfne opstrukcije prouzročene naraslim tumorom.

Tri stadija limfedema

1. blagi limfedem: oteklina (edem) je poput tijesta (pritisak prsta ostavlja udubljenje), zahvaćeno područje se obično ujutro vraća u normalu,

2. umjereni limfedem: edem postaje tvrđi zbog nastajanja fibroze i

3. težak limfedem: edem je tvrd i samostalno nepopravljiv.

Oteklina je najčešće jednostrana, a do pogoršanja može dovesti toplije vrijeme, kada je ekstremitet dulje vrijeme ispod razine srca, prisilni položaj ekstremiteta, uska odjeća, prekomjerna tjelesna težina. Često se javljaju i promjene na koži koje uključuju hiperkeratozu (ljuskanje) i hiperpigmentaciju (promjena boje kože u tamniju), a mogu se javiti i infekcije, naročito erizipel.

Terapija limfedema

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom.

Terapija limfedema uključuje vježbe, manualnu/ručnu limfnu drenažu (MLD/RLD), limfnu drenažu pomoću aparata (ALD), nošenje posebnih kompresivnih rukavica ili čarapa te, u težim slučajevima, posebnu vrst bandaže ekstremiteta.

U najtežim slučajevima koji značajno ometaju normalan život može se pristupiti i kirurškom zahvatu uklanjanja mekog tkiva. U slučaju infekcije koriste se antibiotici.

Ručna limfna drenaža

Ručna limfdrenaža (RLD) je manualna tehnika za poboljšavanje i održavanje psihofizičkog zdravlja sa uspostavljanjem ravnoteže između tekućina u tijelu.

RLD djeluje na limfni sustav tako što potiče funkciju limfnih žila, kapilara i zalistaka te poboljšava odvodnju štetnih produkata iz tijela. Također balansira autonomni živčani sustav i time dovodi do brze relaksacije i opuštanja, odnosno posredno uklanja stres a time posredno poboljšava imunitet.

Koordiniranim, blagim, manualnim, nježnim , ritmičnim potiscima ruku potiče se kretanje unutar limfotoka. Naglašavam nužnost pražnjenje baznih limfnih čvorova kako bi se limfa iz ugroženog područja mogla transportirati u slobodna funkcionalna područja. Na primjer, kod limfdrenaže stopala nužno je isprazniti prvo abdomen i limfni čvor u preponi a zatim zakoljenoj jami da bi se stopalo moglo kvalitetno izdrenirati.
Iako ručna limfdrenaža može biti potrebna zbog zastoja kod nedovoljnog kretanja ili zbog sportskih ozljeda, svakako je nužna i nakon operativnih zahvata kao prevencija formiranja lošeg ožiljka ili nemogućnosti kretanja dijela tijela (na primjer, pareza živca lica)

Limfna drenaža pomoću aparata (ALD)

Riječ je o terapijskom postupku koji koristi anatomske i fiziološke spoznaje o sustavu cirkulacije te stimulira prvenstveno aktivnost limfnih vodova (limfotok), obnavlja tok limfe na kritičnim mjestima, poboljšava tok krvi i ubrzava razmjenu tjelesnih tekućina i metabolizam tkiva.

To je fizioterapijski postupak fokusiran prvenstveno na tretman smanjenja/nestanka limfedema, boli koju oni uzrokuju i preventivu. Danas je limfna drenaža sastavni dio moderne rehabilitacije i regenerativne njege. Aparat za limfnu drenažu radi prema načelu isprekidane pneumatske (zračne) kompresije (presoterapije), tj. koristi progresivni tlačni val i time omogućuje kompresivnu limfnu drenažu.

Do masaže područja dolazi na osnovi kompresije rukava/nogavica napunjenih zrakom, do kojih se komprimirani zrak dovodi iz baznog uređaja (kompresora) kroz sustav cjevčica. Ispunjavanje pojedinih komora posebnih rukava u prethodno programiranim intervalima formira polagano napredujući tlak, stvarajući time nježne i ritmičke valove tlaka. Pneumatičku presoterapiju pacijent percipira pozitivno, kao vrlo ugodnu i učinkovitu vrstu tretmana kojom se ublažava bol.

Limfna drenaža je vrlo učinkovita kod sljedećih stanja:

 •  Venozne insuficijencije
 • Sindroma karpalnog tunela (pre-post operativni)
 • Raynaudovog sindroma
 • Neuropatije, neuralgije
 • Ishemijskog oboljenja donjih udova
 • Dijabetske angiopatije
 • Akrocijanoze
 • Algodistrofijskog sindroma
 • Kroničnih edema
 • Artroza
 • Gihta, ostalih upala zglobova
 • Pretilosti
 • Trofičkih poremećaja na koži
 • Onkoloških pacijenata (mastektomija, operativno otklanjanje limfnih čvorova ili radioterapija)
 • Posttraumatske njege (opekline, ozljede, ožiljci itd.)
 • Ispravka loše izvedene manualne limfne drenaže

Limfna drenaža kao preventivna mjera

Uz spomenute limfedeme, limfna drenaža se često koristi kao prevencija varkoznih vena, sindroma teških nogu, detoksikacije, poboljšanja napetosti kože, edematoznih panikulopatija, kod oporavka organizma.

Također, jedan je od vrlo važnih učinaka limfne drenaže i stvaranje novih puteva limfe, poboljšanje metabolizma, umanjena mogućnost infektivnih procesa, stoga se postupak preporučuje i kao preventivna mjera.

Limfna drenaža jedinstvena je tehnika održavanja i poboljšavanja psihofizičkog zdravlja i lijepog izgleda te uklanjanja stresa i relaksacije.

Iskustva su pokazala da je korisna ne samo kod osoba koje imaju zdravstvenih problema, nego i kod zdrave populacije, a odlično se može kombinirati s redukcijskom dijetom i s primjerenom tjelesnom aktivnošću u bržem postizanju idealne tjelesne težine. Sastavni je dio raznih programa opuštanja.

limfa, limfni čvorovi

Sjetite je se kad su povećani limfni čvorovi, a što u stvari znate o limfi?

Nakon ulaska u limfne kapilare teče limfnim žilama koje se ulijevaju u dva velika limfovoda, a oni u desnu...

SAZNAJTE VIŠE

Važno: Kontraindikacije svih oblika limfdrenaže

Ipak, važno je znati i koje su kontraindikacije svih oblika limfdrenaže ( RLD, ALD) koje priječe izvođenje ovakvog terapijskog postupka.

Lokalno i relativno to može biti tromboza, madež, značajne promjene na koži te bronhijalna astma. Ograničenja mogu biti i apsolutna kao što su metastaze, aktivna tuberkuloza, tromboza i povišena tjelesna temperatura.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button